Vandaag is het nationale pindakaasdag: een ‘ode aan de pinda’
We zien het als nationaal erfgoed (maar dat is het officieel niet) en hebben vandaag zelfs een nationale pindakaasdag. Een ode aan de boter die kaas moest heten.
Of Nederland gek is van pindakaas? Een hele generatie groeide op met Petje Pitamientje (‘Ik vind het gewoon lekker) en met de schaatsende jongen die op een brug zit te eten (‘een boterham met pindakaas zeker?’) En de generatie van nu kan shoppen in 21 gespecialiseerde pindakaaswinkels. Met die winkels kwam vijf jaar geleden ook nationale pindakaasdag naar Nederland.
Opmerkelijk voor een product dat eigenlijk nog helemaal niet zo lang in Nederland is. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam pindakaas vanuit de Verenigde Staten naar Nederland overgewaaid. De Franse broers Calvé produceerden in 1948 in Delft de eerste potten Calvé pindakaas. Het product mocht geen pindaboter heten omdat die term gereserveerd was voor roomboter. De rest is geschiedenis én slimme marketing: pindakaas werd in de markt gezet als een gezond product, waar kinderen goed van groeien.
We hadden al een nationale pannenkoekendag, dus ik vond dat pindakaas er ook een moest hebben
,,Er zitten veel voedingsstoffen in pindakaas. Het lijkt misschien een vet product, maar het zijn goede vetten. En er zitten veel eiwitten in", zegt Michiel Vos, oprichter van De Pindakaaswinkel en initiatiefnemer van de nationale pindakaasdag.
Waarom had Nederland behoefte aan een nationale pindakaasdag?
,,We hadden al een nationale pannenkoekendag, dus ik vond dat pindakaas er ook een moest hebben. Toen zag ik dat die in Amerika al bestond: National Peanut Butterday, elk jaar op 24 januari. Dus dat leek me voor Nederland ook een goede datum. Dit jaar is het de vijfde keer.”
Zijn er nog meer landen waar ze dol zijn op pindaboter, wat het in feite is?
,,Naast Amerika wordt het natuurlijk veel gegeten in Engeland. En opvallend genoeg ook in Indonesië. Je ziet nu dat het in opkomst is in Duitsland, daar is het een beetje onderdeel van de gezondheidscultus. Sporters plaatsen op Instagram dat ze het eten.”
Decennialang was de keus in Nederland vooral tussen gewone pindakaas en pindakaas met nootjes. De Pindakaaswinkel heeft veel verschillende smaken. Wat is populair?
,,Dat verschilt een beetje qua regio. In het zuiden van Nederland gaan ze wat vaker voor zoet: pindakaas met karamel-zeezout. In het noorden en Den Haag is bijvoorbeeld chilipeper/citroengras weer wat populairder.”
Wat vieren we vandaag eigenlijk?
,,Vandaag plaatsen we pindakaas even op een voetstuk. Omdat het gezond is, omdat noten een duurzame voedingsstof zijn en omdat pindakaas gewoon heel erg lekker is. Voor mij is vandaag een ode aan de pinda.”
Kijk hier onze video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met saucijzen, erwtjes en prei
Deze ovenschotel zit boordevol groenten en ziet er ook nog eens geweldig uit. De bovenkant bestaat uit toefjes zelfgemaakte aardappelpuree. Onder de laag romige puree zitten verrukkelijke ingrediënten zoals saucijzen, erwten en prei verstopt. -
Wat Eten We Vandaag: No-bake cheesecake ontbijttaartjes met passievrucht
Deze ontbijttaartjes hebben een zachte dadelbodem en zijn gevuld met roomkaas en kwark. Door de vulling te combineren met kokosyoghurt zijn de taartjes zeer geschikt als voedzaam ontbijt. Ideaal om een dag van te voren klaar te maken, zodat er ’s ochtends een heerlijke verrassing op je te wachten staat. -
PREMIUM
Hippe drank nu ook in biervorm: ‘Limoncello thuis maken? Op Google ga je het recept niet vinden’
Wat begon als een limoncello-experiment in de kelder van zijn restaurant in Voorschoten, is nu een nieuw zomers biertje van Westlands/Haagse makelij. Westlander Mart Kamp heeft met zijn Lemon Spirit de handen ineen geslagen met de Haagse brouwerij Kompaan. -
Koken & Eten
Waarom je supermarkthummus moet laten staan en het beter zelf kunt maken
Het is morgen Internationale Hummus Dag. Hoogste tijd om de kikkererwtenspread onder de loep te nemen, want het is in de afgelopen tien jaar in rap tempo populair geworden. In iedere supermarkt zijn minstens vijf smaken te vinden. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUMKoken & Eten
Huur een foodtruck of een oesterman: zo krijgt bij je feest thuis een festivalgevoel
Van oesterman tot cocktailshaker: zeven ideëen om flink uit te pakken voor een zomers buitenfeest. Laat een foodtruck voorrijden of huur een dj: zo zorg je ervoor dat jouw party een knalfeest wordt – en dat kan ook zonder lawaai. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’