Vanja vindt ‘best gezond’ ook prima: ‘Zoveel van die gezonde gerechten vind ik helemaal niet lekker’
Koken & EtenVanja van der Leeden (45) is kok en schrijver van de kookboeken Indorock en Indostok. In haar nieuwe boek laat ze zien dat ‘best gezond eten’ goed genoeg en heel lekker is.
Er zijn al veel boeken over gezond eten, wat miste je?
,,Haalbaarheid, vooral. En smaak. Zoveel van die gezonde gerechten vind ik helemaal niet lekker. Zo houd ik ervan als een gerecht een beetje smeuïg is en dat is droog gekookte zilvervliesrijst niet. Dus gebruik ik liever zelfgemaakte bouillon of wat olijfolie. Het was een uitdaging om in dit kookboek minder vet en zout te gebruiken, maar het is wel gelukt. Helemaal zoutloos vind ik trouwens niks. Als je te veel concessies doet aan de smaak, dan kan je wel gezond eten maar houd je het niet vol.”
Je hebt zelf lange tijd een gecompliceerde relatie met eten gehad. Hoe heb je dat veranderd?
,,Ik was heel streng voor mezelf, ik dacht echt dat het helemaal mis zou gaan als ik een hapje tiramisu zou eten. Daarmee ging ik tegen mijn eigen natuur in, want ik houd juist veel van koken, eten en genieten. Pas toen ik leerde relativeren, ging het beter. Daarom zeg ik in mijn boek ook: best gezond is goed genoeg. Ik geloof niet in diëten, ik geloof ook niet in heel streng zijn. Balans, dat werkt beter. Die boodschap is niet nieuw, maar ik heb in mijn boek wel allemaal nieuwe recepturen en smaken verzameld die gezond genoeg zijn en tegelijkertijd lekker. Ik hoop dat als je de recepten ziet, dat je dan denkt: ja, zo wil ik het wel, gezond eten.”
Hartige kaascruesli
bereidingstijd: 10 minuten + 45 minuten bakken.
‘Deze kaascruesli is lekker over alles! Je zou het ook hartige granola kunnen noemen, maar dan klinkt het weer zo hip. Cruesli klinkt schattig en ouderwets. Tot zover mijn niet-relevante interne overwegingen als receptenschrijver. Dit spul zul je vanaf nu standaard in huis hebben. Het knappert heerlijk door een salade, maar ook over een romige puree of soep smaakt het fantastisch.’
Ingrediënten
100 gram havervlokken
50 gram amandelen, grof gehakt
50 gram pecannoten, grof gehakt
30 gram pompoenpitten
50 gram belegen kaas, geraspt
¼ theelepel zout
snuf cayennepeper
1 theelepel karwijzaadjes (komijn kan ook)
1 eiwit
2 eetlepels olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150 °C.
- Doe de havervlokken met alle noten, de pompoenpitten, de geraspte kaas en de specerijen in een kom. Klop in een andere kom het eiwit los met een garde. Meng het eiwit en de olijfolie door de droge ingrediënten en zorg dat alles bedekt is met een laagje eiwit en olie.
- Verdeel de cruesli in één laag over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in het midden van de oven in 40 tot 45 minuten krokant en goudbruin. Neem uit de oven en laat afkoelen. Breek in kleinere stukken en bewaar in een weckpot of afsluitbare koelkastdoos.
Tip: varieer naar eigen inzicht met de zaden en noten. Zo kun je er bijvoorbeeld ook zonnebloempitten of sesamzaadjes door mengen, de pecannoten door walnoten vervangen, enzovoort.
Tips en trucs voor in de keuken vind je in de video's hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten1
Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Een van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet? -
PREMIUMKoken & Eten
Zeven diëten getest op hun werking: ‘Dit is de meest onzinnige van allemaal’
Televisiemaker Teun van de Keuken volgde zeven diëten om te kijken welke het best werkte. ‘De meest mysterieuze was wel goed voor mijn humeur.’ -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen. -
Finale van Heel Holland Bakt in zicht, maar er wordt nog flink gestreden: ‘Wat een bevalling’
De spanning is om te snijden in de tent van Heel Holland Bakt. Het is erop of eronder. Iedereen wil natuurlijk naar de finale, maar een van de favorieten lijkt niet in topvorm, een andere bakker verrast de jury. ‘Zuur als je nu naar huis zou moeten’. -
PREMIUM
Deze 13 keukenhulpjes zijn onmisbaar in je keuken
Bij het koken wil je niet te maken krijgen met een botte kaasrasp of veel te grote stukken knoflook in de saus. Met het juiste keukengereedschap bij de hand vermijd je dat soort valkuilen en wordt koken een makkie. Wij vroegen food- en kookexpert Ilse D’hooge welk keukengerei iedere thuiskok in de keuken moet hebben.
-
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam. -
Wakker Dier: Picnic bezorgt enkel nog verse kip mét ster
Picnic bezorgt vanaf zaterdag alleen nog verse kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming, meldt Wakker Dier. -
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55).