Waarom we negen maanden per jaar oude uien eten
Circa drie maanden per jaar ligt de nieuwe oogst uien in de winkels. Maar die andere maanden dan? Dan eten we oude uien, zo ontdekten de videomakers van Keuringsdienst van Waarde.
Delen per e-mail
Ze liggen naast elkaar in de supermarkt: netjes met uien mét de aanduiding 'nieuwe oogst’ en uien die die aanduiding niet op het etiket hebben. Wat is het verschil?
In de nieuwe videoserie KvWeetjes (een spin-off of van tv-programma Keuringsdienst van Waarde) gaan Nathan en Rens na hoe het zit met de houdbaarheid van uien.
Daarvoor kloppen ze aan bij een groentehandelaar en een uienteler. Wat blijkt: de nieuwe oogst mag drie maanden zo heten. En uien in de winkel kunnen wel tot een jaar oud zijn.
Hoe dat kan? Uien blijken te worden opgeslagen bij de uienboer. Rens bezoekt een boer die per jaar een miljoen netjes uien van een kilo per stuk produceert. De groente kan lang goed blijven. De uien ontkiemen niet doordat de planten bij de teelt een goedje over zich heen krijgen: C4H4N2O2 oftewel maleïnehydrazide. Deze kiemremmer gebruiken boeren ook wel ter voorkoming van het uitschieten van aardappelen. Zonder dit middel kunnen Nederlandse uien - die veelal voor de export zijn geteeld - onmogelijk zo ver reizen zonder te ontkiemen.
Lees verder onder de video van KvWeetjes.
Met de goede bewaartechnieken kunnen uien wel tien maanden goed blijven, verklapt de teler. Volgens hem smaakt de ui na die tijd nog precies even lekker. Volgers van Keuringsdienst van Waarde reageren geamuseerd en verbluft. Sommige hebben tips aan consumenten om de uien nog langer houdbaar te houden. Droog en in de wind ophangen, blijven ze maanden goed, adviseert een volger. Een ander bewaart ze in de koelkast voor een langere houdbaarheid.
Nog wat uitjes liggen? Maak er deze taart met gekarameliseerde uien van:
Verder in het nieuws
-
Albert Heijn past misleidende producten aan na nominatie voor Gouden Windei
Albert Heijn heeft toegezegd twee producten aan te passen nadat de supermarktketen door Foodwatch is genomineerd voor het Gouden Windei 2019, de verkiezing van het meest misleidende voedingsproduct van het jaar. Het gaat om seizoensgroenten en de kaasspread. -
Sergio Herman opent derde restaurant in Antwerpen
‘Le Pristine’, zo zal het nieuwe restaurant van Sergio Herman heten. Na Frites Atelier en sterrenrestaurant The Jane opent de Nederlandse kok binnenkort een derde restaurant in Antwerpen, in de Lange Gasthuisstraat. De opening van Le Pristine staat gepland voor midden april. -
Koken & eten Dit is waarom AH en Jumbo hun sintlekkers nu al in de uitverkoop gooien
De sint is het land nog niet uit of supermarkten Jumbo en Albert Heijn willen al van hun sinterklaassnoepgoed af. Waarom is dat? -
Koken & eten Lichaamstemperatuur kan sleutel zijn tot succes bij het afvallen
Het mechanisme in je hersenen dat ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur op peil blijft, kan je ook helpen om sneller gewicht te verliezen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek bij muizen door wetenschappers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Scripps Research. -
Meer supers over op kipvleeswaren met keurmerk
Steeds meer supermarkten stappen over op een huismerk kippenvleeswaren met een dierenwelzijnskeurmerk. Voor Wakker Dier geldt dit keurmerk als ,,ondergrens voor vleeswaren”.
-
Wat Eten We Vandaag: Apple crumble in een gourmetpannetje
Apple crumble: het ideale toetje in een gourmetpannetje. Tip: geen kaneelsuiker in huis? Meng dan 1 tl kaneel met 4 el kristalsuiker. -
Koken & eten 'Uitvinder’ eendenborst (84) overleden
De Franse chef-kok die eendenborst wereldwijd beroemd maakte als delicatesse is niet meer. André Daguin overleed op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Auch. -
Koken & eten Waarom sommige mensen meer last hebt van het jojo-effect dan anderen
Zo'n 80 procent van de mensen die met behulp van een streng dieet afvallen, komen daarna net zo hard weer aan. Hoe komt dat? En waarom hebben sommige mensen er meer last van dan anderen?