Vegarookworsten getest: ze smaken niet best en zijn ook niet erg gezond
Koken & EtenEr zijn steeds meer worsten zonder vlees in de supermarkt te koop. Maar hoe smaken die vegaworsten eigenlijk? De Consumentenbond probeerde er zeven. Het testteam was niet onder de indruk.
Er zijn steeds meer vegetarische rookworsten te koop. Die vegaworsten waren eerst alleen iets van voedselproducenten die vegaproducten maken. Maar Hema heeft er nu twee, Albert Heijn heeft er ƩƩn en Unox heeft er ook ƩƩn. De Consumentenbond liet een panel van 60 liefhebbers van vleesvervangers zeven van deze rookworsten zonder vlees proeven. De onderzoekers keken ook naar de ingrediƫnten van de worsten.
De uitkomst is ontmoedigend: de smaak van de āworstenā was vaak onder de maat. Geen enkele van de worsten scoorde een voldoende, zo meldt de Consumentengids vandaag. De reacties van de panelleden: āLiever helemaal geen rookworst dan dezeā en āniet vergelijkbaar met echte rookworstā zijn twee van de vriendelijke reacties op die van Albert Heijn bijvoorbeeld. En dat terwijl AH toch zelf beweert dat hun worst ānet zo lekker als gewoneā is.
Online krijgen vegaworsten er ook geregeld van langs. Er zijn fans, maar er zijn ook consumenten die anderen waarschuwen: niet doen. Hij smaakte naar kots, meldde een columnist van De Stentor over het exemplaar van Unox dat ze at. En vegetarische rookworsten zijn ook nog duurder dan die met vlees, meldde Keuringsdienst van Waarde al in 2019 in een uitzending. De worsten uit de test van de Consumentenbond kosten tussen de 2,95 euro (Valess) en 3,85 euro (Unox).
AH: alleen een dikke 10 voor het etiket
Qua smaak krijgt de worst van Hema het hoogste cijfer in de test: 5,7. Net geen voldoende dus. De knak die je hoort als je een hap neemt en onlosmakelijk bij de rookworst hoort, is moeilijk na te maken. De Vegetarische Slager is de enige producent die erin slaagt deze knak te bewerkstelligen. Als het om smaak gaat, valt er veel te winnen, stelt de Consumentenbond.
De imitatie-rookworst van Garden Gourmet kreeg het hoogste testoordeel omdat die nog redelijk gezond is: er zit weinig ongezond verzadigd vet in en hij bevat veel eiwit. Hij is niet geschikt voor veganisten omdat er kippeneiwit inzit. Het is de Beste Koop, zo oordelen de onderzoekers. Normaal gesproken is er altijd nog een getest product dat het etiket āBeste uit de testā krijgt, maar die prijs verdient geen van de worsten. Albert Heijn krijgt alleen dikke 10 voor het etiket, want daarop staat helder welke delen van de verpakking je moet weggooien als je afval scheidt. Van de smaak moet die worst het niet hebben met een rapportcijfer van 4,2.
Tip als je wel vlees wilt: neem er een met kip of varkensvlees
Ook met gezond hebben de meeste worsten weinig te maken. Het merendeel van de fabrikanten kiest voor veel zout. De āookworstā van Hema is met 2,5 gram zout en met hoog gehalte aan verzadigd vet het ongezondst. De ookworst met groente is juist het minst zout.
Als je dan toch vlees wilt, kies er dan eentje zonder rundvlees, tipt de Consumentenbond. Dat scheelt aanzienlijk als het gaat om duurzaamheid: bij de productie van een worst van kip of varkensvlees komt minder CO2 vrij dan bij een rookworst van rundvlees.
Zo maak je heerlijke zuurkoolstamppot met rookworst:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Grote winkels bomvol spotgoedkope blikjes frisdrank van A-merken: hier komen die blikjes vandaan
EINDHOVEN - Ineens poppen ze overal op: plekken waar je spotgoedkope frisdrank van A-merken kunt kopen. Het zijn ogenschijnlijk dezelfde blikjes als altijd, maar dan veel goedkoper. Een verhaal over goedkope cola uit Denemarken, Dr. Pepper uit Polen, Britse 7UP en tweetalige Fanta. -
PREMIUMmantelzorg
āIk heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen hebā
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Vandaag is het nationale pindakaasdag: een āode aan de pindaā
We zien het als nationaal erfgoed (maar dat is het officieel niet) en hebben vandaag zelfs een nationale pindakaasdag. Een ode aan de boter die kaas moest heten. -
Rauwe kip afspoelen verspreidt juist meer bacteriƫn dan dat het wegneemt
Meer dan een kwart van de kip etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan om bacteriƫn weg te krijgen. Logisch, denk je misschien, maar juist door de spetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriƫn zich door de keuken. Het Voedingscentrum raadt dan ook af om rauwe kip te wassen.
-
VRAAG & ANTWOORD
āMag je autorijden met een koptelefoon op?ā
āIk zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zittenā, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. āIk heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?ā -
PREMIUMKoken & Eten
Zelf groente telen in je voortuin: vroeger iets voor arme mensen maar in dit dorp nu helemaal hip
Zelf groente kweken in de voortuin, in Roelofarendsveen was dat tot de jaren zestig heel gewoon. Maar naarmate de welvaart toenam, verdwenen de slaplantjes en boontjes uit het straatbeeld. Tot nu, want de groentevoortuin maakt een comeback. -
Koken & Eten
Zo zorg je ervoor dat vis niet aan de pan blijft plakken tijdens het bakken
In de keuken moet het zeker niet altijd ingewikkeld zijn. Soms word je al gelukkig van gewoon een lekker stukje gebakken vis met wat aardappelen en groenten. Toch blijft die vis soms plakken aan de pan of valt hij uit elkaar. Hoe voorkom je dat? Chef-kok Sean Uytterhaegen van het Antwerpse visrestaurant Marineau gidst je naar de lekkerste versie op je bord.