Wat Eten We Vandaag: Kruidnoten met drie variaties
Sinterklaas tipt variaties op kruidnoten! Ga jij voor mango & sinaasappel? Pecan-karamel of hagelslag? Allerhande geeft de drie beste soorten.
Delen per e-mail
Gebak
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 60 minuten (incl. wachttijd)
Ingrediënten
- 150 g ongezouten roomboter
- 125 g donkere basterdsuiker
- 2 el speculaaskruiden
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- ½ tl zout
- 4 el halfvolle melk
Variatietip 1*
- 30 g gezouten pecannoten
- 8 karamelbabbels
Variatietip 2*
- 2 el hagelslag puur
- 3 el rozijnen
Variatietip 3*
- 50 g gedroogde mango
- 1 sinaasappel
Benodigdheden
vershoudfolie, bakpapier
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de roomboter, basterdsuiker, speculaaskruiden, het bakmeel en zout door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk toe. Vorm een bal van het deeg, verpak in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.
2. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en vorm er lange rolletjes van 1 cm dik van. Snijd de rolletjes in stukjes van 1 cm en rol elk stukje tot een balletje. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak ze in de oven in ca. 12-15 min. lichtbruin en gaar. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Variatietip 1:
Hak 30 g gezouten pecannoten fijn. Doe 8 karamelbabbels (karamelsnoepjes met room) in een schone theedoek en sla met een zwaar voorwerp in kleine stukjes. Kneed de noten en karamelstukjes door het kruidnotendeeg vlak voordat je dit laat rusten in de koelkast. Maak de kruidnoten vervolgens zoals beschreven in stap 2. (hoeveelheden zijn per 8 personen)
Variatietip 2:
Kneed 2 el hagelslag puur en 3 el rozijnen door het kruidnotendeeg vlak voordat je dit laat rusten in de koelkast. Maak de kruidnoten vervolgens zoals beschreven in stap 2. (hoeveelheden zijn per 8 personen)
Variatietip 3:
Snijd 50 g gedroogde mango zeer fijn. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de oranje schil. Kneed de mango en het sinaasappelrasp door het kruidnotendeeg vlak voordat je dit laat rusten in de koelkast. Maak de kruidnoten vervolgens zoals beschreven in stap 2. (hoeveelheden zijn per 8 personen)
Recept: Allerhande
In aanloop naar Kerstmis vind je op deze site elke dag een feestelijk recept van Allerhande.
Verder in het nieuws
-
Koken & eten Broccolistam weggooien is zonde: zes manieren om deze wél te gebruiken
Volgens laatste cijfers uit 2018 verspillen we per persoon zo’n 40 kilo aan voedsel per jaar. Nergens voor nodig, als je weet hoe je het moet voorkomen. -
PREMIUM
In de overgang? Dit eet je beter wel en niet
Eet eens een banaan, als je klachten hebt tijdens de overgang. Of dadels. Desirée Marsman weet alles van voeding tijdens de menopauze en geeft negen tips. -
Gember is zeer geschikt voor thuisteelt
Als student had Ronald Giphart een huisgenoot die grootverbruiker was van gember. Hij teelde de wortelstok zelf, gewoon in zijn kamer. -
PREMIUM
Ilona proeft Ilona proeft voor het eerst kaas: ‘Brie verandert in je mond in smurrie’
Ilona Braat (21) lust weinig. Tijd voor verandering, vindt ze. Aan de hand van adviezen van smaakdeskundige Bob Cramwinckel probeert ze al die dingen die ze voorheen altijd liet staan. In deze eerste aflevering proeft ze voor het eerst in haar leven een plakje kaas. Ja, écht waar. -
Wat Eten We Vandaag: Rollade met kruiden en knoflook
Door er inkepingen in te maken, trekt de smaak van de rozemarijn, tijm en knoflook goed in het vlees. Ziet er nog leuk uit ook. Rollade over? Snijd ’m flinterdun en eet de volgende dag op brood.
-
Dit is waarom je beter een hamburger kunt eten dan een salade als je ziek bent
Als we professor Elisabeth De Waele, van de Vrije Universeit Brussel, mogen geloven, is ‘fastfood als je ziek bent soms beter dan een salade met tomaat’. Dat klinkt wellicht gek, maar de hoogleraar legt het allemaal uit in een aflevering van de ‘Universiteit van Vlaanderen’. Het toverwoord in De Waeles uitleg is ‘ondervoeding’. -
PREMIUM
Ilona Proeft Ilona lust bijna niets: 'Van m’n hamburger schraap ik alles af’
Ilona Braat (21) heeft een gebrekkige smaakontwikkeling en lust weinig. Omdat ze hiervan af wil heeft ze hulp gezocht bij smaakdeskundigen, waardoor ze nu voor het eerst in haar leven ei, kaas, kibbeling en een kroket gaat proeven. Hoe haar dat bevalt is te lezen in het persoonlijke verslag dat ze hiervan heeft gemaakt. -
Italiaanse politicus Salvini stopt met eten van Nutella: niet Italiaans genoeg
Matteo Salvini stopt met het eten van Nutella. De leider van de rechtse Italiaanse partij Lega vindt het product niet Italiaans genoeg. Hij zegt dat hij alleen nog maar brood met salami en sardientjes eet.