Welk fruit bevat de meeste vitamine C? Tip: het zijn niet de citroenen
Koken & EtenWie op zoek is naar vitamine C grijpt in de fruitmand al gauw naar citrusvruchten. Waarom is vitamine C zo belangrijk? En bevatten citroenen en sinaasappels ook echt het meeste van de vitamine?
Dat er wel degelijk veel vitamine C in citrusvruchten zit, kan Wannes Keulemans alvast bevestigen. Hij is hoogleraar en plantenbiotechnicus aan de Universiteit Leuven. In de eerste plaats is vitamine C nuttig voor de ingrediënten zelf, legt hij uit. ,,We persen niet voor niets een citroen uit over bijvoorbeeld witlof. De antioxidant gaat verbruining bij dit soort producten tegen.” Ook bij het groeiproces van citrusvruchten zelf valt het belang van de vitamine niet te onderschatten. ,,In stresssituaties, denk maar aan een plant die de hele dag in de felle zon staat, maakt de vrucht schadelijke ‘zuurstofradicalen’ aan. Via een ingewikkeld systeem van antioxidanten zoals vitamine C is de plant in staat om die giftige stoffen te neutraliseren en de oxidatie van het fruit te voorkomen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
PREMIUMVideo
Dit is dé rage van deze zomer: drinkflesje Air up dat iets met je hersens doet
Air up, de ‘fles die speelt met je hersens’ verovert de schoolpleinen. Basisschooljuf Miranda Baartse telt er in haar klaslokaal maar liefst twintig. Stijn (11): ,,Eerst dronk ik veel prik. Nu alleen nog maar water.” -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft 9 tips om daarmee om te gaan
Hoe moeilijk is het om gezond te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Koken & Eten
Waarom een glas water in een restaurant of op een terras vaak niet gratis is
Een van de grootste ergernissen tijdens een gezellig etentje is wel dat glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles Spa blauw in plaats van kraanwater. Mag je als gast bepalen wat voor water je op tafel krijgt? En waarom wordt het in het ene restaurant in rekening gebracht en in het andere niet? -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Wat Eten We Vandaag: Traybake met zalm, spuitjes en bimi
Bimi is voor veel mensen een nog vrij onbekende groente, en wordt vergeleken met zowel broccoli als asperges. Vandaar dat bimi ook wel aspergebroccoli wordt genoemd. De smaak van deze groente komt goed tot zijn recht in deze traybake samen met spruitjes en zalm. -
PREMIUMKoken & Eten
Van obers uit Venezuela tot plots dichte deuren: zo raken de problemen in de horeca nu de gasten
Kleinere terrassen of zaken die helemaal de tent dichtgooien. Zelf je biertje of cappuccino bestellen via de QR-code en personeel dat je steeds vaker in het Engels aanspreekt. Lees hier een overzicht wat je als terrasbezoeker merkt van het personeelstekort in de horeca.