Volledig scherm
PREMIUM
Volkoren is gezonder, maar waarom eigenlijk? © Shutterstock

Wat is een volkorenproduct en waarom is dat gezond?

Vraag het onsOns panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert een vraag over volkorenproducten: wat is een volkorenproduct en waarom is dat gezond?

Voedingsdeskundige Klaske van Norren legt uit. ,,Een product is volkoren als er volkorenmeel in verwerkt is. Volkorenmeel bevat vezels, ijzer en B-vitamines en houdt in dat alles van de hele (gemalen) korrel nog in het meel aanwezig is.”

Het eten van producten gemaakt van volkorenmeel draagt bij aan het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten en diabetes, zegt Van Norren. ,,Om deze effecten te kunnen bereiken, moet er wel voldoende volkorenmeel in de producten zitten.”

,,Voor brood is dit goed geregeld”, aldus Van Norren. ,,Brood mag alleen volkoren heten (niet te verwarren met meergranen) als het gebruikte meel voor 100 procent uit volkorenmeel bestaat.”