‘Te veel eieren eten verhoogt risico op diabetes fors’
Koken & etenWie een of meer eieren per dag eet loopt meer risico op diabetes, stellen Australische wetenschappers. Het is volgens hen niet zo belangrijk of je het ei kookt, pocheert of dat je er een roerei van maakt, het risico wordt hoe dan ook zo'n 60 procent hoger.
Delen per e-mail
Deze conclusie wordt getrokken na langdurig onderzoek (tussen 1991 en 2009) onder 8545 Chinese volwassenen. Hieruit blijkt dat degenen die een of meer eieren per dag eten een verhoogd risico hebben op diabetes type2: maar liefst 60 procent. De bevindingen zijn gepubliceerd in de British Journal of Nutrition. De onderzoekers van de University of South Australia werkten hiervoor samen met de China Medical University en Qatar University.
Volgens epidemioloog en volksgezondheidsexpert Ming Li is echter meer onderzoek nodig om uit te vinden wat de relatie tussen het eten van eieren en diabetes precies behelst.
De groei van het aantal mensen met diabetes type 2 is in veel landen een probleem, in Nederland maar ook in China, waar ruim 11 procent van de bevolking aan de welvaartsziekte lijdt. Wereldwijd is dat percentage 8,5 procent, in ons land ruim 7 procent. Het is zo'n groot probleem dat de kosten zo'n tien procent van alle zorguitgaven wereldwijd uitmaken: 760 miljard dollar, omgerekend 642 miljard euro.
Zoveel eieren eten we in...
Europa: 33,65 gram per dag
Verenigde Staten: 28,43 gram per dag
Azië: 20,56 gram per dag
Oceanië (o.a. Australië): 18,20 gram per dag
Afrika: 5,93 gram per dag
Wereldwijd: 21.45 gram per dag
Volgens volksgezondheidsexpert Ming Li is diabetes een groeiend probleem, vooral omdat het voedingspatroon van de Chinezen verandert. Hoe mensen eten is een bekende factor voor het ontstaan van de ziekte, zegt de arts. ,,Dus het is belangrijk te leren welke voedingsgewoonten diabetes kunnen beïnvloeden”, zei hij tegen de wetenschappelijke nieuwssite Science Daily. ,,De afgelopen decennia heeft China een substantiële voedingsverandering ondergaan waarbij mensen minder traditionele maaltijden met granen en groenten zijn gaan eten en meer bewerkt voedsel, waaronder meer snacks, vlees en voedsel met veel calorieën.”
Tegelijkertijd is de consumptie van eieren enorm toegenomen. Het aantal geconsumeerde eieren in de periode van het onderzoek - bijna twintig jaar - is verdubbeld, aldus de arts. ,,Hoewel de relatie tussen eieren eten en diabetes vaak is bediscussieerd, laat deze studie zien dat het langdurig en volop eten van eieren zorgt voor een verhoogde bloedsuikerspiegel. Wat we ontdekten is dat als je meer dan 38 gram eieren per dag eet, het risico op diabetes bij Chinese volwassenen oploopt met 25 procent. Bovendien zien we dat mensen die regelmatig veel eieren eten - meer dan 50 gram, oftewel een ei per dag - een verhoogd risico blijken te hebben van 60 procent.” Opvallend: dit lijkt meer te gelden voor vrouwen, dan voor mannen.
Het Voedingscentrum raadt aan het eten van eieren te beperken tot enkele keren per week. Het eten van 2-3 eieren per week past in een patroon van gezonde voeding, zo valt te lezen op de site. Ei is volgens het Nederlands kennisinstituut een aanvulling op vis, peulvruchten of vlees. ‘Je kunt met ei ook een keer vlees vervangen. Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten.’
Vegans eten helemaal geen dierlijke producten. Ronny Raz eet plantaardig, maar alleen nog maar rauwe producten. Hij voelt zich erg energiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelmuffins met roomkaasglazuur
Carrot cake, heb jij het al wel eens gegeten? In plaats van een cake gaan wij voor lekkere muffins. De wortelmuffins worden afgetopt met een glazuur van roomkaas voor een heerlijk frisse smaak. Supersimpel te maken en onwijs lekker! -
PREMIUM
Pizza of patat? Andrea (25) wil eens wat anders en zet een keten van Indonesische dorpstoko's op
De 25-jarige Andrea de Fonkert uit Numansdorp was een beetje klaar met de friet, Chinees en pizza die in menig dorp al járen worden aangeboden. In april 2019 opende ze in haar geboortedorp een eigen Indonesische afhaalzaak genaamd Le Toko. Inmiddels zijn er drie Le Toko's - de vierde opent binnenkort - en een pop-upvariant. ,,Met Picnic en KLM zou ik graag een samenwerking aangaan.’’ -
Goeievraag.nl Met deze tip van de pro zet jij je lepel volgende keer ook rechtop in je erwtensoep
Erwtensoep wordt in de winter doorgaans zo dik gegeten dat het meer op pap lijkt dan op soep. Maar hoe zorg je er nu voor dat je erwtensoep een dikke structuur krijgt? Uit de zoekopdrachten op Goeievraag.nl blijkt dat veel mensen zich dat afvragen. Meervoudig wereldkampioen snert koken Ineke Hoeksema geeft antwoord. -
Koken & eten / Video ‘Jonagoldman’ die Aldi-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy
De Belg die in het Aldi-filiaal in Veurne het personeel uitschold omdat er geen jonagoldappelen meer voorhanden waren, heeft bij de politie een klacht ingediend wegens schending van de privacy. Dat bevestigt de lokale politie. De klant vindt het niet kunnen dat iemand hem stiekem heeft gefilmd en de beelden zonder zijn medeweten op het internet heeft gegooid.
-
PREMIUM
Koken & eten Moet ik wel of niet extra vitamine D slikken vanwege corona?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert Klaske van Norren, voedingsdeskundige, de vraag: moet ik wel of niet extra vitamine D slikken vanwege corona? -
PREMIUM
Koken & eten Buikvet maakt je kwetsbaarder voor coronavirus; sportdiëtiste geeft tips
Het is duidelijk dat obesitas een risicofactor is voor wie het coronavirus tref. Onderzoek toont aan dat niet elke persoon met overgewicht zich extra zorgen hoeft te maken om corona, maar vooral mensen met visceraal vet, oftewel buikvet. -
PREMIUM
Gezin vindt parels in mosselen uit supermarkt: ‘We hebben er zes, en een ingeslikte’
De man van Ingrid van Gils (42) uit Zundert keek raar op toen hij tijdens het eten van wat mosselen ineens op iets hards beet. Hij haalde het uit zijn mond en bestudeerde het balletje. Het bleek een klein, glanzend pareltje te zijn. Er volgden er nog vijf. Eigenlijk zes, maar eentje werd ingeslikt.