Joost Hoving
Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Voor je het weet, is het eten van een gehaktbal een verzetsdaad tegen de elite die alles wil afpakken

ColumnIrene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. Zij probeert ons economische gedrag te verklaren.

6 reacties

 • Henrie Assinck

  1 jaar geleden
  Graasdieren zijn nodig om de aarde vruchtbaar te houden. Varkens ruimen een reststroom aan producten uit de voedingsmiddelen industrie. Het vlees dat hiermee geproduceerd wordt is verantwoord en niets om je voor te schamen. Dat niet eten zou respectloze verspilling zijn, kijkend naar de enorme honger in de wereld en een groeiende bevolking. Maar ik heb geen moeite met minder vlees: dagje zonder is prima. Laat wel vleesvervangers achyerwege. Da's hyperbewerkte chemische troep, slecht v. milieu!
 • Daan Janssen

  1 jaar geleden
  Beste Irene, Bijna goed. En je was er zo dichtbij. Maar kan gebeuren, oorzaak en gevolg omgedraaid. Geeft niks, volgende keer beter. Je hebt het in ieder geval genoemd: groeiende wereldbevolking
 • Ceciel Buijser

  1 jaar geleden
  Je kan wachten op de eerste reactie die wijst op de overbevolking in de wereld. Afgezien van de vraag wat je hier op korte termijn aan kunt doen (afgezien van een pandemie, wellicht) gaat de vergelijking heel erg mank. De dikke westerling heeft een ecologische voetafdruk die ruim 20 keer zo groot als als de gemiddelde afrikaan. Bovendien schijnt het weer de trend te worden dat in NL stellen beginnen aan een derde of vierde kind - dat ook dezelfde voetafdruk zal achterlaten. Maak je dáár druk om.
 • Marco Wegma

  1 jaar geleden
  Geen discussie over vlees. Hoort op je bord. Vrijwillig Vega of vegetarisch prima. Maar het gepush is nu klaar. Bemoei je niet met wat er op mijn bord komt. Er is al genoeg betutteling
 • R Visser

  1 jaar geleden
  Een prima analyse. Maar dit betreft een verandering in gedrag. Die beweging kost tijd. En vergeet niet die verandering is al ingezet. met ongedurig op de deur rammen bereik je het tegenovergestelde. Je kunt ook niet de gehele Nederlandse bevolking met je boodschap bereiken dan wel overtuigen of verleiden. Welke strategie dan ook. Deze reis zet je in kleinere stappen gericht op de stip op de horizon.