Wil je voedselverspilling tegengaan? De provincie helpt een handje
Ondernemers in de horeca, zorg en catering in Gelderland kunnen met 50 procent subsidie van de provincie deelnemen aan het programma Gelderland van Morgen. Onder deskundige begeleiding gaan zij gedurende 1 of 2 jaar aan de slag met het aanbieden van meer voedsel met plantaardige eiwitten en het verminderen van voedselverspilling.
Deelname aan het programma geeft inzicht in de bedrijfsvoering en levert doorgaans meer marge op. Ook neemt de klanttevredenheid toe, zo is de verwachting van Greendish en een aantal andere partijen, waaronder Natuur en Milieu Gelderland, die samen de ondernemers begeleiden.
Het programma heeft de ambitie om meer dan 10 miljoen ‘borden te vergroenen’ binnen-en buitenshuis en 15 tot 25 procent minder voedsel verspillen
Provincie Gelderland
Het programma heeft de ambitie om meer dan 10 miljoen ‘borden te vergroenen’ binnen-en buitenshuis en 15 tot 25 procent minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30-40 procent. Met de supermarkten worden aparte afspraken op maat gemaakt.
Provincie Gelderland wil in totaal de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50 procent verminderen. Daarnaast wil provincie Gelderland de dierlijke eiwitconsumptie van consumenten verminderen en het aandeel plantaardig eiwit in de totale consumptie vergroten.