Veel schade door brand in sterrenrestaurant The Jane, zaak mogelijk maand gesloten

VideoHet tweesterrenrestaurant The Jane in Antwerpen van de Nederlandse sterrenkoks Sergio Herman en Nick Bril is vanmiddag zwaar getroffen door een brand. Uit voorzorg werden de ongeveer honderd aanwezige gasten en vijftig personeelsleden geëvacueerd. Volgens Belgische media zijn er geen gewonden gevallen. Er is wel veel schade in de keuken.

Het vuur ontstond nadat een steekvlam in aanraking kwam de afzuigkap terechtkwam. Volgens het personeel is er veel schade in de keuken. Mogelijk blijft de zaak een maand gesloten. Chef-kok Nick Bril begon zelf het vuur te blussen in de keuken, zo vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

De brandweer rukte vanmiddag uit voor een brand aan het dak van de keuken, bevestigt de Antwerpse politie. Het vuur was snel onder controle en een uitbreiding naar de rest van het restaurant kon vermeden worden, maar er was wel een hevige rookontwikkeling in de wijk, zegt politiewoordvoerder Willem Migom.

De ongeveer honderd klanten en vijftig medewerkers werden uit voorzorg geëvacueerd. Er vielen geen gewonden.

Rookschade

,,We mogen de keuken nog niet in, maar het is duidelijk dat de schade meer dan aanzienlijk is”, zegt Isabelle Paesbrugghe, persoonlijk assistent van chefkok Nick Bril. ,,Over twee weken zou de vakantie van twee weken beginnen. Mogelijk gaat die nu al in, maar dan onder spijtig vervroegde omstandigheden. Dat is nog even afwachten.”

Volgens Paesbrugghe waren de vlammen in de keuken redelijk intens en dus zal de schade daar allicht ,,redelijk groot” zijn. ,,Ook de rest van het restaurant heeft serieuze rookschade opgelopen. Maar een pluim voor het personeel en de aanwezige klanten. Zij hebben heel alert en rustig gereageerd. Geen vanzelfsprekendheid, want het pand vulde zich toch snel met rook.”

Het restaurant zal nu voor onbepaalde tijd gesloten blijven. ,,De komende uren en dagen zullen we moeten uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. De kans is groot dat een heropening pas over een maand zal gebeuren, gezien onze twee weken vakantie, maar dat is allemaal nog onduidelijk. We zijn volop bezig onze gasten voor de komende dagen en weken op de hoogte te brengen”, besluit Paesbrugghe.

Vandaag worden nog zo veel mogelijk meubels en andere stukken uit het restaurant gehaald, om de impact van rookschade te beperken.

Vlammen tot aan het plafond

Noraly Faucher was in de zaak aanwezig toen de brand uitbrak. Ze was speciaal vanuit de Verenigde Staten naar Antwerpen afgereisd om bij The Jane te lunchen, samen met haar Nederlandse vrienden Len Vervuurt en Imro Dawson. Het trio had nog negen gangen te gaan toen ze problemen in de keuken opmerkte.

,,Toen de automatische deur van de keuken openging, zagen we veel rook die de zaal binnenkwam”, vertelt Noraly. ,,We lachten er eens om, tot we vlammen zagen die tot aan het plafond reikten. Het personeel probeerde met brandblussers het vuur te bestrijden, maar zonder succes. Even later hoorden we de brandweer arriveren.”

Alle aanwezige gasten werden daarop rustig naar buiten begeleid en kregen nog een glas champagne van de zaak aangeboden.

Chef-kok Nick Bril begon zelf het vuur te blussen in de keuken. ,,Ik denk dat de twee plafonds van de zijbeuk en de keuken zelf allemaal kapot zijn. Er is ook veel waterschade”, aldus Bril.

Volledig scherm
Het restaurant van Sergio Herman © ANP Kippa
Volledig scherm
Klanten en personeel wachten buiten. © David Acke
Volledig scherm
Brand The Jane © David Acke
Volledig scherm
Brand The Jane © David Acke