Zo bewaar je wijn het best
Wij Nederlanders zijn levensgenieters en daar hoort zo nu en dan een goed glas wijn bij. Maar hoe bewaar je een fles zodat de smaak het best behouden blijft: liggend of staand, in het licht of donker?
De juiste temperatuur De temperatuur van de opslagplaats is wellicht de belangrijkste factor. De juiste temperatuur zorgt er namelijk voor dat de smaak optimaal tot zijn recht komt. De ideale temperatuur om wijn te bewaren ligt tussen de 10 en 13° C. Ligt de temperatuur bij jou een tikje lager of hoger? Dan zal dat geen verschil geven in smaak. Ligt de temperatuur aanzienlijk hoger? Dan zal de wijn te snel rijpen en verliest hij aan kwaliteit. Ook niet onbelangrijk: let op voor temperatuurschommelingen. Grote schommelingen zorgen ervoor dat de druk in de fles stijgt en beschadigen de kurk. Zuurstof kan dan tussen de kurk en de fleshals binnenglippen en dit komt de smaak niet ten goede.
In de duisternis Gewoon licht is niet erg schadelijk, maar felle uv-stralen van direct zonlicht of TL-buizen kunnen een wijn wel sneller laten verouderen. Daarom kun je flessen het best bewaren in het donker.
Laat rusten Wijn heeft een hekel aan trillingen en temperatuurschommelingen en het duurt een paar dagen voor het evenwicht hersteld is van de tocht van winkel naar huis. Laat de fles dus een paar dagen rusten voor je hem opent.
Liggend of staand? Dat hangt van het type afsluiting af. Wijnflessen met een kurk moeten horizontaal worden opgeslagen. In deze liggende positie blijft de wijn in contact met de kruk, waardoor de kurk niet zal uitdrogen, afbrokkelt en in de wijn terechtkomt. Een kurk die uitdroogt zal bovendien krimpen, waardoor lucht kan binnendringen in de fles. De wijn zal door oxidatie in eerste instantie slechter gaan smaken, met uiteindelijk bederf tot gevolg.
Flessen met een draaidop of plastic kurk kunnen gewoon staand bewaard worden, omdat lucht van buitenaf onmogelijk kan binnendringen in de fles.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
RIVM: Eet geen vis en garnalen uit Westerschelde
Eet zo min mogelijk zelf gevangen vis en schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen. Er zit te veel PFAS in, acht tot tien keer hoger dan bij vergelijkbare producten in de winkel. -
Wat Eten We Vandaag: Visburger met zoetzure komkommer en harissamayo
Zin in een burger, maar liever een avondje zonder vlees? Kies dan voor deze visburger van kabeljauw met zoetzure komkommer en harissamayo. De burger is makkelijk te maken en is een verantwoord alternatief. Wist je bijvoorbeeld dat kabeljauw barst van de vitamines en mineralen? Waaronder vitamine B, jodium en zink. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? āGaat om meer dan je to-dolijst afstrepenā
Een goede verstandhouding met collegaās, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Zo ben je je kater na een avondje doorzakken te slim af
Een bourgondische barbecue of vakantie in het vooruitzicht? Plan nog snel een preventieve detox in en je lichaam en geest zullen nadien veel makkelijker recupereren. -
Koken & Eten
Zo zorg je ervoor dat vis niet aan de pan blijft plakken tijdens het bakken
In de keuken moet het zeker niet altijd ingewikkeld zijn. Soms word je al gelukkig van gewoon een lekker stukje gebakken vis met wat aardappelen en groenten. Toch blijft die vis soms plakken aan de pan of valt hij uit elkaar. Hoe voorkom je dat? Chef-kok Sean Uytterhaegen van het Antwerpse visrestaurant Marineau gidst je naar de lekkerste versie op je bord.
-
Kritiek op 'gevaarlijke' notentaps van AH
De 120 winkels van Albert Heijn waar klanten hun eigen notenmix kunnen samenstellen liggen onder vuur. Voor mensen met een allergie zijn zulke dispensers heel gevaarlijk, zeggen critici. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Energierekening
Ad: āIk heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarmingā
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.