Viswinkel in Amsterdam sluit: ter plekke visje eten zit er niet meer in
Koken & etenViswinkel The Seafood Shop aan de Leidsestraat in Amsterdam moet stoppen met het verkopen van vis voor consumptie ter plaatse. Wel mag de winkel vis blijven frituren, maar die mag niet direct daar worden gegeten.
Dat heeft stadsdeel Centrum dinsdag besloten. In reactie daarop laat The Seafood Shop weten de deuren te moeten sluiten.
De viswinkel kreeg vorig jaar te horen dicht te moeten omdat het aanbod te toeristisch was. Nadat bekend werd dat de winkel moest sluiten, kreeg het familiebedrijf duizenden steunbetuigingen en veel publiciteit. Na bezwaar mocht de winkel voorlopig toch open blijven. Nu komt het stadsdeel daar op terug.
Toeristen
Het stadsdeel wil voorkomen dat winkels in de binnenstad zich alleen op toeristen richten. In oktober 2017 werd daarom een stop op toeristenwinkels in het centrum ingevoerd. Dat betekent onder andere dat nieuwe zaken gericht op āeten voor snelle consumptieā niet zijn toegestaan, en dat geldt dus ook voor de viswinkel aan de Leidsestraat.
,,Deze zaak gaat in wezen niet over ƩƩn vishandel, maar over het gehele winkelaanbod in de binnenstad,ā aldus het stadsdeel. ,,We zijn blij met een viswinkel in de binnenstad, maar we willen niet dat ze zich als snackbar gedragen.ā
Het stadsdeel zegt de viswinkel tegemoet te komen omdat ze wel mogen blijven frituren. ,,De belangrijkste reden daarvoor is dat het overgrote deel van de Nederlandse viswinkels sinds jaar en dag vis frituurt. Met andere woorden: dat hoort bij een viswinkel.ā
Sluiten
Maar The Seafood Shop laat op Facebook weten dat deze beslissing betekent dat ze de zaak moeten sluiten. ,,Je mag wel een viswinkel hebben maar geen eten voor directe consumptie verkopen. Dat is een wassen neus want geen enkele viswinkel kan de huur nog betalen als klanten niet ook een haring of kibbeling ter plekke mogen eten,ā aldus de eigenaren, de familie Visscher.
,,Wij zouden daarmee de eerste viswinkel van Nederland zijn waar je geen harinkje mag eten! Dat is voor ons onacceptabel en daarom hebben we besloten onze mooie viswinkel te sluiten.ā
Geld om in beroep te gaan tegen de beslissing is er niet. Het personeel zal waarschijnlijk in andere restaurants van de keten gaan werken. De vestigingen in de Van Baerlestraat, Ferdinand Bolstraat en aan het Spui blijven wel open.
Eerder dit jaar vertelde de familie over hun verzet tegen de sluiting:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Hoe hobby van Rogier en Joost compleet uit de hand loopt: āVakantiehuisje in ItaliĆ« zou leuk zijnā
Rogier Duits (38) en Joost van den Heuvel (40) waren wel klaar met Nintendo en Netflix tijdens de lockdowns. āLaten we een limoncello brouwenā, bedachten de Oudewaterse vrienden tijdens een wandeling. Nog geen jaar later staat hun brouwsel bijna overal in het stadje op de kaart Ć©n zijn ze de trotse winnaars van een āSilver Medalā van de International Wine & Spirit Competition. -
Eerste āzalmā van soja op de markt
Het Nederlandse bedrijf SoFine claimt een 100 procent plantaardige filet te hebben ontwikkeld die lijkt op zalm. De visvervanger is vanaf morgen te koop in de supermarkt. -
āVroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezetā
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van āputjesschepperā, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zoān baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
Wat Eten We Vandaag: Gemarineerde aubergine steak met bulgur salade
Wist je dat je aubergine uitstekend kunt marineren? De structuur van aubergine zorgt ervoor dat kruiden helemaal worden opgenomen. Wij maken een aubergine steak met een frisse bulgur salade met tomaat, granaatappelpitjes en een yoghurtsausje. Een heerlijk zomers gerecht voor bij de barbecue. -
Nijmeegse favoriet grijpt naast titel Heel Holland Bakt, winnaar Enzo: āIk was misselijk van de zenuwenā
Enzo PĆ©rĆØs-Labourdette is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. In de finale versloeg hij zijn concurrenten Zeinab uit Nijmegen en Tom uit Eindhoven. āBizar, ik zag het niet aankomen.ā
-
PREMIUM
Dit is de reden waarom je niet zonder vitamine B12 kunt
Vitamine B12 kom je overal tegen, in sojamelk, in vegagehakt en in boter in de supermarkt en natuurlijk in de vitamineschappen van de natuurwinkel. Wat is deze vitamine precies? En waar is het goed voor? -
1
Dermatoloog Soe Janssens: āZonnebrandcrĆØme kan echt ónmogelijk je huidcellen aantastenā
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrĆØmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crĆØmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen. -
Energierekening
Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioenā
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam.