We willen minder vlees eten: dat ziektes van dier op mens overspringen, hangt velen de keel uit
Koken & etenZeven op de tien Nederlanders vindt dat we minder vlees moeten eten. Vooral het voorkomen van het overspringen van ziektes van dier op mens is een belangrijke reden waarom mensen zouden moeten minderen met de vleesconsumptie.
Delen per e-mail
Van de mensen die vinden dat we minder vlees moeten eten, noemt 80 procent het tegengaan van nieuwe ziektes die van dier op mens overspringen als belangrijk argument, meldt ProVeg op basis van een enquête onder 8575 Nederlanders.
,,Ik vind het fascinerend", zegt woordvoerder Pablo Moleman van ProVeg, een non-profitorganisatie die wereldwijd dierlijke producten wil vervangen door plantaardige en cellulaire alternatieven. ,,Ik had niet gedacht dat deze reden zo hoog zou scoren, omdat het voor veel mensen een relatief nieuw argument zal zijn.”
Een van de bekendste voedselschandalen waarbij een ziekte van dier op mens overging, is de gekkekoeienziekte. De ziekte van Creutzfeldt-Jakob hield Europa halverwege de jaren negentig in zijn greep. In Nederland speelde in 2017 ook de fipronil-affaire. Kippeneieren bevatten toen een schadelijke insecticide.
Smerige markt
Hoe het nieuwe coronavirus is ontstaan, is nog steeds onduidelijk. Een dierenmarkt in Wuhan lijkt de bron, maar onderzoek daarnaar werd tot voor kort door China tegengehouden. Het onderzoek is politiek zeer gevoelig, maar ging halverwege deze maand toch van start. Een groep internationale onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet nu onderzoek naar de mogelijke oorsprong van het coronavirus dat leidde tot de pandemie. Ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakt deel uit van dat team.
We zagen in het onderzoek dat het aantal zelfbenoemde flexitariërs in de periode 2019-2020 wel is gegroeid
De kans op ziektes was voor veel ondervraagden een nog belangrijkere reden om minder vlees te eten dan klimaatverandering. Moleman ziet wel dat het enthousiasme om daadwerkelijk minder vlees te gaan eten nog klein is. ,,Zo'n een op de tien ondervraagden geeft aan dat ze vanwege het coronavirus overwegen om minder vlees te eten", aldus de ProVeg-woordvoerder. ,,Dat is natuurlijk een stuk minder dan de 80 procent die zegt het een belangrijk argument te vinden, maar de vraag is dan ook heel specifiek gesteld."
Hoe het werkt bij vlees minderen is gissen. ,,Ik vermoed dat het voor een grote groep vooral een aanvullend argument is. Dat veel mensen al probeerden minder vlees te eten om andere redenen. We zagen in het onderzoek dat het aantal zelfbenoemde flexitariërs in de periode 2019-2020 wel groeide met bijna 8 procent, en dat ging af van het aantal vleeseters. Het aantal vegetariërs en veganisten is vrijwel constant gebleven.”
De wil lijkt er bij veel mensen wel te zijn. Aan de Nationale Week Zonder Vlees deden vorig jaar 2,4 miljoen mensen mee.
Challenge
Nederland telt op dit moment ongeveer 1,5 procent veganisten (die alleen plantaardig eten), zo'n 5,5 procent vegetariërs (die wel zuivel en eieren eten), 46 procent flexitariërs (die af en toe vlees eten) en 47 procent vleeseters.
Challenges om plantaardig eten te promoten zijn er volop: aan de Veggie Challenge doen dit jaar 50.000 mensen mee. De vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees is dit jaar van van 8 tot en met 14 maart.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Megawinkel Lidl: modernste snufjes én een tapasbar
Zierikzee krijgt de (voorlopig) grootste Lidl van Zeeland. Eentje die helemaal is ingericht met de nieuwste snufjes uit de keuken van de supermarktketen, zo is de belofte. -
Koken & eten
Eigenaar van Chinees restaurant is pijnlijk eerlijk over zijn gerechten: ‘Ik ben niet zo'n fan van onze versie’
Chinees restaurant ‘Aunt Dai’ in de Canadese stad Montreal is ineens heel populair door social media. De eigenaar is op de menukaart extreem eerlijk over de gerechten die erop staan. Sinds een klant foto's van de menukaart postte op Twitter komen er meer klanten op het restaurant af. -
Wat Eten We Vandaag: Preitaart met pangasiusfilet
Een hartige taart vinden wij minstens zo lekker als de zoete variant. In dit recept gaan wij voor een hartige preitaart met een vulling van pangasiusfilet, ricotta en erwten. De preitaart is goed gevuld waardoor deze perfect is als avondmaaltijd. -
Nooit een Tupperware-party meer in Nederland: ‘Dit is het einde van een tijdperk’
Tupperware trekt vanwege de dalende verkopen de stekker uit Nederland. En daarmee komt ook een einde aan die befaamde Tupperware-party, waarbij consulentes bij een gastvrouw (of -heer) thuis keukengerei en ander spul aan de man brengen. Het vertrek komt niet onverwacht, zegt de één. Voor de ander is dit het einde van een tijdperk. ,,Het draaide vooral om de gezelligheid.” -
Koken & eten
Eva Jinek verklapt aan Miljuschka wat zij het liefst eet: ‘Na de uitzending wil ik een halve kilo kaas’
Miljuschka weet wat lekker eten is en ze deelt haar tips en trucs graag met haar fans. Dit weekend vertelt ze over haar favoriete adresjes in Amsterdam en bespreekt ze met Eva Jinek haar culinaire voorkeuren in haar eigen podcast.
-
Koken & eten
Bye bye Trump, hello Coca-Cola: Antwerps café heft na 4 jaar boycot Amerikaanse producten op
The Washington Post, Newsweek, Daily Pakistan, CNN Indonesia en Het Laatste Nieuws. Het was wereldnieuws vier jaar geleden toen het Antwerpse café ’t Zeezicht alle Amerikaanse producten in de ban deed bij de aanstelling van president Trump. Nu Biden de eed heeft afgelegd zijn Coca-Cola, Lays en Tabasco weer welkom in de kroeg. -
Wat Eten We Vandaag: Parelcouscous met courgette en sinaasappel
Wil jij een keer een ander couscous gerecht maken dan je gebruikelijke recept? Probeer dan deze romige parelcouscous met een frisse toon van sinaasappel. Met de courgette en amandelen een feestje op je bord. -
BinnensteBuiten: de makers vieren duizendste uitzending met een feestelijk ananasdrankje
Huis, tuin, kook- en natuurtips: ze komen elke werkdag voorbij in het KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten. Vanavond is de duizendste aflevering te zien. Een lekker kijkmoment net na etenstijd, vinden de fans.