Zo smaakt je kop koffie nóg beter volgens experts
Koken & EtenEr gaat weinig boven een stomende kop koffie ’s ochtends. We drinken nu eenmaal graag een lekkere kop van het zwarte goud. Goed nieuws: de wetenschap kan je helpen de omstandigheden voor je koffie te verbeteren voor de beste smaak.
Delen per e-mail
Voor de studie, gepubliceerd in tijdschrift Food Quality & Preference, gingen onderzoekers van drie universiteiten uit Colombia, Ecuador en Noorwegen na of de omstandigheden waarin je koffie drinkt, invloed hebben op je smaakervaring. De conclusie: dat doen ze.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die koffie dronken in een luide omgeving, ‘minder gevoelig’ zijn voor de ‘zintuiglijke en hedonistische attributen’ van koffie. Anders gezegd: is er veel lawaai, dan ervaren we onze koffie als minder lekker.
Duurdere koffie?
Voor de studie lieten de wetenschappers vierhonderd mannen en vrouwen koffie drinken met een koptelefoon op. In die koptelefoon kregen ze achtergrondgeluiden te horen, opgenomen in een drukke horecazaak. Bij de eerste kop koffie hoorden ze de geluiden op een hoger volume: 85 dB(A) (een afgeleide van decibel), ongeveer het normale volume in een horecazaak. Bij de tweede kop – identieke koffie, al wisten de deelnemers dat niet – hoorden ze de geluiden op een lager volume (20 decibel lager).
Wat bleek? De tweede kop van dezelfde koffie smaakte volgens de deelnemers beter. Bovendien dachten ze dat het duurdere koffie was. De aanwezigheid van achtergrondgeluid had invloed op hoe bitter, zoet en aromatisch ze een koffie vonden. Wanneer ons brein meer te verwerken krijgt – meer lawaai, bijvoorbeeld – zijn we minder gevoelig voor andere prikkels, zoals smaken, verklaart het onderzoeksteam.
Je drinkt je kop zwart goud dus maar beter in stilte. Dan smaakt hij meteen beter en duurder. Drink je vaak koffie in een luidruchtige omgeving, dan kun je bovendien op den duur de voorkeur gaan geven aan sterkere koffie of meer suikerklontjes, volgens de wetenschappers. En dat is ook nog eens minder gezond.
Twee jonge ondernemers hebben een drankje ontwikkeld dat de nieuwe 'koffie’ moet worden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Risotto met pompoen en pangasiusfilet
Met risotto zijn veel variaties mogelijk, denk maar aan een vegetarische risotto of juist met vlees of vis. In dit recept gaan wij voor een heerlijke risotto met muskaatpompoen en pangasiusfilet. -
Koningin Máxima is megafan van deze zeewierburger (en hij ligt nu bij de Albert Heijn)
Europa lijkt al overtuigd van de oer-Hollandse culinaire uitvinding van Mark Kulsdom en Lisette Kreischer en zelfs koningin Máxima is fan. Voor de liefhebbers in Nederland is er goed nieuws: vanaf deze week is de The Dutch Weed Burger ook te vinden in de schappen van Albert Heijn. -
PREMIUMVraag het ons
Kunnen papaja's maagbeschermers vervangen?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt expert Rutger Verhoeff, huisarts, de vraag: klopt het dat papaja kan helpen om maagbeschermers te vervangen? -
PREMIUMKoken & eten
Nieuw medicijn tegen obesitas: ‘Gewichtsverlies van meer dan 20 procent mogelijk’
Een medicijn tegen obesitas? Daar kijken veel mensen (binnen en buiten de medische wereld) halsreikend naar uit. Een nieuw, grootschalig onderzoek lijkt uit te wijzen dat er een vorm van medicatie is gevonden die bij een deel van de patiënten helpt. -
Koken & eten
Per ongeluk manier ontdekt om chips minder vet te maken (maar voorlopig liggen ze niet in de winkel)
Een chipsmerk liet de Universiteit van Leuven onderzoeken welke eigenschappen van grondstoffen de kwaliteit van hun chips bepalen. Bij dit onderzoek kwamen bio-ingenieurs van de universiteit er bij toeval ook achter hoe ze het vetgehalte van chips kunnen verlagen.
-
Wat Eten We Vandaag: Naanpizza met broccoli en mozzarella
Naanpizza; heb jij dit al wel eens geprobeerd? Wij maken onze naanpizza vegetarisch met broccoli, mozzarella en olijven, maar je kunt hem natuurlijk beleggen met al jouw lievelingstoppings. -
PREMIUM
Ach, die heerlijke umamikick
Mevrouw Hamersma runt een kookboekenwinkel, meneer Hamersma weet alles over wijn: een gouden combinatie. Na een vijfgangenmenu met twee sterren vindt mevrouw Hamersma het tijd voor iets eenvoudigers. -
PREMIUM
Stadsbestuur buigt voor horeca en past regels zo aan dat culinaire wandelingen toch nog mogen
De gemeente heeft de regels aangepast voor stadswandelingen die bedoeld zijn om de horeca te ondersteunen. Ze kunnen nu conform de coronaregels alsnog doorgang vinden.