Waarom de stad Utrecht al bijna 10 jaar geen Michelinster heeft
Amsterdam: 21 restaurants met een Michelinster, Rotterdam: 9. Den Haag: 1. Utrecht: 0. Sinds Grand Hotel Karel V in 2013 haar Michelinster verloor, telt de stad geen sterrenrestaurant meer. Alweer bijna tien jaar, dus. Volgende week worden de sterren weer uitgereikt. Maakt Utrecht kans?
Koken in de ‘Champions League’, zo noemt sterrenchef Wilco Berends van restaurant De Nederlanden in Vreeland het. Al veertien jaar op rij heeft zijn zaak een Michelinster en daar komt de nodige druk bij kijken. ,,Mindere dagen bestaan niet, al helemaal niet als je in aanmerking wil komen voor een ster. Je kunt niet af en toe een goede dag hebben, het moet áltijd goed zijn. De gast komt ook maar op één langs moment, toch?”.
Ook voor Berends, die vóór restaurant De Nederlanden eveneens in een sterrenzaak werkte, blijft de uitreiking spannend. Zelfs na veertien jaar. ,,Er gaan nog wel eens verhalen rond van zaken die hun ster verliezen en dat totaal niet zagen aankomen. Het blijft altijd een verrassing. Maandag is de uitreiking, daar zijn wij ook bij. De sfeer daar is goed, maar ook áltijd gespannen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVAN WIEG TOT GRAF
Café De Binnenstad was zijn kindje, maar kroegbaas ‘Piep’ (1971-2022) kan ‘m niet verder zien opgroeien
Iedereen kende hem als ‘Piep’ van Café De Binnenstad in Utrecht. Waar kroegbaas Peter van Dijk was, daar werd gelachen en was het gezellig. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUMDE GOUDEN POLLEPEL
Een nieuwe koploper bij De Gouden Pollepel: Guillotine brengt je het hoofd op hol
Het leven van een AD-recensent gaat niet altijd over rozen. Zucht. Wat te schrijven over een restaurant dat bord na bord en glas na glas weet te verrassen en verwennen? Mag ik het houden op een 8,7 en een extra foto van Ruud? Nee, zegt mijn chef. In de GLORIA dan maar. -
PREMIUMover de tong
Eetkamer Lamens in Ede is een plezierige plek met stevige porties en een lieve bediening
In het centrum van Ede zoeken we wat gezelligheid. Dat is te vinden bij Eetkamer Lamens, waar een lieve bediening je vlot een bord eten brengt. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo (on)gezond is pasta echt voor je: 'Het hangt ervanaf hoe en hoeveel je ervan eet’
Wie spaghetti kookt, kan kiezen voor witte of volkoren pasta. Maar tegenwoordig heb je ook glutenvrije, spelt of pasta van peulvruchten. Welke variant is gezonder? -
Wat Eten We Vandaag: Kokosyoghurtblokjes
Noten en dadels kun je gebruiken als een lekkere bodem voor taarten. Maak dit recept ook eens met een mix van andere noten. Rooster de noten eerst in een droge koekenpan, zo krijgen de noten nog meer smaak en dat proef je in het eindresultaat. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.