Veel groenten kun je ook rauw eten, maar bij deze groenten moet je dat niet doen
Koken & EtenMaryam Ismaili Shekoh is specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum. Zij deelt elke week haar tips. Vandaag: sperziebonen koken.
Sperziebonen staan bekend als groenten, maar ze behoren officieel tot de peulvruchten. Ze zijn vers beschikbaar in de zomer en de herfst. In de andere seizoenen kun je ze uit de diepvries of blik eten, meldt het Voedingscentrum op de site. De lange bonen bevatten vezels, vitaminen en mineralen.
Andere benamingen voor sperziebonen zijn slabonen of prinsessenbonen. Andere peulvruchten die we groente noemen zijn sugarsnaps, peultjes, snijbonen, doperwten en tuinbonen.
Hoe lang blijven sperziebonen houdbaar?
Als je sperziebonen koopt in de supermarkt, dan kun je ze drie tot vijf dagen goedhouden in de koelkast. Als je ze te koud bewaard kunnen ze bruine plekken krijgen. Je kunt ze niet rauw eten. Net als in andere peulvruchten bevatten sperziebonen de gifstof lectine. Deze natuurlijke stof breek je af door de bonen te verhitten.
,,Veel groenten kun je rauw eten", legt Maryam Ismaili Shekoh, culinair expert van het Voedingscentrum uit. ,,Maar bonen dus niet. En goed om te weten: groenten in blik of diepvries hebben dezelfde voedingswaarde als verse bonen. Kijk wel of in een pot bonen geen suiker en zout is toegevoegd, want die staan niet in de Schijf van Vijf.” Diepvriesbonen staat wel in de Schijf van Vijf, aldus Ismaili Shekoh.
Als je erin kunt prikken, zijn ze gaar
Sperziebonen koken
Het koken van sperziebonen is een peulenschil. Ismaili Shekoh doet het zo:
- Snijd de puntjes van de sperziebonen af. ,,Je hoeft sperziebonen maar aan een kant af te snijden. Dat is de kant waar de boon aan de steel van de plant vast zat. De kant waar het puntje zit dus niet. Veel mensen snijden beide kanten eraf, maar dat hoeft niet.” Dat scheelt weer tijd.
- Was de bonen af onder het water. Doe ze in de pan.
- Voeg een laagje water toe. Doe de deksel op de pan.
- Zet de warmtebron aan. ,,Zodra het water kookt, kun je de temperatuur lager zetten.” Dat scheelt energie.
- Controleer na ongeveer 15 minuten of de bonen gaar zijn. ,,Als je erin kunt prikken, zijn ze gaar.” Laat ze anders nog een paar minuten doorkoken. ,,Het hangt er een beetje vanaf hoe je ze wilt: zacht of wat knapperiger. Maar kook ze niet te lang. Als je groenten te lang kookt, verlies je aan smaak en gaan er voedingsstoffen verloren.”
Koken is een makkelijke manier om sperziebonen te bereiden, maar niet de enige. ,,Je kunt ze ook wokken of stomen. Ik vind sperziebonen lekker met een hummusdip.”
Als tip voor restjes geeft de culinair expert aan dat je die twee dagen bewaren in de koelkast kunt bewaren. ,,In de vriezer blijven ze drie maanden goed.”
Is je kind een slechte eter? Ouders van Nu geeft tips om je kind beter te laten eten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn
De mens met een verkleinde maag eet een kleine portie, de rest schuift de normale portie naar binnen
Een maagverkleining is voor sommige mensen met obesitas een levensreddende oplossing. Omdat je maag wordt verkleind tot ongeveer de grootte van een mandarijn. Dan eet je veel minder en val je af. -
Koken & Eten
Vlees van ruim duizend edelherten in de Oostvaardersplassen binnenkort weer te koop
Staatsbosbeheer moet deze winter 1600 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen in Flevoland. In het natuurgebied is ruimte voor maximaal vijfhonderd herten. Een klein deel van deze herten blijft achter in het gebied als voer voor andere dieren en micro-organismen. De andere herten komen beschikbaar voor consumptie. -
Koken & Eten
Gourmet met de kinderen? Met deze gerechten maak je het extra feestelijk voor de kleintjes
Tijdens de decembermaand komt in veel gezinnen het gourmetstel uit de kast. En waarom zou je er er dan niet meteen iets extra feestelijks van maken? Deze vijf gerechten van Eatertainment voor de kinderen hebben de wow-factor. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Koken & Eten
Schil wel of niet opeten? Dit zijn redenen om het niet te doen
Waar de een al zijn groenten en fruit schilt, zweert de andere bij de voedingsstoffen uit die schil. Wat is de beste en meest voedzame keuze? Hoe zit het met vruchten zoals een banaan of een kiwi? En welke rol spelen pesticiden? Voedingsexpert Bart Nicolai geeft voor eens en altijd duiding. -
Wat Eten We Vandaag: Vegan havermout bowl met gebakken banaan & noten
Een havermoutontbijt zorgt voor een energieke start van de dag. Havermout is namelijk een bron van eiwitten, vezels en ijzer. Dankzij de gebakken banaan krijgt het ontbijt een zoete, gekarameliseerde smaak.