Eten dat te lang buiten staat, bederft. Zeker in de zon gaat het hard..
Volledig scherm
Eten dat te lang buiten staat, bederft. Zeker in de zon gaat het hard.. © Shutterstock

Waarschuwing: eten dat buiten de koelkast staat, is nu linke soep

Koken & etenHet is oppassen geblazen met eten dat je op tafel zet bij deze hoge temperaturen. Bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel, waarschuwt het Voedingscentrum. 

Haal je eten uit de koelkast, eet het dan beslist binnen twee uur op. Als je dat niet doet, dan kun je het beter weggooien. Dat is het dringende advies dat het Voedingscentrum geeft nu de temperatuur ruim boven de 30 graden oploopt in het hele land. ,,Dat adviseren we altijd al", aldus woordvoerder Jasper de Vries. ,,Er zit natuurlijk een veiligheidsmarge op dit advies, maar het is met dit weer belangrijker dan ooit om je aan dit advies te houden.”

Bacteriën groeien niet geleidelijk, de groei gaat exponentieel. Bij een temperatuur van 30 graden groeien ze sneller dan bij 20 graden. In de infografic kun je zien hoe dat werkt. Elke bacterie heeft zijn eigen ideale groeitemperatuur die tussen de 15 en 60 graden ligt. Bij die hoogste temperatuur gaan bacteriën pas dood. Voordien gaat de groei als een tierelier.

Daarom is het vooral als je een barbecue houdt zaak om producten waar bacteriën snel in groeien, zoals een moot zalm of rauw vlees, op tijd op het vuur te leggen en op te eten. ,,Vergeet ook salades niet”, zegt De Vries. ,,Want die bevatten vaak vlees of vis, die soms ook nog rauw is.”

Bij het barbecueën gaan bacteriën dood door verhitting,  maar er kunnen zich ook toxines (gifstoffen) hebben gevormd. ,,Die kun je vaak aan de buitenkant niet zien, ruiken of proeven en deze blijven aanwezig ondanks verhitting. Toxines kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken.” 

Hoe warmer het wordt, hoe sneller de bacteriën zich vermenigvuldigen.
Volledig scherm
Hoe warmer het wordt, hoe sneller de bacteriën zich vermenigvuldigen. © Voedingscentrum

Als je eten overdag bereidt voor de barbecue, zorg dan dat je het binnen een half uur weer in de koelkast zet. Zo geef je bacteriën zo min mogelijk de kans om zich te vermenigvuldigen.

Bij vlees en vis is het zaak het ongebakken product zo min mogelijk en zo kort mogelijk ongekoeld te laten staan. ,,Als het gaat om vlees is het belangrijkste advies om gemalen vlees zoals hamburgers altijd volledig gaar te bereiden", zegt De Vries. Dus niet rosé. ,,Een biefstuk kan je wel eten als ie rosé van binnen is, omdat bij een heel stuk vlees de bacteriën alleen aan de buitenkant zitten.”

Door en door verhitten

Bij vlees dat door elkaar gehusseld is, zoals bij een hamburger, is het noodzakelijk de boel goed te verhitten. ,,Wanneer vlees gemalen wordt, komen de bacteriën ook aan de binnenkant te zitten, en moet dus ook de binnenkant gaar te zijn", legt De Vries uit. ,,Ook producten zoals filet americain zijn gemaakt van rauw vlees en hierdoor risicovoller. De veiligste keuze is om rundvlees altijd door en door te verhitten.”

Meer barbecuetips nodig? Marvin Mumu deelt zijn beste adviezen in deze video's: