Waarom je bananen beter niet in de koelkast kunt bewaren
Koken & EtenNiets vervelender dan alleen maar groene bananen vinden in de supermarkt of in je eigen fruitschaal thuis. Zeker als je die nog in een smoothie wil mixen voor je ontbijt of een als krachtvoer wil opeten voor je workout. Kan je het fruit sneller rijp krijgen?
,,Als je de bananen nog even wil bewaren en als ze nog niet voor directe consumptie zijn, koop je het best groeneā, vertelt Zincke Vandenbroucke, manager groenten en fruit bij supermarktketen Delhaize, het zusterbedrijf van Albert Heijn. ,,Want: hoe geler de bananen, hoe rijper ze vanzelfsprekend zijn, en hoe sneller je ze moet opeten. Wil je meteen zoete, rijpe en malse bananen eten zonder dat je nog tijd wil besteden aan het rijpen, kijk dan bij het verse fruit naar de exemplaren met bruine stippen en vlekjes. Die zijn heel rijp en dus ook het zoetst.ā
De manier waarop je de bananen thuis bewaart draagt veel bij aan de rijpheid van de gele vrucht. ,,Wat je ook doet: bewaar de bananen nĆĆ©t in de koelkastā, vervolgt Vandenbroucke. ,,Dat is geen goed idee omdat ze in de koelkast grauw en grijs worden. Hetzelfde geldt trouwens voor koude en tochtige plekken. Zorg voor een droge bewaarplaats op kamertemperatuur.ā
Bananen bewaren in de koelkast is geen goed idee omdat ze dan grauw en grijs worden
Hou de bananen bij elkaar
Hoe je ze bewaart hangt op zijn beurt weer samen met wanneer je de banaan wil opeten. Als je tijd hebt om ze langzaam te laten rijpen, is de fruitschaal de ideale plaats. ,,Hou de bananen zeker in een tros bij elkaar. Bananen die in een tros bij elkaar gehouden worden, rijpen nu eenmaal sneller dan aparte exemplaren. Wat ook helpt: leg de bananen naast ander (rijp) fruit, zoals appels en peren. Dat fruit produceert ethyleen, een soort gas dat ervoor zorgt dat vruchten sneller gaan rijpen.ā
Het gas helpt zetmeel om te zetten in suiker. ,,Het helpt dus om al het fruit in de schaal mee te laten rijpen. Bananen rijpen daardoor sneller in de buurt van ander fruit. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: leg een rijpe banaan bij ander minder rijp fruit en je krijgt hetzelfde resultaat. De appels en de peren gaan sneller rijpen.ā
Hoe krijg je een banaan direct rijp?
Wil je het rijpingsproces liefst wat versnellen omdat je de banaan snel nodig hebt? Dan is de bananen in een papieren zak stoppen alvast een goed begin. De ontwikkeling van het ethyleengas zal dan versnellen. En je kunt het proces nog meer versnellen door extra fruit toe te voegen aan diezelfde zak. Uiterlijk binnen twee dagen heb je gegarandeerd rijpe bananen.
Door een banaan in de oven of magnetron op te warmen, versnel je het rijpingsproces
Is twee dagen toch niet snel genoeg? Dan kun je ook grovere middelen gebruiken. Doe de onrijpe banaan in de oven, leg hem op een bakplaat of in een ovenschotel en schuif die in een oven, voorverwarmd op 150 graden. Binnen het uur heb je een rijpe banaan. Let wel op: de banaan zelf is rijp, maar de smaak rijpt niet per se mee. Hou er verder ook rekening mee dat je de banaan even laat afkoelen voor je er je tanden in zet.
Als zelfs een uur niet snel genoeg is, kan de magnetron de reddende rijpingsengel zijn. Twee minuten zou volstaan om van een groene een gele (malse) banaan te maken. Prik wat gaatjes in de schil, magnetron in en klaar is kees. Maar opnieuw: hou rekening met een nodige afkoeltijd om van een Ʃcht lekkere bananensmaak te kunnen genieten. Is de banaan op het randje van rijp en onrijp, dan helpt het soms om hem even buiten in de zon te leggen.
Dol op bananen? Danny Jansen vertelt in deze video hoe je een flinke trifle maakt met banaan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Wat Eten We Vandaag: Browniekoeken
Gesignaleerd als trend op het gebied van bakken: de browniekoeken. Met dit verslavende koekje, krijg je het beste van twee werelden; de knapperige buitenkant van een koekje en de smeuĆÆge binnenkant van een brownie. -
Nijmeegse favoriet grijpt naast titel Heel Holland Bakt, winnaar Enzo: āIk was misselijk van de zenuwenā
Enzo PĆ©rĆØs-Labourdette is de winnaar van het negende seizoen van Heel Holland Bakt. In de finale versloeg hij zijn concurrenten Zeinab uit Nijmegen en Tom uit Eindhoven. āBizar, ik zag het niet aankomen.ā -
Met video
RIVM: Eet geen vis en garnalen uit Westerschelde
Eet zo min mogelijk zelf gevangen vis en schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen. Er zit te veel PFAS in, acht tot tien keer hoger dan bij vergelijkbare producten in de winkel. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? āGaat om meer dan je to-dolijst afstrepenā
Een goede verstandhouding met collegaās, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
PREMIUM
Deze broers willen heel Nederland aan de bonen krijgen: āKoffie is gewoon veel lekkerder als je het vers drinktā
Koffie van vers gebrande bonen, dĆ t is de toekomst, zeggen de Rotterdamse broers Harun en Sefa Bingul. Ze timmeren met hun Brandzaak stevig aan de weg, ook buiten Nederland. Het pand in Rotterdam werd te klein, nu werken ze vanuit Vierpolders, op Voorne-Putten. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Koken & Weten
Leontien overwon haar visfobie: āThuis huilde ik hard van opluchting en ongeloofā
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kun je bang zijn voor voeding en hoe kom je daarvan af?