Wil je ook met het familierecept in de krant? Meld je dan nu aan!
OproepVeel families hebben een gerecht dat niet alleen om de smaak, maar ook vanwege herinneringen bewaard blijft. De Gelderlander start met de rubriek Het Familierecept.
Delen per e-mail
Een voorbeeld voor zo'n recept is de balkenbrij van de Arnhemse familie Hartgers-Tang. Tonnie Hartgers-Tang kreeg het van haar moeder Paula, die het zelf van haar moeder kreeg. Tonnie maakte het gerecht ieder jaar één keer: voor moeder, haar zussen en broers en zichzelf.
Ze overleed in 2017, echtgenoot Rein en dochter Jessica maken het vandaag. Om weg te geven, zelf lusten ze het niet. De bereiding is zwaar, roeren in die grote pan vereist uithoudingsvermogen. Oma Paula krijgt straks sowieso een bordje. Dit wintergerecht heeft de smaak van vroeger, werd in grote gezinnen gegeten -want goedkoop en voedzaam- en roept herinneringen op.
Ingrediënten
ï‚· Reuzel aan een stuk, 1 kilo (vooraf bestellen bij de slager)
ï‚· 2 zakjes krenten, 2 zakjes rozijnen
ï‚· 2 pakken boekweitmeel
ï‚· Zout en peper
ï‚· Zakje anijszaad (Demeter)
ï‚· 3 liter water
Snijd de reuzel in kleine dobbelsteentjes en bak deze uit in een extra grote braadpan. Voeg water toe en breng het aan de kook. Nu mogen krenten, rozijnen, zout, peper en het anijszaad in de pan. Strooi er vervolgens al roerend heel geleidelijk het meel bij. Niet stoppen met roeren, pas wanneer je in de pan luchtbellen ziet en ‘blub’ hoort is balkenbrij klaar.
Verdeel het gerecht over diepe borden en laat de porties afkoelen. In de koelkast blijft balkenbrij twee weken goed, in de vriezer langer. Opwarmen kan in de koekenpan (zonder boter). Smaakt extra lekker met een schepje jam erover.
Heeft jouw familie ook een gerecht dat gedeeld mag worden? Meld je aan, mail e.willems@gelderlander.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Pompoen-plaattaart met chipolataworstjes
Een plaattaart is supersnel klaar en je kan er van alles op doen wat je lekker vindt. Een handig gerecht om je restjes in te verwerken! Wij kiezen deze keer voor pompoen en chipolataworstjes. Dit recept is niet alleen lekker als avondmaaltijd, maar ook heerlijk als borrelhapje. -
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure ingelegde groenten en yoghurtsaus
Deze heerlijke visburgers kun je heel makkelijk zelf maken. In dit recept gebruiken wij kabeljauw, maar je kunt zelf kiezen welke vis je gebruikt. De visburger wordt geserveerd op een knapperig broodje in combinatie met frisse yoghurtsaus en ingelegde groenten; een heerlijk gerecht. -
Wat Eten We Vandaag: Sinaasappel cheesecake glaasjes met mango
Dit lekkere toetje zet je snel op tafel. Ideaal als je zin hebt in iets lekkers, maar ook handig als je eters krijgt. Je kunt dit toetje namelijk heel goed voorbereiden. Na het hoofdgerecht pak je hem zo uit de koelkast, ready to eat! -
Hamburgerbezorger gaat door het lint en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op de bekende videowebsite Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger in het centrum van Nijmegen de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt. -
Koken & Weten
Zo schadelijk kan het gebruik van een koekenpan zijn
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: wat kan een koekenpan doen met je vruchtbaarheid?
-
Taartenbakster in Egypte opgepakt om cakejes in vorm van penissen: 'Het werd mij gevraagd’
Een banketbakster uit Egypte riskeert een gevangenisstraf van een jaar omdat ze cakejes heeft gebakken met penisvormige versieringen. Haar erotisch getinte lekkernijen druisen volgens de autoriteiten in tegen de Egyptische waarden. De vrouw werd in haar woning gearresteerd, maar is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. -
Koken & eten
IKEA past claim koekenpan aan over giftige stof in anti-aanbaklaag
Beter voor de natuur, dat zou de koekenpan van IKEA zijn. Voor de anti-aanbaklaag wordt volgens het woonwarenhuis niet het zeer giftige PFOA gebruikt. Dat een andere zeer giftige stof wordt gebruikt, vermeldde Zweedse meubelgigant niet. Na vragen van deze site daarover past IKEA de claim wereldwijd aan. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze instantnoedels uit de supermarkt komen als beste uit de test
Ze zijn hartig, supergoedkoop én snel klaar: instantnoedels. Welke het lekkerst wegslurpen? Onze panelleden geven hun ongezouten mening.