Waarom (meer) vezels eten zo waardevol is
Eet jij genoeg vezels? Waarschijnlijk niet. Jammer, vinden onderzoekers Jurriaan Mes en Nicole de Wit van Wageningen Universiteit en Research. Vezels helpen je bloeddruk gezond te houden en ziektes te bestrijden.
Boost voor bacteriën
Wetenschappers begrijpen steeds beter hoe vezels de darmen van dienst zijn. ,,We leren meer over de invloed van vezels op bepaalde bacteriestammen’’, zegt Jurriaan Mes. ,,Zo helpen ze bijvoorbeeld het aantal lacto- en bifidobacteriën hoog te houden. Dat zijn de bacteriën waarvan gezonde mensen er meer hebben. Als vezels fermenteren in je darm, worden ze omgezet in korte vetzuren. Die zijn goed voor je darmwand en je immuunsysteem. Er bestaat nog niet genoeg onderzoek voor een gezondheidsclaim, maar veel wijst die kant uit.’’
Wat vaststaat, is dat sommige vezels slechte bacteriën tegenwerken: ,,Ze onderdrukken ziekmakende darmbacteriën zoals salmonella. Die groeien minder goed op sommige vezels, waardoor ze minder kans krijgen om zich in de darmen te nestelen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Coca-Cola gaat de strijd met Red Bull aan
Drankenproducent Coca-Cola introduceert een energiedrank met de smaak van cola. Het nieuwe drankje is vanaf mei in Nederland verkrijgbaar. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelcake met walnoten en sinaasappel-roomkaasglazuur
Wortelen geven een zoete smaak aan gerechten, vandaar dat wortelen graag gebruikt worden voor de bereiding van cake. Deze wortelcake is door de toevoeging van sinaasappel-roomkaasglazuur en knapperige walnoten een stuk verrassender dan de traditionele variant en heeft een frisse nasmaak. -
Koken & Eten
Anna’s dochter (3) weigert warm avondeten: ‘Na een lange strijd eet ze nu brood voor de tv’
Anna Guldemonds dochter (3) weigert om warm te eten. Na een lange strijd – en op advies van een consultatiebureau – hebben zij en haar man dat geaccepteerd. Het dochtertje eet nu iedere avond een broodje voor de tv, terwijl haar ouders aan tafel weer rustig van hun maaltijd kunnen genieten. Want: ‘Wie bepaalt wat normaal is?’ Een vraag die volgens Anna vaker gesteld mag worden. Oók in het bedrijfsleven, en dus deelt ze haar verhaal op LinkedIn. -
Koken & eten
‘Van het tellen van calorieën val je juist niet af’
Calorieën staan standaard op verpakkingen en ook steeds meer restaurants vermelden het aantal calorieën achter de gerechten. Toch is niet iedereen overtuigd dat we calorieën moeten tellen om op gewicht te blijven/te komen. Ervaringsdeskundige Peter Wilson schreef in The Economist dat we beter kunnen stoppen met het tellen ervan. -
PREMIUMKoken & Eten
Utrechters fietsen met verpakkingsvrije kar vol noten, pasta en snoep door de stad: ‘Heeft u een potje mee?’
Wie na een avondje lekker koken naar de plasticberg op het aanrecht kijkt, zal zich misschien afvragen: dit moet toch anders kunnen? Dat is precies hoe vier twintigers op het idee van hun verpakkingsvrije en reizende supermarkt Loos kwamen. Sinds twee maanden fietsen zij met hun winkel door de stad Utrecht. ,,We moeten iets tegen de plasticvervuiling doen.”
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources