Balkenbrij. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Balkenbrij. Foto ter illustratie. © Marloes Hemmelder

Wil je ook met het familierecept in de krant? Meld je dan nu aan!

OproepVeel families hebben een gerecht dat niet alleen om de smaak, maar ook vanwege herinneringen bewaard blijft. De Gelderlander start met de rubriek Het Familierecept. 

Een voorbeeld voor zo'n recept is de balkenbrij van de Arnhemse familie Hartgers-Tang. Tonnie Hartgers-Tang kreeg het van haar moeder Paula, die het zelf van haar moeder kreeg. Tonnie maakte het gerecht ieder jaar één keer: voor moeder, haar zussen en broers en zichzelf. 

Ze overleed in 2017, echtgenoot Rein en dochter Jessica maken het vandaag. Om weg te geven, zelf lusten ze het niet. De bereiding is zwaar, roeren in die grote pan vereist uithoudingsvermogen. Oma Paula krijgt straks sowieso een bordje. Dit wintergerecht heeft de smaak van vroeger, werd in grote gezinnen gegeten -want goedkoop en voedzaam- en roept herinneringen op.

Ingrediënten

 Reuzel aan een stuk, 1 kilo (vooraf bestellen bij de slager)

 2 zakjes krenten, 2 zakjes rozijnen

 2 pakken boekweitmeel

 Zout en peper

 Zakje anijszaad (Demeter)

 3 liter water

Snijd de reuzel in kleine dobbelsteentjes en bak deze uit in een extra grote braadpan. Voeg water toe en breng het aan de kook. Nu mogen krenten, rozijnen, zout, peper en het anijszaad in de pan. Strooi er vervolgens al roerend heel geleidelijk het meel bij. Niet stoppen met roeren, pas wanneer je in de pan luchtbellen ziet en ‘blub’ hoort is balkenbrij klaar. 

Verdeel het gerecht over diepe borden en laat de porties afkoelen. In de koelkast blijft balkenbrij twee weken goed, in de vriezer langer. Opwarmen kan in de koekenpan (zonder boter). Smaakt extra lekker met een schepje jam erover.

Heeft jouw familie ook een gerecht dat gedeeld mag worden? Meld je aan, mail  e.willems@gelderlander.nl

Rein Hartgers maakt met zijn dochter balkenbrij.
Volledig scherm
Rein Hartgers maakt met zijn dochter balkenbrij. © Gerard Burgers