Zo krijg je een perfect knapperig velletje op je zalmmoot
VideoHoe krijg je een knisperend, goudbruin vel op je zalm? In deze aflevering van Koken als een pro legt chef-kok Alain Caron uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: neem geen moot uit de vriezer.
Delen per e-mail
Zalm is een van de favoriete vissen in de Nederlandse keuken. Maar hoe maak je zo’n moot goed klaar? Alain Caron, chef-kok van Café Caron, legt uit hoe hij het doet. Zijn tips:
- Neem geen zalm uit de vriezer. Die geeft veel vocht af en voor je het weet zit je met pap in je pan.
- Zorg dat alle schubben zijn verwijderd. Haal ze allemaal weg met een scherp mesje.
- Maak een vinaigrette. Iets vets gaat namelijk goed met iets zuurs. Rasp de schil van een limoen en sinaasappel. Neem biologische exemplaren, die hoef je alleen maar te boenen. Knijp sap van een sinaasappel en een halve limoen in een kom. Voeg ook klein beetje citroensap toe en maal daar wat peper overheen. Liefst de soort met vijf pepers, dan krijg je een mooi aroma. Doe er nog een beetje honing bij en proef. Tot slot een scheutje extra vierge olijfolie erbij en roeren.
- Dep de zalm goed droog. Marineer de moot met de vinaigrette. Doe dit alleen op de vleeskant, niet op de huid. Laat het vijf minuten intrekken.
- Maak een pan goed heet en voeg olijfolie toe. Gebruik je zintuigen, adviseert Caron. Het is zien, ruiken, proeven en horen. Zijn zalm maakt een sissend geluid als hij de moot met de huid omlaag in de pan legt.
- Is het velletje mooi bruin? Zet het vuur dan iets lager en keer de moot. Je kunt de binnentemperatuur meten met een kernthermometer. Bij 50 graden is hij mooi rosé. Heb je zo'n thermometer niet? Steek dan voorzichtig een scherp mes tot het midden van de moot, laat hem even zitten en druk dan de punt van het mes voorzichtig tegen je onderlip. Te heet is niet goed, te koud ook niet.
- Sprenkel nog wat vinaigrette over de zalm. Voilà, klaar.
Nog meer tips van professionals zien? Je vindt ze hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video Met dit recept bak je de allerlekkerste gehaktballen
Hoe maak je een echt lekkere gehaktbal zoals je oma ze maakt? In deze aflevering van Koken als een pro legt slager Astrid van Bentum uit hoe zij dat doet. Een van haar tips: gebruik half-om-halfgehakt. -
Koken & eten Fit met Pascale Naessens: 'Ik heb geen moment honger gehad, maar voelde me wel fitter’
Duizenden lezers van deze site deden mee aan de Pascale Naessens-challenge de afgelopen anderhalve week. De kookboekschrijfster deelde tien dagen lang drie recepten per dag. De recepten bevatten geen snelle koolhydraten, maar wél rijke producten. Vier deelnemers delen hun ervaringen. -
PREMIUM
Voor jou getest Dit zijn de lekkerste broodjes bapao uit de supermarkt
Broodjes bapao mogen best wat klef zijn, maar het gestoomde broodje moet vooral niet tegen je gehemelte blijven plakken. Ons panel zette de tanden in zes broodjes bapao met rundvlees. -
PREMIUM
FIT Challenge: dag 10
De bekende Vlaamse kookboekschrijfster Pascale Naessens daagt lezers van deze site in het nieuwe jaar uit om tien dagen mee te doen met haar voedingsschema. De basis: geen snelle koolhydraten, wel rijke producten en écht eten. -
PREMIUM
Horeca pas op zijn vroegst (deels) in maart open: ‘We zijn een beetje murw geslagen’
ARNHEM - De horeca mag, gedeeltelijk, pas op zijn vroegst in maart open. Dan is volgens het OMT namelijk pas, als het meezit, de situatie bereikt dat er niet meer dan 10 nieuwe ic-opnames per dag zijn.
-
Koken & eten / Video ‘Jonagoldman’ die Aldi-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy
De Belg die in het Aldi-filiaal in Veurne het personeel uitschold omdat er geen jonagoldappelen meer voorhanden waren, heeft bij de politie een klacht ingediend wegens schending van de privacy. Dat bevestigt de lokale politie. De klant vindt het niet kunnen dat iemand hem stiekem heeft gefilmd en de beelden zonder zijn medeweten op het internet heeft gegooid. -
Koken & eten Deelnemers Heel Holland Bakt worstelen met een broodje in de knoop: ‘Wat een hel’
In de derde aflevering van bakshow Heel Holland Bakt krijgen de bakkers het zwaar te verduren. Een brioche blijkt een ingewikkelde puzzel en hoe maak je taartjes die patisserie-waardig zijn? Een zenuwachtige bakker doet het onverwachts heel goed en een goede bakker valt door de mand. -
Video Zo maak je tomatensaus als een Italiaanse chef-kok
Hoe maak je een echt lekkere tomatensaus zoals ze die in het Zuiden van Italië maken? In deze aflevering van Koken als een pro legt Fabio Panissidi uit hoe hij dat doet. Een van zijn tips: gebruik in een gerecht óf ui óf knoflook: nooit allebei.