Volledig scherm
The Seafood Shop aan de Leidsestraat © Carly Wollaert

Viswinkel in Amsterdam sluit: ter plekke visje eten zit er niet meer in

Koken & etenViswinkel The Seafood Shop aan de Leidsestraat in Amsterdam moet stoppen met het verkopen van vis voor consumptie ter plaatse. Wel mag de winkel vis blijven frituren, maar die mag niet direct daar worden gegeten.

Dat heeft stadsdeel Centrum dinsdag besloten. In reactie daarop laat The Seafood Shop weten de deuren te moeten sluiten. 

De viswinkel kreeg vorig jaar te horen dicht te moeten omdat het aanbod te toeristisch was. Nadat bekend werd dat de winkel moest sluiten, kreeg het familiebedrijf duizenden steunbetuigingen en veel publiciteit. Na bezwaar mocht de winkel voorlopig toch open blijven. Nu komt het stadsdeel daar op terug.

Toeristen

Het stadsdeel wil voorkomen dat winkels in de binnenstad zich alleen op toeristen richten. In oktober 2017 werd daarom een stop op toeristenwinkels in het centrum ingevoerd. Dat betekent onder andere dat nieuwe zaken gericht op ‘eten voor snelle consumptie’ niet zijn toegestaan, en dat geldt dus ook voor de viswinkel aan de Leidsestraat.

,,Deze zaak gaat in wezen niet over één vishandel, maar over het gehele winkelaanbod in de binnenstad,” aldus het stadsdeel. ,,We zijn blij met een viswinkel in de binnenstad, maar we willen niet dat ze zich als snackbar gedragen.”

Het stadsdeel zegt de viswinkel tegemoet te komen omdat ze wel mogen blijven frituren. ,,De belangrijkste reden daarvoor is dat het overgrote deel van de Nederlandse viswinkels sinds jaar en dag vis frituurt. Met andere woorden: dat hoort bij een viswinkel.”

Sluiten

Maar The Seafood Shop laat op Facebook weten dat deze beslissing betekent dat ze de zaak moeten sluiten. ,,Je mag wel een viswinkel hebben maar geen eten voor directe consumptie verkopen. Dat is een wassen neus want geen enkele viswinkel kan de huur nog betalen als klanten niet ook een haring of kibbeling ter plekke mogen eten,” aldus de eigenaren, de familie Visscher.

,,Wij zouden daarmee de eerste viswinkel van Nederland zijn waar je geen harinkje mag eten! Dat is voor ons onacceptabel en daarom hebben we besloten onze mooie viswinkel te sluiten.”

Geld om in beroep te gaan tegen de beslissing is er niet. Het personeel zal waarschijnlijk in andere restaurants van de keten gaan werken. De vestigingen in de Van Baerlestraat, Ferdinand Bolstraat en aan het Spui blijven wel open.

Eerder dit jaar vertelde de familie over hun verzet tegen de sluiting: 

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.