Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Waarom croissants thuis nooit zo lekker worden als bij de bakker

dag van de croissantOf je er nu snel een naar binnen propt op het station of kiest voor de luxere variant van de bakker op zondagochtend: de croissant is niet meer weg te denken uit ons ontbijtritueel. Vandaag is het de Dag van de Croissant. De Franse ambachtelijke bakker Sébastien Roturier vertelt over het broodje dat groot is geworden in zijn thuisland. 

Eén illusie helpt de banketbakker meteen de wereld uit: de croissants die je thuis maakt, worden nooit zo lekker als bij de bakker. ,,Het vereist veel knowhow en ervaring”, vertelt hij. ,,De kleur, de vorm en de smaak moeten goed zijn en dat heeft met allerlei factoren te maken. Goede croissants hebben een lichtbruine, bijna gouden kleur. Dat betekent dat het goed zit met de fermentatie. De voetjes moeten krokant zijn en de romp smeuïg. De binnenkant moet naar boter smaken, maar niet vet zijn.”

‘De lekkerste croissantjes worden gemaakt in Frankrijk’, is de algemene opvatting. Toch maakt slechts 30 procent van de Franse boulangers de kromme broodjes zelf, aldus Roturier. ,,In Nederland ligt dat percentage nog veel lager, slechts een paar procent maakt de croissants hier in de eigen bakkerij, maar ook in Frankrijk kopen heel veel bakkers de croissants dus in bij de fabriek. Het kost gewoon veel tijd en geld om ze zelf te maken. Boter is duur en personeel ook.”