Waarom astronauten wijn meenemen als ze de ruimte ingaan
WetenschapWijn in de ruimte? Jazeker. In de laatste lading uit het International Space Station zaten twaalf flessen bordeaux en het was niet de eerste wijn die een reis in het heelal maakte. Voor wetenschappelijk onderzoek welteverstaan.
Delen per e-mail
Drank aan boord van een ruimteschip. De eerste reactie is vaak dezelfde: astronauten die alcohol drinken? Het moet niet gekker worden! Ter geruststelling, als er wijn of andere drank de ruimte in gaat, is dat voor wetenschappelijk onderzoek. Alleen de ruimteorganisatie Roskosmos dacht er enige tijd anders over. Kosmonauten mochten van Roskosmos, toen dat nog een eigen station had, Mir, wodka of cognac drinken. Op doktersadvies, om het immuunsysteem te stimuleren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Wakker Dier: zuivellobby liegt - ondanks waarschuwing - nog steeds op websites
Op elf websites van de Nederlandse Zuivel Organisatie staan uitingen die de Reclame Code Commissie eerder beoordeelde als misleidend. De zuivellobby blijft onjuiste informatie verspreiden en daar wil dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier een einde aan maken. -
PREMIUM
De állerbeste broodbakker ter wereld opent eigen zaak (en verkoopt brood met zeealgen en inktvisinkt)
Brood bakken zit Peter Bienefelt in de genen. De 46-jarige bakkerszoon uit Barendrecht schopte het al tot beste broodbakker van de wereld. Toch had hij nooit een eigen zaak. Midden in de coronacrisis waagt hij nu de stap: vandaag opende hij zijn eigen desembakkerij in Rhoon. -
PREMIUM
Hoe kwamen scheepskoks aan ingrediënten als ze maandenlang op zee waren? Charlotte Kleyn zocht het uit
Van de kombuis van een hedendaags marineschip tot de gigakeuken waar duizenden vliegtuigmaaltijden worden bereid. Charlotte Kleyn (27), culinair historica, verdiepte zich in het voedsel voor de reizende mens. -
Koken & eten
We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Zeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie. -
Koken & Weten
Zo schadelijk kan het gebruik van een koekenpan zijn
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: wat kan een koekenpan doen met je vruchtbaarheid?
-
Wat Eten We Vandaag: Naanpizza met broccoli en mozzarella
Naanpizza; heb jij dit al wel eens geprobeerd? Wij maken onze naanpizza vegetarisch met broccoli, mozzarella en olijven, maar je kunt hem natuurlijk beleggen met al jouw lievelingstoppings. -
Met één bericht op LinkedIn verkopen Merijn en Daan 100.000 bitterballen
Met hun bedrijf Risottini zijn Merijn Kok en Daan Klein campagne begonnen om van hun bitterballen af te komen. Vanwege de langdurige sluiting van de horeca lagen er nog 100.000 risotto-bitterballen in de vriezer en om te voorkomen dat ze smaakverlies zouden lijden kon iedereen hun snackjes bestellen. -
Columns Ellen Willems
Vergeet nooit het aardbeienijs
‘Augurkenijs. Spicey lemon of wat dacht je van saffraanijs.” De kok kan niet koken voor gasten. En juist die gasten verwennen met gerechten, mist hij enorm. Koken doe je niet om rijk te worden. Echt lekker koken vraagt creativiteit, optimaal gebruik van zintuigen. Maar bovenal passie voor smaak.