Voedingscentrum onderzoekt ons afval: ‘Ze gooien zelfs dure chocolade en Franse kaas weg’
Met videoEen niet-aangebroken paasstol, restjes uit maaltijdboxen en een volle fles knoflooksaus: het is een willekeurige greep uit het voedsel dat dit jaar werd weggegooid. Het Voedingscentrum trekt een keer in de drie jaar onze vuilniszakken open en bekijkt of we meer of minder voedsel zijn gaan verspillen.
De geur van rotte eieren komt je tegemoet als je de keurig opgestelde producten in het afvalsorteercentrum in Hilversum ziet staan. Ongeopende pakken rijst, verschimmelde zakken brood en een zakje gesneden groente liggen op tafel uitgespreid.
Het Voedingscentrum analyseert iedere drie jaar rond de 130 vuilniszakken uit verschillende Nederlandse gemeenten in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Deze populaire snack in het vliegtuig verkopen vrijwel alle maatschappijen
Maaltijden smaken anders op grote hoogte en de piepkleine galley (de keuken) is niet uitgerust voor grote gerechten. Maar vliegtuigvoedsel bepaalt voor een groot deel onze beleving van de vliegreis. Zeven handige weetjes op een rij. -
Kan 't goedkoper?
Ons bakkie troost is stukken duurder, kun je nog besparen op je koffie?
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: koffie. -
PREMIUMGeen nonsens!
Franse wijn-nonnen in de Provence: ‘Wijn speelt een belangrijke rol in de Bijbelse cultuur’
In een idyllisch klooster in de Provence wordt wijn gemaakt door uitsluitend nonnen. Met flitsende dronebeelden van hun wijngaard en een online actie hopen ze geld binnen te halen om nóg meer rosé te maken. -
Wat Eten We Vandaag: Bounty boterkoek met pure chocolade en kokossnippers
Boterkoek met een twist. Deze boterkoek met stukken bounty, pure chocolade en kokossnippers is een absolute aanrader. Een heerlijke compacte en smeuïge koek. De kokos zorgt voor een zomerse smaak. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Koken & Eten
Schoner werken in de keuken: ‘Stop met het gebruik van microvezeldoekjes’
Tijdens het koken is het belangrijk dat je rauw eten van ander eten gescheiden houdt. Het vocht van rauw vlees of rauwe vis kan namelijk zorgen voor voedselvergiftiging. Drie experts geven tips om kruisbesmetting te voorkomen.