Wakker Dier: Dit is het meest verhullende woord van gruwelijkheden in de visindustrie
Koken & EtenDierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft het woord ‘strippen’ gekozen als ‘eufemisme van het afgelopen jaar’. Het gaat om het opensnijden van levende vis in de visindustrie. Met de verkiezing wil Wakker Dier helderheid scheppen over ‘mooie praatjes’ in de dierensector.
Voor de jaarlijkse verkiezing van het meest verhullende woord waren meer termen in de race. Naast strippen, dat als winnaar uit de bus kwam, waren dat couperen, bedwelmingsruimte, scharrelei en uitval. Ruim 12.000 mensen hebben volgens de organisatie hun stem uitgebracht. Vicevoorzitter Anne Hilhorst laat weten dat ‘deze woorden geen recht doen aan het lijden dat erachter schuilgaat’.
Strippen = opensnijden
‘Strippen’ houdt volgens Wakker Dier vaak in dat vissen levend en zonder verdoving opengesneden worden om de organen en het bloed te verwijderen. Hilhorst wijst erop dat allang vaststaat dat vissen pijn kunnen voelen. Dat we nog altijd zo met vis omgaan is volgens haar ‘domweg barbaars’.
Couperen = afbranden en bedwelmen = vergassen
Op nummer twee en drie staan de termen couperen en bedwelmen. Couperen houdt in dat jaarlijks miljoenen varkensstaartjes afgebrand worden, aldus de dierenorganisatie. Aan het eind van hun leven worden deze dieren vaak afgevoerd naar de ‘bedwelmingsruimte’ van een slachterij. De varkens worden daar verdoofd met bijtend CO2-gas, zo meldt Wakker Dier, waardoor ze hun laatste minuten doorbrengen in pijn en paniek.
Scharrelei = schuurei
De term ‘scharrelei’ eindigde op plek vier in de ranglijst. Die naam roept een romantisch beeld op van kippen die rondscharrelen op het erf, maar scharrelkippen komen helemaal niet buiten. En dat is een kwestie van de waarheid verhullen, aldus Hilhorst, die stelt dat de term scharrelei de zaken mooier voorstelt dan ze zijn. In het Engels heet dit soort eieren barn eggs, oftewel schuureieren. Dat zou ook best de Nederlandse naam kunnen worden, vindt Wakker Dier.
Uitval = sterfte
Op de vijfde plaats komt de term ‘uitval’. Dit woord is de normale naam voor sterfte in de stal. Die term doet geen recht aan de harde realiteit, aldus de organisatoren van de verkiezing. Het gaat om dieren die doodgaan door zwakte, ziekte of uitdroging. ‘Vaak met veel pijn en zonder enige medische hulp', aldus Hilhorst.
De verkiezing is in het leven geroepen om het beestje bij de naam te noemen. In 2020 won de term ‘ruimen’ de eufemismeverkiezing. Bij ruimen worden dieren gedood na de uitbraak van een dierziekte zoals bijvoorbeeld vogelgriep.
Het meest omstreden woord van het jaar daarvoor was kraambox. Wat dat is zie je hieronder in de video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Willem-Alexander stond in rij bij restaurant van Willibrord: ‘Bekend of niet, iedereen wachtte aan de bar’
Met zijn bistrot creëerde Willibrord Hosman (79) een ware revolutie. Menig regiogenoot maakte hier voor het eerst kennis met de Franse keuken. En de ideeën voor nieuwe projecten bleven komen. Tot aan zijn overlijden was de bekende oud-restauranthouder en wijnhandelaar een pionier. -
Wat Eten We Vandaag: Pasta met kip en rode pesto
Pasta pesto doet het altijd goed. Maar gebruik jij ook wel eens rode pesto in plaats de klassieke groene? Deze variant met zongedroogde tomaat smaakt heerlijk in combinatie met ricotta, Parmigiano Reggiano, gerookte kip en natuurlijk fusillipasta. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Wat Eten We Vandaag: Noedels uit de oven
Woknoedels zijn op verschillende manieren te bereiden. Volgens dit recept mogen de noedels na het koken nog eens de oven in. Het leuke aan noedels is dat je gemakkelijk allerlei voorradige ingrediënten kunt toevoegen. Denk aan kool, paprika, taugé of tofu en kip.
-
kaart
Restaurant Groenewoud in Nijmegen mag culinair label ‘Bib Gourmand’ gaan voeren
Restaurant Groenewoud in Nijmegen heeft een Bib Gourmand gekregen van restaurantgids Michelin. -
Koken & Eten
Feit of fabel: zijn diepvriesgroenten even gezond als verse groenten?
Bij de start van het nieuwe jaar maken veel mensen goede voornemens, en voor velen daarvan hoort gezond eten – en meer groenten eten – daarbij. Groenten uit de diepvries zijn een handige oplossing. Zijn die wel even gezond als verse? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.