Fredo op zoek naar truffels.
Volledig scherm
PREMIUM
Fredo op zoek naar truffels. © Foto Raphael Drent

Truffelhond Fredo kwispelt vrolijk door de Wageningse truffelgaard

WAGENINGEN - Truffels blijven ongrijpbaar en zonder getraind varken of hond zijn ze amper te vinden. Wageningse Judith Evenaar zoekt met hond Fredo. En met succes, zijn staart kwispelde al meerder keren enthousiast.

Fredo is een Lagotto romagnolo, een hondenras uit de streek Romagna in Italië. Het is een klein vrolijk beestje met een zeer goed getrainde neus voor truffels onder de grond. Judith Evenaar, Nederlands enige truffelkweekster, werkt met hem in haar Wageningse truffelgaard. 

“Ik vind het een hele mooie teelt. Het is half gecultiveerd, maar nog steeds hebben we bijvoorbeeld een hond nodig om ze te vinden‘’, aldus Evenaar, die het als eerste in Nederland is gelukt om truffels te telen, in de bossen van landgoed Oranje Nassau’s Oord in Wageningen. 

Quote

Een truffel­hond trainen duurt zeker een jaar

Hond Fredo van vriend Eddie, vond de eerste exemplaren. ,,Ik voelde intuïtief dat ik die dag moest gaan zoeken.’’ Januari en februari zijn de oogstmaanden van de truffel en Evenaar zoekt nu eens per week met Fredo voorop.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.