Zet je vetzuren aan het werk: waarom periodiek vasten ook goed is voor je hersenen
Koken & EtenWanneer je aan intermittent fasting doet, oftewel periodiek vasten, kies je ervoor om op gezette tijden niet te eten. Je begint bijvoorbeeld pas om 12 uur ’s middags met je ontbijt en eet niet meer na 8 uur ’s avonds. Aanhangers van deze manier van vasten doen het om af te vallen of om zich gezonder te voelen, maar er lijkt nu ook een positief effect te zijn op het brein.
Voedsel wordt in je maag en darmen omgezet naar glucose en dat geeft ons energie, legt neurowetenschapper Jip Gudden van de Vrije Universiteit uit. ,,Als je niet eet, kunnen je maag en darmen dus geen glucose leveren. Je lichaam moet dan een alternatief zoeken in zijn reserves: je vet. Dat vet wordt omgezet naar vetzuren. Die komen terecht in je bloed en geven je organen energie, behalve je hersenen.” Dit komt doordat er een soort filter vóór de hersenen zit, zegt Gudden. ,,De bloed-brein-barrière. Die laat alleen kleine moleculen door, zoals zuurstof. Vetzuren komen er moeilijk doorheen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit is de kracht van kersen van Nederlandse bodem: 'Ze zijn uitzonderlijk goed dit jaar’
Ze zijn er weer! De roodzwarte vruchten zijn inmiddels rijp genoeg om geplukt te worden, dus de kersenstallen hebben hun deuren geopend. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit is waarom de 5-secondenregel als je eten laat vallen niet altijd geldt
We kennen het allemaal: je laat wat eten vallen, raapt het snel op, veegt er even overheen en eet het gewoon op. Bacteriën doen er immers langer dan 5 seconden over om op je gevallen voedsel te komen, toch? -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUMKoken & Eten
We krijgen 29 klontjes suiker per dag binnen, hoe erg is dat?
Suiker heeft op zijn zachts gezegd geen goede reputatie. Het maakt je dik, sloopt je tanden en het zou volgens sommige media net zo verslavend zijn als cocaïne. Maar is het écht zo slecht voor je lijf? -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
Koken & eten
Moet je echt 2 liter water drinken als het erg heet is?
Het wordt heet komende dagen. Dat betekent dat we de waarschuwing krijgen om ‘voldoende’ te drinken. Maar hoeveel is dat eigenlijk? -
Koken & Eten
Perry maakt de guilty pleasures van BN'ers: ‘Vegetariërs wilden allemaal vlees’
In restaurants maken we massaal foto’s van mooie gerechten die we vervolgens op social media delen. Maar er zijn van die hapjes waar we nooit over praten omdat we er ons een beetje voor schamen. Om die guilty pleasures draait de nieuwe kookshow met Perry de Man. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.