Uniek praktijkexperiment in supermarkten met prijsverhogingen voor ongezonde producten

reageerAls gezonde producten goedkoper zijn of meer opvallen in de supermarkt, kiezen mensen er dan vaker voor? En laten klanten ongezonde producten links liggen als ze duurder zijn? Dat gaan wetenschappers van het Amsterdam UMC een jaar lang onderzoeken in 8 Coop-supermarkten in Nederland. Ze kijken ook of de aanpassingen daadwerkelijk gezondheidswinst opleveren. 

7 reacties

 • J.M.C. Knoop

  5 maanden geleden
  Top idee, ik roep het al jaren. Naar mijn mening de beste manier om de nieuwe generatie te stimuleren een gezonde keuze te maken. Daarnaast voor mensen die het minder breed hebben is het soms niet een kwestie van kiezen voor ongezond maar van gedwongen worden naar ongezond. Ik hoop echt dat deze keuze met 'gezond' verstand gemaakt wordt en niet met het instinctief kiezen voor snelle koolhydraten en vetten. Tijd voor goedkopere gezonde voeding!
 • P Van de Kaa

  5 maanden geleden
  Joris Goedbloed, wie weet komen de aluhoedjes ook wel in de aanbieding.
 • Hannie Thonsen

  5 maanden geleden
  @joris. Maak je niet druk. Je kunt gewoon naar een andere supermarkt, je krijgt niets ingespoten in je lijf, je wordt niet verplicht iets specifieks te eten of te drinken, je hoeft je niet te laten testen. Deze proef is juist om te kijken of je mensen gezondere keuzes kunt laten maken. Heb je daar geen zin in, nou......dan doe je het toch niet!
 • Nicky Jansen

  5 maanden geleden
  Joris, er wordt al jaren geëxperimenteerd met het manipuleren van mensen in de supermarkt. Doorgaans om ze suiker-, vet- en alcoholverslaafd te maken en aan het roken te krijgen. Die experimenten hebben hun doel bereikt, met glans. Nu gaan ze kijken of het andersom ook kan. Ben heel benieuwd.
 • m bruijn

  5 maanden geleden
  Ik ben dat gemanipuleer van de mensen helemaal zat.
 1. Gezondheidsexperts: maak groenten en fruit goedkoper en voer suikertaks in

  Gezond­heids­ex­perts: maak groenten en fruit goedkoper en voer suikertaks in

  De overheid moet gezond eten meer promoten en ongezond gedrag meer tegengaan, vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het adviesorgaan en ook het RIVM pleiten voor verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks. Gemeenten moeten bovendien de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken.