Waarom de kosten voor de frituur de pan uitrijzen
Koken & EtenIn de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Deze week: waarom frituren voorlopig nog wel even een prijzige manier van bereiden blijft.
Frituren is de beste kooktechniek op aarde. Dat claimt kookboekenschrijver Meneer Wateetons in zijn onlangs verschenen eerbetoon aan de frituurpan: Over frituren. Een kookboek over frituren, terwijl de frituurpan vanwege gezondheidsredenen steeds vaker plaatsmaakt voor de airfryer. Wat Wateetons betreft is de frituur springlevend. ,,Fuck de airfryer.”
Het mag dan misschien wel de beste kooktechniek op aarde zijn, het is ook een die steeds duurder wordt. Met temperaturen van rond de 175 graden rijzen de energiekosten de pan uit. Snackbarhouders klagen over torenhoge stroomrekeningen. Frietbakkers hebben het zo zwaar dat ze ermee stoppen.
Maar onderschat de airfryer niet. De Consumentenbond testte vorige maand 66 heteluchtfriteuses en keek daarbij ook naar het energieverbruik. Volgens de bond zijn de minioventjes ‘energieslurpers’. ,,Sommige airfryers verbruiken voor een flinke schaal frites net zo veel stroom als een koelvriescombinatie voor een hele dag koelen en vriezen”, aldus De Consumentenbond.
Ossewit is stabieler, het gaat langer mee en het geeft extra smaak
Het voordeel van de airfryer ten opzichte van de frituur is dat olie toevoegen niet nodig is. Goed, een zak aardapelfriet voor de airfryer bevat wel wat meer olie dan een zak voor de frituur. En airfryerfriet is ook duurder. Olie is sinds de oorlog in Oekraïne duur, weet Jasper Endlich van Vesper, een Nederlands bedrijf dat levensmiddelenmarkten met slimme tools en op de voet volgt. ,,De prijsstijging begon met zonnebloemolie omdat Rusland en Oekraïne daarvan de grootste producenten zijn.”
De olie-inflatie sloeg snel over naar andere plantaardige soorten. ,,Indonesië stelde zelfs een exportverbod in voor palmolie”, weet Endlich. ,,Om zo tekorten en prijsstijgingen tegen te gaan.” Vorige week publiceerde de FAO de Food Price Index. Goed nieuws: eten en drinken wordt goedkoper. ,,Maar plantaardige olie blijft duur. Zonnebloemolie is inmiddels weer iets goedkoper geworden, nu is vooral sojaolie duur.”
Dure plantaardige olie is niet voor alle frietliefhebbers een probleem, een deel frituurt het liefst in ouderwetse ossewit. ,,Ossewit is stabieler, het gaat langer mee en het geeft extra smaak”, zegt Wateetons. Het vet afkomstig van runderen bevat wel veel verzadigd vet. En dat is niet gezond, zegt Sander Kersten, hoogleraar Voeding, Metabolisme en Genomics aan de Wageningen Universiteit. Hoewel er online hele groepen zijn die het hier niet mee eens zijn, is het volgens Kersten gevaarlijk om positiever te gaan denken over verzadigde vetten. ,,Het laat cholesterol stijgen, en cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.”
Pindaolie is stabieler dan zonnebloemolie
De stelregel van Kersten: hoe vloeibaarder een vet, hoe meer onverzadigde vetzuren en dus hoe gezonder. Dat betekent dat frituurolie beter is. Al is de ene frituurolie de andere niet. In frituurolie zit vaak zonnebloemolie, maar kan ook andere soorten plantaardige olie zitten. Zoals raapolie, koolzaadolie en maisolie, maar ook palmolie.
Wie plantaardig wil frituren, kan volgens Wateetons het beste kiezen voor arachideolie. De olie die beter bekend staat als pindaolie, is volgens Wateetons stabiel en geschikt voor uiteenlopende frituurbereidingen. Zelfs beter dan olie van zonnebloemen. ,,Zonnebloemolie gaat vanwege oxidatie sneller in kwaliteit achteruit en moet je daarom na een keer of vijf frituren al vervangen.”
De frituurliefhebber is voorlopig wel relatief duur uit. De energiekosten zullen niet dalen en ook de prijzen voor plantaardige olie blijven hoog. Al biedt een eventuele recessie wat hoop. ,,Daardoor zal de vraag naar olie afnemen”, legt Endlich uit. ,,En ook omdat we verwachten dat de productie van plantaardige olie toeneemt, kan de prijs omlaaggaan.”
,,Bij de tweede was ik helemaal verzot op patat. Vooral patat van de McDonald’s. Dan kon ik zelfs uit het werk langs de Mac gaan, en een halfuur later eten staan te koken voor de rest", vertelde Lyse tegen Ouders van Nu. Hier vind je nog 18 andere rare fratsen die vrouwen uithaalden toen ze zwanger waren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Ceo van Schotse bierbrouwer betaalt ontevreden winnaars reclamestunt 470.000 pond uit eigen zak
James Watt, ceo van de Schotse bierbrouwerij BrewDog, heeft 470.000 pond uit eigen zak betaald aan de ontevreden winnaars van een ‘massief gouden bierblikje’ uit een reclamecampagne. Nadat de Engelsen massaal het bewuste bier hadden gekocht, bleken de blikjes niet van massief goud. -
PREMIUMKoken & Eten
Diëtist over lightproducten zoals sojamelk: 'Als je scheutje neemt, maakt het amper uit’
Van heel wat voedingsmiddelen zijn light varianten te vinden. Maar wat is ‘light’ en is het een gezondere keuze? Diëtiste Sanne Mouha vergelijkt 10 populaire light producten met de originele variant. ,,Light zegt niet alles over een product: soms bevat het minder vet, maar wel meer suiker.’’ -
PREMIUM
Eenzame ouderen blij met maaltijd van voedsel dat supermarkt weggooit: ‘Ken geen beter restaurant’
Supermarkten gooien iedere dag een hoop eten weg. En veel mensen zijn eenzaam. Twee problemen die op het oog niets met elkaar te maken hebben. Toch worden ze in Woerden tegelijkertijd opgelost.
-
Beter Eten
Waarom het tussen je oren zit dat je gelukkig wordt van ongezond eten en drinken
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op gebied van eten en drinken. Met deze tips van psychologen hou je je goede voornemens langer vol dan tot Quitters Day. En de beloning is groot. -
-
-
Wat Eten We Vandaag: quiche met sardine en venkel
Deze quiche heeft een zoetzure smaak dankzij de vulling van ui, venkel en sardines. We gebruiken zelfgemaakt deeg. Geen zin of tijd om je eigen deeg te mixen? Koop dan bevroren bladerdeeg. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.