Zeven keukenhulpjes waarvan je niet wist dat je ze nodig had
Koken & etenTijdens het koken zijn er talloze hulpmiddelen om het keukenwerk wat makkelijker te maken. Er zijn soms van die dingen die je niet per se mist als je ze niet hebt, maar die toch onverwachts handig kunnen zijn. Wist jij bijvoorbeeld dat je met een ontkroner heel gemakkelijk de kroontjes van je aardbeien kunt verwijderen?
Naast een goede messenset, je staafmixer en fatsoenlijke grote en kleine pannen, is culinair journalist Onno Kleyn groot fan van de raspen die hij in zijn keukenla heeft liggen. ,,Dit zijn de raspen van het merk Microplane, die zijn voor mij echt onvervangbaar en die moet je echt hebben, vind ik.”
Het verschil tussen de standaard stalen raspen en de raspen van Microplane zit hem in het materiaal, vertelt Kleyn. ,,De raspen van Microplane komen uit de houtindustrie en hebben allemaal tandjes die zijn geslepen. Met een plaat staal waar gewoon gaten in gemept zijn, daar rag je iets mee kapot, maar je raspt niet echt. Ik heb bijvoorbeeld een citrusrasp en als je een citrus gaat raspen mag je nooit het wit meenemen, je mag alleen de kleur meenemen, en met zo’n ding gaat dat echt perfect.”
Specerijen fijnmaken met vijzel
Ondanks dat er ontelbaar veel gadgets zijn die het koken makkelijker maken, is toch vooral het standaard kookgerei volgens Kleyn onmisbaar in de keuken. ,,Je kunt namelijk bijna alles gewoon vervangen door een mes”, zegt de journalist. ,,Behalve een staafmixer, wat je dan nodig hebt is een vijzel. Een goede vijzel is een Indonesische cobek. Ik heb een kleinere variant van aardewerk, die is aan de buitenkant geglazuurd en aan de binnenkant niet. Daar is het lekker stroef en dan kun je daar lekker mee gaan vijzelen. Dat is belangrijk voor specerijen.”
Voor foodblogger Manon Proper, schrijfster van het receptenboek Bistro Manon, is haar koffiebonenmaler het ideale keukenhulpje. ,,Voor mij is dat de perfecte manier om mijn eigen kruidenmix te maken. In een normale keukenmachine krijg je het nooit goed fijn en in een koffiebonenmaler is dat heel snel gebeurd.”
Warmwaterbad ideaal voor vlees, vis en groenten
Chef-kok Mounir Toub, onder andere bekend van 24Kitchen, gebruikt voor vrijwel alles zijn sous-vide-apparaat. ,,Dat is heel handig en zeker niet voor de hand liggend, want niet veel mensen kennen het. Het idee van een sous-videbad is dat je een stukje vlees, vis, groente of fruit in een vacuümzak doet – of in zo’n ziplock-zak die je in de supermarkt kunt kopen – en daar doe je kruiden en specerijen of wat bouillonvocht bij, en dat gaat dan in zo’n warmwaterbad. Dat warmwaterbad kan op de milligraden worden afgesteld, dus 51,1 graden is bijvoorbeeld perfect voor rare vlees.”
Met een sous-vide-apparaat kun je voedsel dus vacuümgaren, waarbij het product in combinatie met bijvoorbeeld kruiden en specerijen eerst vacuüm verpakt wordt. ,,Als je het stuk vlees erin hangt, wordt het dus niet warmer dan die 51,1 graden en dan krijg je dus de perfecte graden”, legt Toub uit. ,,Het enige wat je daarna hoeft te doen is het vlees, zodra het een uur of anderhalf uur heeft gegaard, heel kort om en om te bakken, zodat je zo’n bruining hebt aan de buitenkant. Dan is jouw vlees perfect rood.”
,,Ik heb er zelf twee”, vertelt de chef-kok. ,,Een warmwaterbox, dat is een soort mini broodoven, een soort vierkant kastje, maar ik heb ook een staaf van het merk Anova. Het lijkt op een staafmixer en die doe je dus in een bak met water, je kunt hiervoor een pan gebruiken, maar ook een bak of zelfs gewoon de wasbak. Het water wordt dan de temperatuur die je instelt en je kunt het apparaat dan zelfs op afstand met je telefoon instellen.”
,,Wat ik ook vaak gebruik, maar dat heeft echt bijna niemand thuis, is een vacumeerapparaat waar ik dingen in kan vacumeren. Aan de hand daarvan gebruik ik mijn sous-vide-apparaat of kan ik het bewaren”, aldus Toub.
Snelkookpan ten onrechte oubollig imago
Proper zweert bij het gebruik van haar snelkookpan. ,,Mensen vinden het vaak heel oubollig, maar voor mensen die een druk leven of een gezin hebben, is dat echt een enorme aanrader. Het versnelt enorm de kooktijd van alles, dus daar ben ik wel echt fan van.”
Volgens Kleyn is het verder ook belangrijk dat je voldoende sortering hebt van je pannen. ,,Als je bijvoorbeeld in een te grote koekenpan bakt, dan verbrand het vet eromheen. Je moet dus altijd een passende koekenpan hebben en je moet er ook een heel stel van hebben. Ben je met minder mensen in huis, dan heb je dus een kleinere koekenpan nodig.”
Meer tips en trucs nodig? Bekijk hier onze Keukenheks:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMKoken & Eten
In de supermarkt, bij de bakker of zelfs de snackbar: Maaike laat haar eten óveral in deze potjes doen
Plastic verpakkingen, tasjes voor eenmalig gebruik en wegwerpbekers, die laat de 37-jarige Maaike van Dijk-Bokkers liever links liggen. In plaats daarvan gaat ze al jaren op pad met haar weckpotten, herbruikbare broodzakken en bakjes om zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen te doen. Om anderen hier ook van bewust te maken deelt ze sinds kort speciale stickers uit aan winkeliers in ‘haar’ Nijkerk. -
Als je naar de snackbar gaat kies je beter niet deze snack: in één klap 8 gram zout binnen
Een gezonde optie ga je bij de snackbar waarschijnlijk niet vinden, maar dat betekent niet dat de menukaart geen onderscheid kent. Wat zijn de betere en minst gezonde snacks uit de frituur? -
Dol op Keukenheks? Bekijk hier alle tips
Het nieuwe seizoen van Keukenheks komt eraan. Wil je alle afleveringen van Keukenheks bekijken? Je vindt ze hieronder. -
PREMIUMcolumn
De mens met een verkleinde maag eet een kleine portie, de rest schuift de normale portie naar binnen
Een maagverkleining is voor sommige mensen met obesitas een levensreddende oplossing. Omdat je maag wordt verkleind tot ongeveer de grootte van een mandarijn. Dan eet je veel minder en val je af.
-
Koken & Weten
Schaaltje yoghurt als ontbijt: ‘Als we iets in de darm doen, verandert er iets in de hersenen’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kan voeding je stemming beïnvloeden? -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.