Zero-waste koken: met deze recepten verspil je zo weinig mogelijk in de keuken
Koken & etenZero-waste koken is in: je verspilt zo weinig mogelijk voedsel. Het begint eigenlijk al in de winkel, met ecobewust kopen. Echt niet moeilijk, vindt Sandra Bekkari. En verstandig, in tijden van lege schappen bij de supermarkt.
Groenterijke omelet met shiitakes, rode uit en peterselie en nog een restje geraspte kaas
Voor 4 personen • 20 minuten
• bakje paddenstoelenmelange (200 g) • 1 schaal shiitakes (Japanse paddenstoelen, 100 g) • 1 bosje lente-uien • olijfolie • ½ bakje bieslook (25 g), fijngesneden • 10 eieren, losgeklopt • 1 bakje platte peterselie (20 g), blaadjes fijngesneden
Zo ga je te werk:
1. Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Snij de Âpaddenstoelen en shiitakes in kwarten en de Âlente-ui in schuine stukken van 1 centimeter breed. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan en bak de paddenstoelen, shiitakes en lente-ui 5 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Houd warm op laag vuur.
2. Voeg de bieslook toe aan de eieren en breng op smaak met peper en zout. ÂVerhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg ¼ van het ei toe en bak 5 seconden. Duw met een houten spatel het gestolde ei naar het midden, totdat de buitenkant van de omelet gestold is, maar het ei nog zacht aanvoelt. Verdeel ¼ van de paddenstoelen over de omelet en vouw dicht.
3. Leg de omelet in de ovenschaal en houd warm in de oven. Bak zo nog 3 omeletten. Snij het brood in plakken en serveer bij de omelet.
4. Werk pas op het einde af met peterselie, zo blijft die mooi groen.
Tip: Heerlijk in een omelet: tomaat, champignons, peterselie, rode ui, spinazie. Harde groenten zijn moeilijker in een omelet te verwerken, maar die kan je perfect even aanstoven in de wok en als bijgerecht serveren.
Courgetti met pesto
Voor een grote pot • 20 minuten
• 3 courgettes • 3 el olijfolie extra vierge • 400 g kipfilet, in blokjes • 1 kl paprikapoeder • peper en zout • 2 el pijnboompitten • 1 handvol basilicum • 2 el parmezaan • 1 teentje knoflook, gepeld • 150 g kerstomaten, in vieren
Zo ga je te werk
1. Rasp de courgettes in dunne noedels of gebruik een spiraalsnijder.
2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Kruid de kippenblokjes met het paprikapoeder, de peper en het zout. Bak ze goudbruin. Zet het vuur wat lager en laat 10 Âminuten verder garen.
3. Doe de pijnboompitjes, het basilicum, de parmezaan, 2 eetlepels olijfolie en de knoflook in een blender. Kruid bij met peper en zout en pureer tot een gladde pesto.
4. Schep de kip uit de pan. Voeg de courgettenoedels en de kerstomaatjes aan de pan toe en laat 5 minuten garen op een zacht vuurtje. Laat ze even uitlekken.
5. Meng de courgettepasta met de kippenblokjes, de tomaatjes en de pesto. Verdeel over de borden
en serveer.
Tip: Restjes basilicum belanden supervaak in de vuilnisbak. Hoeft niet! Je kan er ook snel pesto mee maken en ze (in ijsblokvormpjes) in de diepvriezer bewaren. Ideaal om te serveren bij bijvoorbeeld tomaat-mozzarella of als dressing op een salade.
Ovenschotel met zoete aardappel en geitenkaas
Voor 2 personen • 30 minuten
• 1 ui • 300 g biologische zoete aardappels • 1 biologische courgette • 200 g biologische ‘Wild Wonder’-tomaatjes
of cherrytomaten • 2 biologische knoflookteentjes • 3 biologische eieren • 70 g biologische geitenkaas • 1 eetlepel kwark of volle yoghurt • zout en peper naar smaak • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
Zo ga je te werk
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Zet bakjes klaar voor alle ingrediënten.
3. Pel en snipper de ui. Was of schil de zoete aardappels en rasp op een grove stand. Was de courgette en rasp ook op een grove stand. Was en halveer de tomaatjes, en snij grote exemplaren in vieren.
4. Doe alle ingrediënten in aparte bakjes. Dep eventueel de courgette en zoete aardappels droog met
keukenpapier.
5. Pel de knoflook. Klop de eieren samen met de geitenkaas en kwark los en pers de knoflook erboven uit.
6.Breng op smaak met zout en peper.
7. Verdeel de groenterasp in laagjes in een ovenschaal. Zorg dat je wat tomaatjes overhoudt om het gerecht mee te garneren.
8. Schenk het eier-geitenkaasmengsel erover en prik met een vork erin zodat het mengsel zich goed
verspreidt.
9. Druppel wat extra vierge olijfolie erover en plaats voor 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
10. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
Tip: Ook erg lekker met bieslook of verse peterselie.
Ecokoken doe je zo
Goede gewoontes houd je makkelijker vol als ze in de realiteit van jouw dagelijkse leven passen. Dat geldt ook voor (eco)bewuster koken en streven naar zero waste. Ik tracht zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. Dat kan op Âallerlei manieren. Dit werkt, zegt Sandra Bekkari:
1. Gebruik op wat er in huis is. Restjes groenten gooi ik niet weg, maar verwerk ik in soep, salade, een omelet of een stoofpotje. Vergeet de diepvriezer niet. Ik bak graag amandelbrood, maar hou ook van variatie op mijn menu en wissel bijvoorbeeld af met havermoutbrood. Restjes gaan meteen de diepvries in. Brood en bakgerechten kan je zo een maand bewaren.
2. Koop niet zomaar voedingsmiddelen om dan achteraf te beslissen wat je ermee gaat klaarmaken. Ga winkelen met een plan: stel op voorhand een weekmenu op en maak een boodschappenlijstje. Zo heb je op het eind van de week gegarandeerd minder restjes.
3. Minder plastic. Het is niet altijd evident om verpakkingsvrij te kopen, maar ik probeer er rekening mee te houden. Je kan gebruikmaken van herbruikbare nettasjes voor groenten en fruit, of naar een verpakkingsvrije (bio)winkel gaan. Plastic waterflesjes? Niet meer nodig. Ik heb altijd een drinkbus op zak. ÂVroeger alleen voor water, nu ook voor thee: heerlijk om op elk moment een warm drankje te kunnen uitschenken. Tip: koop een leuke drinkfles, dan wil je ze vaker gebruiken.
4. Planten in de hoofdrol. Ik ben geen veggie, maar eet vaak vegetarisch. Zie je de nuance? Als ik wel met vlees of vis kook, kies ik liever voor kleinere porties en voor kwaliteit. Dat is goed voor jezelf én het milieu. Ik eet nog banaan en avocado, ook al zijn dat geen milieubewuste keuzes. Ze zijn gewoon te lekker en gezond om uit mijn keuken te bannen. Ter compensatie lever ik dan wél een bewuste bijdrage op andere vlakken: alleen Belgische appels in de fruitmand, (zo vaak mogelijk) eten volgens de seizoenen en – als er tijd is – bessen plukken in een pluktuin en groenten kopen bij de bioboer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken met afval en restjes, zo doe je dat
In Nederlandse keukens gooien we jaarlijks 40 kilo voedsel per persoon weg. Mag het een onsje minder? Dat kan best, zo laten de makers van het kookboek De kunst van no-waste zien. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Wat Eten We Vandaag: Ovenschotel met saucijzen, erwtjes en prei
Deze ovenschotel zit boordevol groenten en ziet er ook nog eens geweldig uit. De bovenkant bestaat uit toefjes zelfgemaakte aardappelpuree. Onder de laag romige puree zitten verrukkelijke ingrediënten zoals saucijzen, erwten en prei verstopt. -
Kan 't goedkoper?
Aardappelen fiks duurder geworden, maar met deze tips kun je besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: aardappelen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Koken & eten
Geen warm eten in je koelkast en vier andere tips om je energie te sparen
De koelkast is een van de energieslurpers in huis. Gelukkig bestaan er een paar simpele trucs om te zorgen dat je stroomrekening niet de spuigaten uitloopt. -
Koken & Eten
Is het echt nodig om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag?
Minstens 1,5 of zelfs 2 liter water per dag drinken, die aanbevelingen hoor je geregeld. Maar waarop is dat idee gebaseerd en hebben we écht minimaal 2 liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? Wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit.