We eten nu minder vlees, maar grote kans dat we snel weer grijpen naar ons biefstukje
Koken & etenMensen zeggen minder vlees te eten door de coronacrisis. Maar of dat een blijvend gevolg is, betwijfelt voedingsprofessor Renger Witkamp ten zeerste.
Delen per e-mail
Wakker Dier liet een enquête doen naar de invloed van de crisis op het eetgedrag van mensen en hun houding ten opzichte van de vleesindustrie. De organisatie, die opkomt voor dieren, concludeert dat mensen minder vlees zijn gaan eten.
Dat komt door de crisis, aldus Wakker Dier. Van de 713 ondervraagden geeft het gros aan regelmatig een stukje vlees te eten bij het avondeten. Toch is 11 procent naar eigen zeggen geminderd met hun vleesconsumptie door de crisis. Geminderd betekent dat ze één of meer dagen per week minder vlees aten dan voorheen.
Volgens Wakker Dier heeft deze afname te maken met het verslechterde imago van de vleesindustrie. Door corona hebben Nederlanders minder vertrouwen in het vlees, uit angst voor besmettingen in slachterijen en fokkerijen, aldus de dierenwelzijnsorganisatie. Dat wantrouwen wordt bevestigd door een eerdere peiling: wat vindt Nederland onder 2000 mensen, van Hart van Nederland, onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.
Slachterijen
Vleesconsumptie hangt ook heel erg af van het barbecueweer. En dan gaan er weel heel veel mensen voor die kiloknallers
Een aantal slachterijen is de afgelopen weken negatief in het nieuws geweest in verband met corona, wat inderdaad een verklaring zou kunnen waarom mensen minder vlees eten, meent Renger Witkamp, hoogleraar Voeding aan de Wageningen Universiteit. ,,Dat er coronabesmettingen zijn vastgesteld in slachthuizen laat mensen niet onberoerd, kan ik mij zo voorstellen.’’ Maar dat de pandemie ‘de ogen van velen heeft geopend’, zoals Wakker Dier stelt, naar aanleiding van hun onderzoek, betwijfelt hij ten zeerste.
Toekomst
Uit de enquête blijkt namelijk dat mensen voornemens zijn het aankomende jaar nóg minder vlees te gaan eten. Een kwart van de ondervraagden geeft dit aan. Witkamp is ‘iets minder positief’. ,,Wat we vaak zien in de voedingswetenschappen is dat mensen opeens minder vlees gaan eten, wanneer slachterijen slecht in het nieuws zijn geweest.’’ Maar net zo snel als deze ontwikkeling opkomt, vervallen ze ook weer in hun oude eetpatroon, weet hij.
Bovendien is de kans dat mensen besmet raken met het coronavirus via vlees heel erg klein. ,,Er is nooit zoiets in de media gepubliceerd, dus ik verwacht dat als mensen inderdaad minder vlees eten vanwege corona, dat van korte duur is.’’
Kiloknallers
Wel spreekt hij van algemene trends die van invloed zijn op de algehele vleesconsumptie. ,,Mensen zijn zich bewuster van wat ze eten. Ze zijn er meer mee bezig, wat voor velen resulteert in de vraag: wáárom eet ik eigenlijk zoveel vlees?’’ De landelijke vleesconsumptie neemt daarom inderdaad af, maar dat proces gaat heel langzaam. ,,En met ups and downs.”
De komende weken zal, ondanks corona, de vleesconsumptie weer toenemen, verwacht Witkamp. ,,Vleesconsumptie hangt ook heel erg af van het barbecueweer. En dan gaan er wel heel veel mensen voor die kiloknallers.’’
Waarom is het eten van vis minder zielig dan het eten van een varken? Dat legt Bernice Bovenkerk uit in dit college van Universiteit van Nederland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Doe mee met de winactie en maak kans op cadeaupakket Pascale Naessens
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. Vandaag geven we drie cadeaupakketten weg. -
PREMIUM
Koken & eten Vergeet de dipsaus en nog 8 geboden om te barbecueën als een echte Argentijn
In Zuid-Amerika is barbecueën meer dan een maaltijd. Het is een cultuur, een familie-aangelegenheid en een ‘heilig’ fenomeen ineen. Een kijkje in de gauchokeuken: een vorkje prikken op de pampa. Mét de negen geboden voor de echte Argentijnse grillmaster. -
Wat Eten We Vandaag: Ricotta-gnocchi met broccolipesto
Zelf gnocchi maken moeilijk? Wij helpen je graag! Met dit recept tover je een heerlijke maaltijd op tafel. De gnocchi wordt gecombineerd met broccolipesto en erwten; een echte smaakexplosie. -
Koken & Weten Zo schadelijk kan het gebruik van een koekenpan zijn
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: wat kan een koekenpan doen met je vruchtbaarheid? -
Wat Eten We Vandaag: Kip uit de oven met wortel en mandarijn
Geef een frisse draai aan je kipgerecht met onze kip uit de oven met wortel en mandarijn. De regenboogwortelen en gele biet zorgen voor een kleurrijke touch.
-
Wat Eten We Vandaag: Farfalle met kerriesaus en witvis
Farfalle; een lekkere pasta variant in de vorm van een leuk strikje. Deze pasta wordt gecombineerd met een zelfgemaakte kerriesaus en witvis. Een heerlijke maaltijd die je binnen een half uur op tafel hebt staan. -
Koken & eten Dit woord moet in de ban, want het maakt iets liefs en zachts van dierenleed
Het woord kraambox is de winnaar van de eerste eufemismeverkiezing van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Met 45 procent van de stemmen heeft dit woord gewonnen. ,,Kraambox klinkt als een positieve, fijne term waarbij je denkt aan de kraamtijd van een pasgeboren baby. Het woord klinkt veilig en zacht”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. ,,In werkelijkheid is het een stalen kooi met een harde vloer waarin het moedervarken gemiddeld vier weken vastzit.” -
PREMIUM
Koken & eten Zo barbecue je als een echte Australiër: ‘Altijd een scheut bier bij de uien’
Australiërs beschouwen hun ‘barbie’ als een verlengde van de keuken. Chef Lee Morrison (39), geboren in Queensland, over de typisch Australische manier van barbecueën. ,,Iedereen neemt wat mee.’’