Volledig scherm
© Shutterstock

Zo kies je een goede wijn bij je asperges

Koken & etenHet aspergeseizoen is van start gegaan en grote kans dat jij ze al op tafel hebt gezet. Benieuwd welke wijnen er het beste bij asperges passen? Sommelier David van Steenderen vertelt wat goede combinaties zijn.

We noemen ze ook wel het witte goud: asperges. Zodra het seizoen is begonnen liggen de winkels er meteen vol mee. Ze zijn op verschillende manieren te bereiden maar de klassieke manier blijft populair: met ham, ei en een klontje boter. Met asperges op tafel is het al feest, maar schenk er de juiste wijn bij en je avondmaal is helemaal compleet.

Door michelin verkozen tot sommelier van het jaar David van Steenderen van het Rotterdamse restaurant Vineum, vertelt over de combinatie van wijn en asperges. ,,Je kan asperges eten op bijvoorbeeld de klassieke manier, met zalm of hollandaisesaus. Welke wijn goed bij asperges past, ligt enorm aan het recept.” 

Bij de klassieke manier zorgt de boter voor een romige smaak. ,,Dat vraagt om een vollere, romige wijn. Daarbij zijn asperges ook zacht, hierbij past weer iets heel fruitigs. Perfect hierbij zijn volle, fruitige wijnen als een pinot blanc of een grüner veltliner.” 

Naast de klassieke manier zijn er nog vele andere manieren om van de asperges te genieten. ,,Wanneer je asperges bijvoorbeeld met hollandaisesaus eet, moet je door de zuurgraad van de saus ook een wat zuurdere wijn nemen. Bij deze bereiding zou een riesling het bijvoorbeeld goed doen.” Eet jij je asperges met gerookte zalm? ,,Dan kun je een wijn met een wat rokeriger aroma proberen.” 

In principe kun je ook prima een glaasje rode wijn drinken bij asperges, maar volgens Van Steenderen moet je dan ook nog op wat andere dingen letten.  ,,De wijn moet niet te zwaar zijn, dus niet teveel tannines. Daarnaast moet de rode wijn dan iets gekoeld zijn, tussen de 12-14 graden.” 

In deze video zie je hoe John Gerdsen graag asperges bereid: