Volledig scherm
PREMIUM
Rond 1900 aten we 30 kilo suiker per jaar. Inmiddels is dat circa 44 kilo suiker per jaar, waarvan circa 26 kilo uit toegevoegde suiker. © Rein Janssen

‘We eten veel te veel suiker. Laten we onze voeding ontzoeten’

Koken & etenEen zoete smaak was altijd een teken van veilig, voedzaam en lekker eten. Suiker is inmiddels overal en we worden er ziek van. Zijn zoetstoffen de oplossing? Gezondheidswetenschappers Jaap Seidell en Jutka Halberstadt pleiten voor het ontzoeten van onze voeding.

Ons lichaam weet van oudsher: zoet vult, is veilig en smakelijk. Gedurende honderdduizenden jaren waren onze verre voorouders een groot deel van de dag bezig met het bij elkaar scharrelen van voedsel. Terwijl ze vanuit Afrika steeds verder uitwaaierden naar andere delen van de planeet met nieuwe voedselomgevingen, moesten ze telkens uitvinden wat ter plekke veilig en voedzaam voedsel was.

Ze werden daarbij onder meer geleid door hun smaak. Door even te proeven konden ze vaak onmiddellijk beoordelen wat je wel en niet in je mond moest stoppen. Een zoete smaak was daarbij een belangrijk criterium. Er zijn geen natuurlijke voedingsmiddelen bekend die zowel zoet als giftig zijn. Dat in tegenstelling tot bitter en zuur smakend voedsel, waar je behoorlijk ziek van kan worden.