Wil jij alles weten over koffie? Bregje en Joost maken een podcast over ‘het zwarte goud’
Bregje Deben (46) en haar partner Joost Leopold (50) uit Utrecht hebben een koffieschool aan de Kanaalweg. Deze week zijn ze een podcast gestart over koffie. „Er is veel belangstellling voor koffie.”
Delen per e-mail
Bregje: „In de podcast geven we korte colleges waarin we allerlei aspecten over koffie uitleggen. We leggen niet uit hoe je koffie moet zetten, maar wel waar je op moet letten als je een goed espressoapparaat wilt kopen of wat voor verschillende filtermethodes er zijn.″
„Ook vertellen we wat er aan de hand is in de koffiesector met betrekking tot duurzaamheid. Hoe zit het met de koffieboeren en wat is de invloed van de klimaatverandering op koffie? Kortom, veel achtergrondinformatie over koffie.″
Bregje en Leopold hebben een eigen koffieschool. „We geven trainingen over koffie aan mensen uit de horeca, aan thuisbarista’s, dat zijn particulieren met een espressomachine, en aan mensen die vakmatig met koffie te maken hebben, zoals melkleveranciers. Ook geven we online proeverijen. Bij ons kun je alles leren over koffie: van het groene boontje tot het kopje.″
Goede kop koffie
Waar moet een goede kop koffie aan voldoen? „Belangrijk is dat als je hem proeft dat je een goede smaakbalans hebt. Dat-ie niet te bitter is, zodat je er melk of suiker bij moet doen. Als je een lekker mondgevoel hebt en een goede nasmaak, dan heb je een goede kop koffie.″
„De lekkerste filterkoffie krijg je als je verse koffie maakt van net gemalen bonen. Die bonen haal je bij een koffiespeciaalzaak zoals bij Simon Lévelt. Daar moet je dan een zakje filtergebrande bonen halen, die zijn iets lichter gebrand dan espressogebrande bonen. Met die bonen heb je de allerlekkerste bonen voor je filterkoffie.″
De eerste aflevering van de podcast staat al online. De podcast is te beluisteren via de bekende podcastkanalen, zoals Spotify, onder het koffiecollege. Meer informatie op www.koffieschool.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom topondernemer Bas (43) aast op alle schillen en koffiedrab uit Utrechtse horeca
Veel restaurants gooien hun gft bij het restafval. Een jong, Utrechts bedrijf stimuleert personeel om alles te scheiden en maakt er nieuwe, lokale producten van. -
Wat Eten We Vandaag: Zwarterijstbowl met tahinsaus
Hoe gaaf ziet deze vegetarische bowl eruit? Door de zwarte rijst komen de felle kleuren van de groenten goed naar voren. De bowl wordt geserveerd met een spiegelei en tahinsaus; een heerlijke combinatie van smaken. -
Op zoek naar bijzondere thee of kruiden? ‘Wij hebben originele en lokale producten, die de grote jongens niet hebben’
Zodra je de drempel overstapt van De Droom van Utrecht ruikt het al lekker. In de winkel aan de Schoutenstraat hangt de geur van specerijen en theeën die in weckpotten langs de muur staan opgesteld. ,,We hebben 300 verschillende soorten specerijen, van ras el hanout tot kurkuma en veel bijzondere theeën en medicinale kruidenmengsels”, vertelt eigenaar Wilfred Vree. -
Groei dankzij corona: Domino's breidt flink uit in Nederland
De keten Domino’s Pizza is van plan in de eerste helft van dit jaar twintig nieuwe vestigingen in Nederland te openen om zo in te spelen op de groeiende vraag naar bezorgmaaltijden in coronatijd. Door de uitbreiding komt er werkgelegenheid voor circa vijfhonderd nieuwe werknemers bij het bedrijf. -
Koken & eten
Waarschuwing tegen capsules met Chinees kaneel: bij langdurig gebruik mogelijk kankerverwekkend
Wetenschappers waarschuwen voor het gebruik van voedingssupplementen met Chinees kaneel. De aanbevolen dagelijkse dosering of minder kan al leiden tot bloedingen en leverschade. Supplementenfabrikant SNP heeft na vragen van deze site alle potjes met Chinees kaneel teruggeroepen.
-
PREMIUMhalen & brengen
Het is dringen voor de deur van le Toko: ‘Vanaf het eerste uur is het hier al een gekkenhuis’
Andrea miste een Indonesisch afhaalrestaurantje in haar dorp. Niet veel later heeft ze zelf een mini-keten met le Toko’s opgezet en opende de eerste franchise in Westland. Ze staan er te dringen voor de deur. -
PREMIUM
Scheveningen wordt toeristentrekker met take-away, maar wat kan er verder in de horeca?
Scheveningen wordt een toeristentrekker met take away. Door de lockdown zit er voorlopig niks anders op, dan badgasten in maart op deze manier te bedienen. Die inschatting maakt Maarten Hinloopen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland - afdeling Den Haag. -
Kokende Jesse Klaver gaat viraal op social media: 'Dit is zo leuk om naar te kijken’
Met de verkiezingen in het vooruitzicht doen politieke partijen er alles aan om zich van hun beste kant te laten zien. En waar kunnen zij dat nou beter doen dan op social media? Ook GroenLinks zet haar beste beentje voor en is inmiddels al een aantal maanden actief op TikTok. Fractievoorzitter Jesse Klaver gaat nu een stapje verder, want met zijn TikTok-video ‘Koken met Klaaf’ verrast hij zijn volgers. ,,Maak hier alsjeblieft een serie van’’, luidt een reactie.