Wat doet gember met je lichaam?
Gember is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het zit in producten als smoothies, water met een smaakje en thee. Dit komt doordat aan gember veel goede eigenschappen worden toegeschreven, maar is dat wel terecht?
Delen per e-mail
Een gember-citroen thee met honing doet wonderen tegen keelpijn, maar gember heeft meer positieve effecten op het lichaam. Meerdere studies naar de werking van gember zien veel voordelen in het gebruik, maar ook enkele bijwerkingen.
De inname van gember kan leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel, een beter cholesterolniveau en minder ontstekingen. Wie wil afvallen doet er volgens de onderzoeken goed aan gember te verwerken in producten. Het draagt namelijk bij aan een betere vetverbranding en je hongergevoel neemt erdoor af.
Dat gember goed werkt tegen misselijkheid wordt bevestigd door studies. Het wordt omschreven als een effectief en goedkope behandeling tegen misselijkheid en overgeven en is veilig. Hiernaast blijkt gember ook een effectief hulpmiddel te zijn tegen spierpijn en kan het menstruatiepijn tegengaan.
Ondanks al deze positieve effecten van gember, zijn er ook nog bijwerkingen bekend. Deze bijwerkingen komen vooral voor bij hoge doseringen gember. Dan kan gember diarree tot gevolg hebben en mond-, oog- en huidirritatie veroorzaken. Het is ook af te raden om gember voor een belangrijk gesprek te nemen, want het zou ook nog kunnen leiden tot winderigheid.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Met deze kerstdis ‘met schilderijtjes’ maak je ook kinderen blij
Verslaggever Mark Roos en zijn dochters Bente en Marnie gaan culinair aan de slag met Samuel Levie, chef en schrijver van kookboeken, waaronder Eten met Nijntje. ‘Met een goede voorbereiding hoef je niet de hele avond in de keuken te staan.’ -
Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes
Je hoort Ronald Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt. -
PREMIUM
Zo maak je een kerstdiner zonder fratsen: ‘Leven is ingewikkeld genoeg’
Donna Hay is niet weg te slaan uit de Nederlandse kookboeken top10. Ze heeft een patent op simpele, seizoensgebonden recepten. Verslaggever en fan van Hay’s keuken Anniek van den Brand kookte samen met de Australische chef een alternatief kerstmaal. ,,Met al die feestdagen wil je ook wel eens wat lichters eten.’’ -
Wat Eten We Vandaag: Gevulde-pompoenrollade
Deze pompoenrollade steelt de show als vegan centerpiece, maar doet het ook goed als feestelijk groentebijgerecht. Serveer hem in zijn geheel en snijd ’m pas op tafel aan. -
PREMIUM
over de tong De liefde mag best nog wat meer de keuken uit bij sfeervolle Olliemölle
Ooit was het de watermolen van Prins Willem V van Oranje. Nu koken ze in de Olliemölle in Borculo. Met nog steeds een hang naar ambachtelijke tijden.
-
over de tong Een 8,4 of hoger: dit zijn volgens ons de vijf fijnste restaurants van 2019
Wil je weten waar je juist wel of niet moet aanschuiven? Recensent Ellen Willems bezoekt wekelijks een restaurant voor de rubriek Over de Tong. Van Boxmeer tot Winterswijk, met en zonder Michelinster, van daghap in het eetcafé tot zes gangen wildmenu. De beste en leukste restaurants staan in de Top 5 van 2019. -
De Meilandjes hebben vanaf vandaag een eigen wijncollectie
De familie Meiland kan vanaf vandaag officieel nippen van haar eigen wijn. De populaire televisiesterren hebben hun eigen druivennat La famille Meiland gelanceerd. -
Koken & Eten Klaar voor Heel Holland Bakt? Test hier je kennis
Komende zondag komt de eerste aflevering van het zevende seizoen van Heel Holland Bakt eindelijk weer op tv. Ben jij goed voorbereid? Doe de test en maak kans op een bijzonder diner.