Vegan ontbijtjes voedzaam? ‘Mwah, kokos- en amandelyoghurt bevatten eigenlijk alleen maar vet’
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordelen experts producten en wordt antwoord gegeven op de vraag: Is het wat? Ditmaal testen diëtist Berdien van Wezel en trendwatcher Esther Haanschoten de nieuwe plantaardige zuivellijn van Lidl.
Lidl wil vegan zuivelproducten zoals yoghurt en kaas voor iedereen beschikbaar maken, dus ook voor de mensen met een kleinere portemonnee. Sinds kort biedt de keten daarom een ruim, eigen assortiment aan, bestaande uit kokosyoghurt (light), amandelyoghurt, sojayoghurt, haverfraiche (créme fraiche, maar dan van haver), vegan kaasplakken en kaasrasp.
Een opvallende beslissing, vindt Van Wezel. ,,Zeker na hun gelijktijdige beslissing om per direct te stoppen met de verkoop van rookwaren. Wat dat laatste betreft is Lidl de eerste supermarkt van Nederland die een andere weg inslaat.’’
Tekst gaat verder onder de tabel.
Product prijsvergelijking
Lidl Kokosyoghurt 17% vet 350 gr - 1,79 euro
AH Kokosyoghurt 17% vet 300 gr - 1,53 euro
Lidl Amandelyoghurt 9,5% vet 350 gr - 1,99 euro
AH Amandelyoghurt 300 gr - 1,71 euro
Lidl Sojayoghurt 500 gr - 1,29 euro
AH Sojayoghurt 500 gr - 1,29 euro
Lidl Haverfraiche 125 gr - 0,89 euro
AH Haverfraiche 125 gr - 0,85 euro
Lidl Vegan kaasplakken (voor op brood) 200 gr - 1,89 euro
AH Vegan kaasplakken 200 gr - 2,79 euro
Vanaf maandag as: AH Vegan kaasplakken 200 gr - 1,89 euro
Lidl Vegan kaasrasp 200 gr - 1,69 euro
AH Vegan kaasrasp 200 gr - 2,69 euro
Vanaf maandag as.: AH Vegan kaasrasp 200 gr - 1,69 euro
Veestapel
Het gebruik van veganistische zuivelproducten heeft absoluut voordelen. Je kiest voor yoghurt gemaakt van amandelen of kaas op basis van noten om bijvoorbeeld de druk op de veestapel te verminderen, vertelt Van Wezel. Voedsel is een grote vervuiler en verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen, meldt het Voedingscentrum. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel.
We eten nog steeds teveel dierlijke eiwitten, volgens Van Wezel. ,,De cijfers van de voedselconsumptiepeiling veranderen nauwelijks, met name wat vlees betreft. Er is een groep die elke dag het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eet. Dus zo’n 200 tot 300 gram per dag, op brood en in de warme maaltijd. Dan is een plantaardig alternatief, dus ook in yoghurt en in kaasvorm, een goede manier om te variëren.’’
Vet
Of de plantaardige zuivellijn van Lidl ook voedzamer is dan normale zuivel, valt te betwijfelen. ,,Yoghurt op basis van kokos en amandelen bevat eigenlijk alleen maar vet, waarvan veel verzadigd vet’’, aldus Van Wezel. ,,Gewone zuivel bevat ook vet, maar véél minder. Lidl heeft wél een kokosyoghurt light in het assortiment, die 6 procent vet bevat, maar even ter vergelijking: volle yoghurt bevat 2 tot 3 procent.
Kokosyoghurt bevat 17 procent vet en amandelyoghurt 9,5 procent. Sojayoghurt is qua voedingswaarde de uitzondering: deze plantaardige variant bevat aanzienlijk minder verzadigde vetten en bevat tevens eiwitten. Voor de kaas en haverfraiche geldt: die bevatten iets minder vet dan de traditionele varianten, maar ook minder eiwitten, dus voedingswaarde.’’
Smaak
Beide experts vinden wel bijna alle producten erg lekker. ,,De kokosyoghurt heeft een zelfde structuur als die van yoghurt en je proeft lekker veel kokos’’, vertelt Haanschoten. ,,Ook de soja- en amandelyoghurt hebben een structuur die goed valt te vergelijken met die van kwark of yoghurt. Qua smaak gaat mijn voorkeur wel uit naar de traditionele kwark of yoghurt.’’
Ze vinden het bovenal een goede ontwikkeling dat Lidl een uitgebreide plantaardige zuivellijn heeft. ,,Ze bieden een alternatief en dat is mooi’’, vindt Haanschoten. ,,De producten worden ook steeds beter waardoor het aantrekkelijker wordt om te proberen.’’ Haar eigen favoriet is nog steeds de havermelk van Oatly Barista. ,,Die is net zo schuimig op te kloppen als koemelk.’’
Duurzaam?
Het succes van de nieuwe zuivellijn van Lidl zal onder meer afhangen van de prijs (is het wel goedkoop genoeg) en de beschikbaarheid, denkt Haanschoten. De populariteit van plantaardige zuivelproducten staat buiten kijf. ,,Mensen zijn zich er steeds meer bewust van dat het eten van minder vlees, vis en zuivel bijdraagt aan een duurzame wereld.’’
Mensen gaan er wel soms onterecht vanuit dat plantaardige zuivelproducten ook duurzaam zijn, stelt Van Wezel als kanttekening. ,,Neem nou avocado’s, die een alledaags voedingsmiddel geworden zijn. Daardoor ontstaat druk op de productie en het vervoer van de producten’’, vertelt zij.
Maar ook kokos, waar complete oerwouden voor worden gekapt om plantages aan te leggen en amandelen die voor de productie enorm veel water nodig hebben. De variatie in producten is wél goed. ,,In de toekomst zouden we bijvoorbeeld ook groenten als uitgangspunt kunnen nemen om yoghurt te maken. Of amandelen op eigen bodem in de kas kweken, dat kan ook.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Ik was niet eerder in Deest, maar voor dit restaurant ga ik redenen verzinnen om erheen te rijden en aan te schuiven
Deest, in het land van Maas en Waal, heeft een Italiaan, vernoemd naar oma. Met die zalige gebakken aardappels in plaats van frieten en eigengemaakt pastadeeg. Wat een fijne vondst. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Laat je hersenen niet aftakelen: kies de juiste voeding
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om verschillende situaties te doorstaan. Vandaag: hoe houd je je hersenen in topconditie? -
PREMIUMKoken & Eten
Minder koolhydraten leidt niet bij iedereen tot gewichtsverlies
Lang was vet de boosdoener. Tegenwoordig moeten koolhydraten het ontgelden. Daarom verschijnt het ene na het andere koolhydraatarme kookboek. Maar is koolhydraatarm eten écht gezonder?
-
Beter Eten
Waarom het tussen je oren zit dat je gelukkig wordt van ongezond eten en drinken
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Met deze tips van psychologen hou je je goede voornemens langer vol dan tot Quitters Day. En de beloning is groot. -
-
-
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Eenzame ouderen blij met maaltijd van voedsel dat supermarkt weggooit: ‘Ken geen beter restaurant’
Supermarkten gooien iedere dag een hoop eten weg. En veel mensen zijn eenzaam. Twee problemen die op het oog niets met elkaar te maken hebben. Toch worden ze in Woerden tegelijkertijd opgelost.