Volledig scherm
Kruidnoten met drie va­ri­a­ties © Allerhande

Wat Eten We Vandaag: Kruidnoten met drie va­ri­a­ties

Sinterklaas tipt variaties op kruidnoten! Ga jij voor mango & sinaasappel? Pecan-karamel of hagelslag? Allerhande geeft de drie beste soorten.

Gebak
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 60 minuten (incl. wachttijd) 

Ingrediënten
- 150 g ongezouten roomboter
- 125 g donkere basterdsuiker
- 2 el speculaaskruiden
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- ½ tl zout
- 4 el halfvolle melk

Variatietip 1*
- 30 g gezouten pecannoten
-  8 karamelbabbels

Variatietip 2*
- 2 el hagelslag puur
- 3 el rozijnen

Variatietip 3*
- 50 g gedroogde mango
- 1 sinaasappel

Benodigdheden
vershoudfolie, bakpapier

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de roomboter, basterdsuiker, speculaaskruiden, het bakmeel en zout door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk toe. Vorm een bal van het deeg, verpak in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.

2. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en vorm er lange rolletjes van 1 cm dik van. Snijd de rolletjes in stukjes van 1 cm en rol elk stukje tot een balletje. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak ze in de oven in ca. 12-15 min. lichtbruin en gaar. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.

Variatietip 1:
Hak 30 g gezouten pecannoten fijn. Doe 8 karamelbabbels (karamelsnoepjes met room) in een schone theedoek en sla met een zwaar voorwerp in kleine stukjes. Kneed de noten en karamelstukjes door het kruidnotendeeg vlak voordat je dit laat rusten in de koelkast. Maak de kruidnoten vervolgens zoals beschreven in stap 2. (hoeveelheden zijn per 8 personen)

Variatietip 2:
Kneed 2 el hagelslag puur en 3 el rozijnen door het kruidnotendeeg vlak voordat je dit laat rusten in de koelkast. Maak de kruidnoten vervolgens zoals beschreven in stap 2. (hoeveelheden zijn per 8 personen)

Variatietip 3:
Snijd 50 g gedroogde mango zeer fijn. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Kneed de mango en het sinaasappelrasp door het kruidnotendeeg vlak voordat je dit laat rusten in de koelkast. Maak de kruidnoten vervolgens zoals beschreven in stap 2. (hoeveelheden zijn per 8 personen)

Voor meer inspirerende Allerhande kerstgerechten, klik hier

Volledig scherm
Allerhande logo © Allerhande

In aanloop naar Kerstmis vind je op deze site elke dag een feestelijk recept van Allerhande.