Volledig scherm

Topkok gaat 'bitterballen maken' in Vietnamees resort

Topkok Geert-Jan Vaartjes, die eerder furore maakte bij restaurants als De Librije in Zwolle en De Bokkendoorns in Overveen, emigreert naar Vietnam. Vaartjes gaat zijn vaardigheden inzetten bij het Anantara Hoi An Resort aan de oostkust van Vietnam.

Het is de tweede buitenlandse werkplek voor de 37-jarige kok, die in 2015 naar Mauritius verhuisde met zijn gezin. ,,Ik wist dat ik na Afrika graag naar Azië wilde’’, verklaart Vaartjes zijn overstap per 1 april. ,,Vietnam is in opkomst en heeft een interessante keuken. Mauritius was de eerste stap in het expatleven. Wel even wennen voor mijn vrouw (Anne Gre, red.), maar voor onze kinderen Sep en Maas is het heel normaal, die spreken Fries en Engels.’’ 


Vaartjes geniet erg van het leven, zo laat hij telefonisch vanuit Mauritius weten. ,,Het is hard werken. Zes dagen in de week, net als hier. Maar als je dan vrij bent, is het wel altijd BBQ-weer.’’
 

In Vietnam zal hij een groep koks aansturen. Nu is dat een team van 70 koks en ook in Azië zal hij weer zo’n team onder zich hebben werken. ,,Het is ontzettend leuk om in een andere cultuur je kennis van het vak over te brengen. Op een hoog niveau koken is fantastisch, dat heb ik met veel plezier in Nederland gedaan. Nu vind het leuk om het beste uit andere mensen te halen.’’

'Ooit' keert Vaartjes terug naar Nederland, maar nu geniet hij er nog van om veel te leren. Het idyllisch gelegen resort heeft 94 kamers en biedt naast comfort ook schilderlessen, lessen lantaarn maken en kooklessen. 

De overstap van Vaartjes heeft ook te maken met de general manager van het resort, een Australiër met Nederlandse wortels. Die maakte dezelfde overstap en wilde Vaartjes graag in zijn nieuwe team. ''Ik mocht alleen komen als ik weer bitterballen voor hem ging maken.'' De bitterballen komen zeker op het menu, belooft Vaartjes. ,,Ik heb hier op Mauritius ook een lokale versie gemaakt. Het beste van twee werelden.''

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.