Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Voedingsadvies ziekenhuisdiëtist: ‘Eet méér in plaats van minder’

Koken & EtenEet niet minder vlees, maar meer groenten. Niet minder vet, maar meer fruit. Als we een gezond voedingspatroon willen kweken, kunnen we volgens kok en diëtist Michaël Sels beter stoppen met onszelf beperkingen op te leggen. ,,Die methode werkt niet’’, zegt hij.

Er werd nog nooit zoveel over gezonde voeding geschreven dan in deze tijd en toch waren er ook nog nooit zoveel mensen met overgewicht. ,,De meeste publicaties vertrekken vanuit een verbod: schrap alle vet, suiker, vlees en alcohol en je wordt gezond”, zegt Michaël Sels, hoofddiëtist in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

In zijn boek Lekker Lang Leven kiest hij voor een andere aanpak. ,,Mensen vinden op die manier moeilijk motivatie. Ik probeer hen daarom méér te laten eten: meer groenten, meer fruit, meer volkorenproducten. Als je gezonde keuzes maakt, zal je vanzelf ongezonde producten links laten liggen, want met 500 gram groenten en fruit op je bord, ben je óók verzadigd.’’