Zelf bepalen hoe duur je eten is en waar het vandaan komt, dat is het idee achter Onze Markt
VIDEOBaas worden over je eigen voedsel. Dat is het idee achter de consumentenbeweging die vier jaar geleden in Frankrijk begon met het verkopen van melk onder het eigen label C’est qui le patron, oftewel ‘Wie is de baas’. Inmiddels verkopen bijna alle Franse supermarkten dertig C’est qui le patron-producten zoals groenten, zuivel en bier. Onder de naam ‘Onze Markt’ begint de beweging nu ook in Nederland.
Delen per e-mail
Simon Schilt, samen met Minne Baukema en uw zus Hester Schilt bent u initiatiefnemer van Onze Markt. Hoe werkt het?
,,Als consument heb je in Nederland geen invloed op de prijs en de herkomst van voedsel dat je in de supermarkt koopt. Dat kan wel via Onze Markt. Het is een nieuw coöperatief merk waarbij de leden democratisch beslissen over hoe de producten worden gemaakt, waar het product vandaan komt, hoe het verpakt wordt en welke eerlijke prijs daarbij hoort. Het begint met het bouwen van een online gemeenschap van mensen die met z'n allen kunnen beslissen welk product ze graag willen kopen en aan welke eisen het moet voldoen. Dat wordt bepaald door het invullen van online vragenlijsten. Dat is een democratisch proces, want de meeste stemmen gelden. Vervolgens gaan we met het eisenpakket richting boeren en verwerkers om te kijken of we zaken kunnen doen. Als dat lukt is de laatste stap de gang naar de supermarkt, want uiteindelijk is het de bedoeling dat onze uien, aardappelen of pakken zuivel in het schap van heel veel supermarkten komen te liggen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Hete bliksem van peer en appel
Winters weer vraagt om winterse kost. Deze stamppot combineert het zoete en zure van het fruit met het zoute van de spek. Hete bliksem dankt zijn naam aan het feit dat de appels en peren de hitte in het gerecht lang vasthouden. -
Maaltijdvervangende repen en shakes zijn ongezond: te veel suiker, te weinig eiwitten
De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor de gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. -
PREMIUMVoor jou getest
Deze instantnoedels uit de supermarkt komen als beste uit de test
Ze zijn hartig, supergoedkoop én snel klaar: instantnoedels. Welke het lekkerst wegslurpen? Onze panelleden geven hun ongezouten mening. -
Koken & eten
Kipstuckjes mogen gewoon zo blijven heten: ‘absurd voorstel’ over benaming weggestemd
Vegaburgers, sojasteaks en plantaardige worsten mogen wat het Europees Parlement betreft gewoon zo blijven heten. Het voorstel voor een verbod op zulke namen is vanmiddag met een ruime meerderheid weggestemd. ,,Het was ook een absurd voorstel”, zegt een opgeluchte Anja Hazenkamp van de Partij voor de Dieren. -
PREMIUM
Boer Matthijs wil de witte motor weer sexy maken: ‘Dit is de ‘single malt’ onder de melk’
Hij werd voor gek verklaard, stuitte op onbegrip van boeren en de banken stonden nou niet meteen te trappelen. Toch liggen anderhalf jaar na de lancering van ElkeMelk de schappen van Albert Heijn dagelijks vol met flessen van Metha 101, Geertje 72 en van zo’n 100 andere koeien uit zijn stal in Molenaarsgraaf. En het buitenland lonkt. ,,Melk moet weer sexy worden’’, zegt ondernemer Matthijs Baan (40).
-
PREMIUMvideo
Vette hap voor veganisten! Emiel en Laurens bezorgen de vegan kapsalon bij je thuis
De vette veganistische hap is een gat in de markt, zeggen de Amersfoortse ondernemers Laurens Bruijn (26) en Emiel Kroon (24). Sinds een paar weken kun je veganistische snacks bij ze bestellen, met als klapper de vegan kapsalon. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Wat Eten We Vandaag: Ricotta-gnocchi met broccolipesto
Zelf gnocchi maken moeilijk? Wij helpen je graag! Met dit recept tover je een heerlijke maaltijd op tafel. De gnocchi wordt gecombineerd met broccolipesto en erwten; een echte smaakexplosie.