Vandaag is het de Internationale Dag van de Chocolade: zo kun je het vieren
Koken en EtenChocolade is een van de meest geliefde voedselproducten ter wereld. Jaarlijks vieren we dat op 13 september, de dag waarop in 1857 Milton S. Hershey werd geboren. De Amerikaanse banketbakker was de oprichter van de beroemde Hershey Chocolate Company.
Delen per e-mail
Over de voor- en nadelen van chocolade ontstaan al decennialang discussies. Zo zou het eten van chocolade gelinkt worden aan de verergering van acne en zou het je humeur een stuk plezieriger maken. Maar wat is eigenlijk waar?
Het verergeren van acne is in ieder geval nooit wetenschappelijk bewezen. Studies kunnen geen verband aantonen tussen de hoeveelheid chocolade en de ernst van acne, schrijft het Voedingscentrum op hun website. Wel aangetoond is het positieve effect van chocolade, of eigenlijk cacao, op hart- en vaatziekten. āOnderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van bloedvaten', weet het Voedingscentrum. Die 200 milligram haal je uit 10 gram extra bittere chocolade - bittere chocolade bevat een hoog gehalte aan flavanolen.
Verslavend
Is chocola verslavend? Nee, meldt het Voedingscentrum. De hoeveelheid stoffen die de stemming of alertheid kunnen verbeteren komen namelijk maar in een hele kleine hoeveelheid voor. Wel kan chocolade, vooral vanwege de smaak, op veel liefhebbers wereldwijd rekenen.
Wereld Chocolade Dag
Vandaag geen tijd om een lekker chocolade-recept te bereiden? Op 7 juli wordt er nóg een dag aan dit mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker toegekend. Dit ter nagedachtenis aan het historische moment op 7 juli 1550 toen chocolade voor het eerst in Europa werd gepresenteerd.
Hieronder vind je twee recepten om de Dag van de Chocolade te vieren:
Kokostaartje met chocolade en banaan
Dit recept door televisiechef Miljuschka Witzenhausen (24Kitchen) is volledig veganistisch.
Ingrediƫnten
300 g biscuits
100 g margarine
250 g (veganistische) melkchocolade
3 bananen
1 limoen
600 ml kokosmelk
60 g suiker
5 g agar agar poeder
Bereiding
1. Bekleed de springvorm met bakpapier.
2. Verkruimel de koekjes met de staafmixer of in de keukenmachine.
3. Laat de margarine in een steelpan op laag vuur smelten en meng met de koekkruimels. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem minstens 10 minuten in de koelkast.
4. Hak ondertussen de chocoladereep in grove blokjes.
5. Prak 2 bananen fijn en besprenkel met limoensap.
6. Verhit de kokosmelk in een steelpan. Voeg de suiker en de geprakte banaan toe, roer en laat 3 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat al roerend de agar agar in het mengsel oplossen.
7. Schenk het kokosmengsel op de koekjesbodem, strooi er driekwart van de chocolade over. Laat de taart minsten 2 uur opstijven in de koelkast.
8. Snijd de laatste banaan in blokjes. Versier de bovenkant van de taart met de bananenblokjes, overige chocolade, de geraspte kokos en limoenrasp.
Chocoladetaartje āInsomniaā
Dan maak je dit warme chocoladetaartje van Home Made Chefs, met zoān lopende kern die je Ć” la minute afbakt. Door de toevoeging van koffie maak je het extra pittig. Dit recept van Meesterpatissier Hidde de Brabander komt uit zijn boek Chocolaterie.
Ingrediƫnten
Voor de ganache:
225 g slagroom
20 g koffiebonen
150 g pure chocolade (Brazil, 66,8% Callebaut)
Voor het beslag:
125 g ei
65 g eigeel
75 g kristalsuiker
180 g boter
180 g pure chocolade (Brazil, 66,8% Callebaut)
75 g bloem
Bereiding
1. Verwarm voor de ganache de slagroom tot ongeveer 50 °C. Haal het pannetje van het vuur, voeg de koffiebonen toe en laat ongeveer 1 uur trekken.
2. Zeef de slagroom en weeg 175 g af. Breng de slagroom aan de kook, haal het pannetje van het vuur en los de pure chocolade in de slagroom op. Laat de ganache afkoelen en doe in een spuitzak.
3. Klop voor het beslag het ei met het eigeel en de kristalsuiker in een staande tafelmixer met garde luchtig. Smelt intussen de boter en los hierin de pure chocolade op. Zeef de bloem twee keer. Spatel eerst het chocolademengsel en vervolgens de bloem door het eimengsel en doe het beslag in een spuitzak.
4. Spuit het beslag in met bakspray ingevette koffiekopjes; zorg voor een klein kuiltje in het midden en houd wat beslag apart. Spuit elk kuiltje vol met de ganache en dek af met beslag. Bak de chocoladetaartjes ongeveer 10 minuten in een op 185 °C voorverwarmde oven. Serveer direct.
Benieuwd waarom chocolade het allerlekkerste is wat er is? Een wetenschapper geeft antwoord.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Buikvet maakt je kwetsbaarder voor coronavirus; sportdiƫtiste geeft tips
Het is duidelijk dat obesitas een risicofactor is voor wie het coronavirus tref. Onderzoek toont aan dat niet elke persoon met overgewicht zich extra zorgen hoeft te maken om corona, maar vooral mensen met visceraal vet, oftewel buikvet. -
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
Koken & eten / Video
āJonagoldmanā die Aldi-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy
De Belg die in het Aldi-filiaal in Veurne het personeel uitschold omdat er geen jonagoldappelen meer voorhanden waren, heeft bij de politie een klacht ingediend wegens schending van de privacy. Dat bevestigt de lokale politie. De klant vindt het niet kunnen dat iemand hem stiekem heeft gefilmd en de beelden zonder zijn medeweten op het internet heeft gegooid. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: āAlsof ik weer even in de Amazone benā
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. āAlsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Koken & eten
Josh begint 'restaurantā en laat Deliveroo doodleuk zijn opwarmhap bezorgen
Een Britse YouTuber begon een 'restaurantā in opwarmmaaltijden in zijn eigen keuken om te kijken of hij doodgewone magnetronmaaltijden, die hij bij een supermarkt had gekocht, bezorgd zou kunnen krijgen via Deliveroo. Dat lukte, zonder een enkele check op onder meer hygiĆ«ne.
-
Koken & eten
Krankzinnig duur dieetboek bevat 40 heel gezonde recepten
Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea. -
Selena Gomez roert weer in de potten voor nieuwe kookserie (en dat loopt bijna fout af)
Selena Gomez (28) haalt haar messen nog eens tevoorschijn voor het tweede seizoen van āSelena + Chefā. In de serie op HBO scherpt de Amerikaanse zangeres haar kookkunsten aan met behulp van beroemde gasten. Het eerste seizoen ging in augustus 2020 in premiĆØre en was een groot succes. Nu is ook het tweede seizoen van start gegaan. Dat loopt niet altijd van een leien dakje... -
Wat Eten We Vandaag: Frikadel pan met andijvie en rempejek
Een Hollands-Indisch gerecht uit de oven: frikadel pan. Gemaakt van gekruid gehakt, aardappel en uien. Extra lekker: crumble bij van rempejek (Indisch pindakoekje) en pittige andijvie.