Volledig scherm
In Nederland lopen zeker 26 kinderen rond met de voornaam Chardonnay © Shutterstock

Van Brandy tot Jillz: deze drankjes schopten het tot babynamen

Koken & etenEen Brits stel kreeg deze week een karrenvracht kritiek omdat ze twee van hun kinderen hebben vernoemd naar sterkedrank. Komen zulke namen ook in Nederland voor en hoe onverstandig is dat?

Volledig scherm
Lekker glaasje brandy, Brandy? © Shutterstock

Talloze mensen vinden het een schande. Hoe kun je je kinderen nou Jackdaniel en Tiamarie noemen, namen die zo sterk lijken op de whiskeynaam Jack Daniels en koffielikeur Tia Maria? De Britse Sarah en Steven Mennell kwamen deze week onder vuur te liggen nadat door een artikel in een plaatselijke krant duidelijk was geworden dat ze hun kinderen zulke opmerkelijke namen hadden gegeven.

Het stel uit Kingston upon Hull had wel een uitleg. ,,Jackdaniel is eigenlijk vernoemd naar een Olympische loopcoach”, zei moeder Sarah. ,,We vonden het grappig dat zijn team gesponsord werd door Jack Daniels. Toen ik zwanger was van Jackdaniel, zagen we op een scan zijn armpjes en beentjes bewegen, alsof hij aan het lopen was. En zo kwamen we op zijn naam. Hij weet dat zelf ook.” Tiamarie zou zijn vernoemd zijn naar een Spaanse serveerster met dezelfde naam. ,,We vonden dat leuk klinken toen we er op vakantie waren”, aldus Sarah.

Hoe zit dat in Nederland? Volgens het namenregister van het Meertens Instituut lopen hier ook kinderen rond met drankgerelateerde namen. Zo zijn zeker 26 meisjes door hun ouders Chardonnay genoemd. Nog eens 20 mensen hebben de druivensoort als tweede of volgende naam. Een enkele jongen heeft Chardonnay als volgnaam. Hun ouders zijn vermoedelijk liefhebbers van de populaire wijn die van het druivenras wordt gemaakt.

Brandy en Chianti

Quote

Chardonnay wordt Chardy en Brandy Bran. Dat loopt wel los

Gerrit Bloothooft

Ook het drankje Tequila en de wijn Chianti komen voor als namen, maar slechts bij een handjevol mensen. Verder zijn er 102 meisjes die Brandy heten en enkele tientallen die de brandewijn als tweede naam hebben. Ook 21 jongens heten Brandy. Corona is populairder: 44 meisjes kregen het biermerk als eerste naam van hun ouders en 92 als volgnaam.

Champagne komt alleen voor als volgnaam. Merlot is geliefder: 15 keer gaven ouders hun dochter die naam als eerste naam en een enkele keer gebeurde dat bij een zoon. De druivensoort Syrah komt 26 keer voor als eerste naam bij een meisje. Er zijn ook een paar jongetjes die Barolo heten zoals de Italiaanse wijn en Remy-Martin of Jameson zoals de cognacnamen.

Als het om sterkedrank gaat, gaan sommige ouders los. Zo kregen 9 jongetjes de voornaam Gin en 111 meisjes de naam Martini, net als de cocktail met gin en droge witte vermout. Een enkel meisje luistert naar de naam Jenever, een enkel jongetje naar Guinness. Rosé (met accent) is relatief populair: er zijn 24 meisjes die deze naam als eerste voornaam kregen en 15 jongens. Het ciderdrankje Jillz was voor 10 ouders dé naam voor hun pasgeboren dochter.

Het is niet enkel alcohol dat de klok slaat in het register. Zo kregen 6 meisjes de voornaam Fanta. Een enkeling luistert naar Juice. 

Onverstandig?

Quote

Je mag je kind alle namen geven die je maar wenst, zo lang het niet aanstootge­vend is

Gerrit Bloothooft

Is het niet onverstandig om je kind naar alcoholische versnaperingen te noemen, bijvoorbeeld met het oog op toekomstig pesten? ,,Deze namen zoals Jackdaniel of Merlot zijn opmerkelijk door de associaties die ze oproepen, maar in de praktijk zullen de effecten wel meevallen”, zegt Gerrit Bloothooft, verbonden aan het Meertens Instituut KNAW voor naamkundig onderzoek. Als voorbeeld neemt hij de naam Roos. ,,Niemand denkt meer aan de bloem als iemand zo heet. Een kind heet zo en dan is het zo. Zelf ben ik ook nooit geplaagd met mijn achternaam. Bloothooft is in Alkmaar, waar ik vandaan kom, een heel gewone naam.” 

Mogen alle namen eigenlijk? ,,Je mag je kind alle namen geven die je maar wenst, zo lang het niet aanstootgevend is’’, legde namendeskundige Maarten van der Meer aan deze site uit toen de zoon van Wesley Sneijder en zijn toenmalige vriendin Yolanthe Sneijder-Cabau in 2015 werd geboren. ,,Zo lang je je kind bijvoorbeeld niet ‘lul’ noemt. Xess is dus voor de wet geheel oké.”

,,Het wordt anders als je je kind Cut en Qut noemt”, vult Bloothooft aan. ,,In de Turkse context heeft dat een totaal andere betekenis, maar in Nederland is het niet zo fijn om zo te heten. Maar dat zijn de zeldzame gevallen.”

Voor Brandy, Merlot en Tequila is het misschien aanvankelijk wat wennen. ,,De buitenwacht kan denken: wie doet dat nou?” zegt Bloothooft. ,,Maar daarna wordt een naam vaak afgekort. Chardonnay wordt Chardy en Brandy Bran. Dat loopt wel los. Het is opvallend dat de kinderen zelf aangeven er geen last van te hebben.”