Wil je gourmetlucht kwijt? Zo ruikt je huis weer fris na een avondje gourmetten
Koken & etenLast van een penetrante, lastig te bestrijden baklucht in huis na een avondje gourmetten? Tv-kok Jet van Nieuwkerk geeft een stappenplan om je huis weer lekker te laten ruiken.
Gourmetten is heerlijk, maar de volgende dag wil je dat niet meer ruiken. Hoe krijg je dat voor elkaar? Jet van Nieuwkerk doet het zo:
Stap 1: Afzuigkap aanzetten
Zet tijdens het gourmetten de afzuigkap aan. Zo gaat een groot deel van de geur gelijk door de afzuigkap naar buiten en blijft het minder in je huis hangen.
Stap 2: Sinaasappel met kruidnagel
Prik een sinaasappel helemaal vol met kruidnagels en leg deze in de buurt van je eettafel. Dit geeft een heerlijke frisse geur af en neem tegelijkertijd de heftige gourmetgeur in zich op.
Stap 3: Gemalen koffie
Zet versgemalen koffie op de eettafel. De oliën die uit de gemalen koffie vrijkomen lossen alle ongewenste geuren op. Je kunt dit bakje ook in de koelkast of vriezer leggen om alle geuren van je voorbereide kerstdiner te neutraliseren.
Stap 4: Azijn koken
Zet achteraf een klein pannetje met een beetje azijn op het vuur. De dampen neutraliseren de gourmetgeur. Dat is veel beter dan luchtverfrissers gebruiken, die alleen maar mengen met alle gourmetgeuren.
Stap 5: Laurierblad aansteken
Door een laurierblaadje aan te steken en de dampen door de kamer te laten gaan, haal je snel de gourmetlucht weg. De dampen van het blaadje helpen mogelijk ook goed tegen kerststress. Ze zorgen ervoor dat je spieren ontspannen. Zo nemen stress en spanning af.
Vakantieblunders: Wendy had een huisje gehuurd en vlees gekocht voor de gourmetavond. Dat ging niet helemaal goed. Dit verhaal en 24 andere blunders vind je bij Ouders van Nu.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 17 december 2019.
Tv-kok Jet van Nieuwkerk heeft naast deze handige tips ook heerlijke recepten voor op de gourmet. In deze aflevering maakt ze kindvriendelijke maïspannenkoekjes:
En zo geef je een Hollandse twist aan je gourmet:
Meer zien? Bekijk hier video’s over koken en eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Wat Eten We Vandaag: Gele curryhummus
Hummus is een voedzame dip en smaakt heerlijk bij een stukje brood of rauwkost. Bovendien is het heel gemakkelijk om zelf maken, zeker met dit recept op basis van kikkererwten, kurkuma en gele currypasta. -
PREMIUMKoken & Eten
Een maand lang alleen maar vlees eten: het ‘leeuwendieet’ trekt online de aandacht
Enkel vlees, hoogstens afgewisseld met een eitje: het ‘leeuwendieet’ is populair op sociale media. Zijn we helemaal de weg kwijt met onze voeding of heeft het dieet toch voordelen? Diëtiste Tanja Callewaert geeft haar visie. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMmet video2
Het ruikt en smaakt als vlees, maar dit patatje zuurvlees van Vera komt uit de 3D-printer
Een frietje met wat? Zuurvlees uit de 3D-printer? Jazeker, Rotterdam heeft er sinds vandaag een bijzonder patatje mèt bij. De klassieke combinatie met zuurvlees, maar dan ‘koe-loos’. Bij de Frietboutique, de bedenker, is deze vegan en prijswinnende snack vanaf nu verkrijgbaar.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Koken & Eten
Dit zet Nederland het liefst op tafel met kerst (en het is dit jaar minder vaak het gourmetstel)
Ondanks of juist dankzij de aanhoudende coronacrisis is Nederland nu al volop bezig met kerst, blijkt uit het zoekgedrag van mensen op de site en app van Albert Heijn. De fans van de feest-Allerhande kunnen hun lol op, want na de ingetogen feestdagen van vorig jaar pakken we dit jaar feestelijker uit, verwacht foodtrendwatcher Joyce Bierman, binnen Albert Heijn verantwoordelijk voor het magazine. -
PREMIUM
Bak jij al je eigen brood? ‘'t Is een kwestie van oefening baart kunst’
De bakkerssector vindt dat volkorenbrood wel wat extra aandacht verdient. Daarom wijzen bakkers in deze Week van het brood op de gunstige eigenschappen van het brood. Waar moet je op letten bij het kopen - of zelf maken - van een brood?