Vakantietip: zo kies je een restaurant in een onbekende stad
Eenmaal aangekomen op je bestemming is het vaak zoeken naar een goed restaurant om de karige vliegtuigmaaltijd of snelle hap langs de snelweg gauw te vergeten. Maar hoe vind je dat in een onbekende stad? Drie deskundigen schieten te hulp.
Delen per e-mail
Kies je voor een zaak waar horden locals zitten in knipperend tl-licht: āwant dan moet het wel goed zijnā. Of een restaurant waar het uitpuilt van de toeristen: ādie hebben vast hun huiswerk gedaanā. Drie reisdeskundigen delen hun persoonlijke tips om het juiste restaurant te kiezen.
Gesprekje met locals
,,Vaak ga ik op een terras zitten om zo in contact te komen met locals of vraag ik het de receptionist of barman van het hotelā, vertelt reisjournaliste Sigrid Stamkot. De kunst is om niet direct je vragen af te vuren. Begin eerst een gesprek. ,,Gaandeweg kunnen ze je beter inschatten. Daarbij krijg je dan niet het standaard riedeltje en ontvang je betere tips.ā Haar reisgids in spe moet iemand zijn met wie ze zich kan identificeren. ,,Een kerel van 60 zal niet snel dezelfde smaak hebben.ā
Culinair historicus en columniste Charlotte Kleyn vertelt af te gaan op de mening van professionals. ,,Zelf probeer ik in mijn netwerk rond te vragen of iemand de stad goed kent. Daarin heb ik natuurlijk geluk.ā Mocht je dit netwerk niet hebben: pak de krant erbij, adviseert Kleyn. ,,Wanneer je de taal spreekt, kan je recensies in de lokale krant lezen. Dat is vaak betrouwbaarder dan websites als TripAdvisor waar iedereen een recensie kan achterlaten.ā
,,Tja, wat is een goed restaurant?ā Voor restaurantrecensente Ellen Lengkeek is vooral de menukaart leidend. ,,Ik screen de kaart goed. Daar vind je het handschrift van de kok. Daarnaast kijk ik naar de prijzen.ā
Niet te prestigieus
,,Over het algemeen kun je stellen: hoe lelijker het restaurant, hoe beter het etenā, stelt Stamkot. Kleyn licht toe dat dit een mentaliteitskwestie is. ,,De toerist gaat op zoek naar een tent met geblokte tafelkleedjes en een authentieke uitstraling. Dat, terwijl het locals die enkel voor het eten komen, niet zoveel uitmaakt.ā Er bestaan natuurlijk uitzonderingen. ,,Ik heb ook fantastisch gegeten op mooie plekken. Maar over het algemeen geldt: bij restaurants die weinig aan opsmuk doen, gaat het meer om goed etenā.
Behalve de ambiance zijn lange rijen een indicator van goed eten volgens Kleyn. ,,In Frankrijk en ItaliĆ« zijn mensen bereid om in de rij te staan. Fransen zullen bijvoorbeeld een half uur bij een bakker in de rij staan als hij beter is dan de bakker om de hoek.ā
Ceviche, zoete aardappelfrieten én ramensoep. Dit soort restaurants wil een te grote markt bedienen
Uiteindelijk blijft goed eten een kwestie van smaak. Kleyn noemt een opmerkelijk voorbeeld: ,,Ik heb mijn favoriete restaurant in Napels ontdekt door af te gaan op slechte recensies. Gasten klaagden over een restaurant dat ze er alleen Italiaans spraken en dat het rommelig was. Ik dacht: hier moet ik heen.ā
Alarmbellen
,,Restaurants waar een bord met āauthentiek etenā buiten hangt, daar loop ik met een grote boog omheenā, zegt Kleyn. Dit geldt ook voor restaurants waar voorbeeldgerechten buiten uren staan te stoven. Ze sluit af met het omzeilen van ākrabbenā. Hiermee bedoelt ze proppers, die al zwaaiend mensen proberen binnen te trekken. ,,Restaurants die dat doen, lijken te veel moeite te moeten doen.ā
Bij Lengkeek gaan de alarmbellen rinkelen bij het zien van een menukaart waar alle trends worden afgevinkt. ,,Ceviche, zoete aardappelfrieten, geroosterde bloemkool Ć©n ramensoep? Dit soort restaurants wil een te grote markt bedienen.ā
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Gegrilde quesadilla met avocado
Quesadilla betekent in het Mexicaans letterlijk ākaasdingetjeā. Kaas ontbreekt dan ook zeker niet in dit recept. Samen met de avocado en bonen is het een flink gevulde quesadilla die ook prima geschikt is als avondmaaltijd. Lekker met salsa, ga jij voor mild of pittig? -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 8
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en Ʃcht eten. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Koken & eten Dit woord moet in de ban, want het maakt iets liefs en zachts van dierenleed
Het woord kraambox is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen heeft dit woord gewonnen. ,,Kraambox klinkt als een positieve, fijne term waarbij je denkt aan de kraamtijd van een pasgeboren baby. Het woord klinkt veilig en zachtā, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ,,In werkelijkheid is het een stalen kooi met een harde vloer waarin het moedervarken gemiddeld vier weken vastzit.ā -
PREMIUM
Met een bed and breakfast voor bijen op het erf ālaten zien dat veel bedrijven al goed bezig zijnā
Daan Winkelhorst uit Lintelo spant zich in om bijen en insecten een betere bed and breakfast op het erf te bieden. Hij is ambassadeur van het project Boerenerf: the place to bee.
-
Koken & eten Barbecuetip: deze dranksoort maakt je vlees in een handomdraai mals
Wil je goed leren barbecueƫn? Ervaren BBQ-chef Marvin Mumu geeft je deze zomer tips om je barbecue zo goed mogelijk te gebruiken. In de vijfde aflevering legt hij uit hoe en waarom hij vlees marineert in drank. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta ovenschotel met zalm en broccoli
Ovenschotels zijn niet alleen lekker, maar ook makkelijk te maken. De variaties zijn eindeloos en wij kiezen er deze keer voor om pasta te combineren met broccoli onder een laagje kaas met daarop zalmfilet. -
70.000 Italiaanse restaurants gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet
Zoān 70.000 restaurants in ItaliĆ« gaan vrijdagavond ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Onder het motto āIoApro1501ā (Ik open 15 januari) protesteren horecaondernemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. āHet is een kwestie van overlevenā, zeggen de initiatiefnemers.