Zo vaak moet je je koelkast schoonmaken om voedselvergiftiging te voorkomen
VideoEen goede indeling van je koelkast biedt overzicht. En het kan ook nog helpen om voedselvergiftiging te voorkomen. Waar moet je op letten? En wat is eigenlijk de juiste koelkasttemperatuur? Twee experts geven antwoord.
De ideale koelkasttemperatuur voor het bewaren van voedsel is 4 graden, aldus Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. ,,Bij een lagere temperatuur kan de koelkast op bepaalde plekken gaan vriezen, waardoor producten aan de wand kunnen plakken of de melk bevriest.ā
,,Koelkasten hebben steeds vaker een temperatuuraanduiding, maar vooral oude koelkasten hebben een draaistandā, merkt Zwietering op. ,,Daar betekent een hoge stand vaak meer koelen. Acht betekent dan dus sterk koelen en niet acht graden, en twee betekent weinig koelen, dus dan werkt het andersom.ā
Niet overal dezelfde temperatuur
Op sommige plekken in de koelkast is het kouder dan op andere plekken, weet Zwietering. ,,Verse vis en vlees zijn de meest bederfelijke producten, die bewaar je daarom het best op de koudste plek in de koelkast: net boven de groentela. In de groentela is het weer net wat warmer. Als je vis of vlees zo laag mogelijk bewaart voorkom je ook dat de vloeistof die wel eens uit de verpakking druipt andere producten besmet.ā
,,In de groentela bewaar je verse groenten en fruitā, vertelt professioneel organizer Esther van Dijk. ,,Als je twijfelt of je een bepaalde groente of fruit in de koelkast moet bewaren, hou dan de manier aan van de supermarkt of groenteboer, dat is meestal de optimale bewaarwijze. De middelste en bovenste planken zijn geschikt om melk, kaas, margarine en geopende potten conserven te bewaren. In de koelkastdeur bewaar je het beste geopende pakken of flessen melk, frisdrank, eieren, bakboter en kleine potjes of flesjes met bijvoorbeeld mosterd of sausjes.ā
Houdbaarheid
De houdbaarheid kan erg verschillen per product. Tomatenketchup is in de koelkast (na opening) heel lang houdbaar, maar vleeswaren bederven sneller. ,,Hoe lang je iets in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van of het product wel of niet is geopend en hoe het is verpaktā, vertelt Zwietering. ,,Je kunt ham bijvoorbeeld kopen in een verpakking waarop ābewaard onder beschermde atmosfeerā staat. Dan zit er minder zuurstof en meer CO2 in de luchtsamenstelling, dat remt de bacteriĆ«n.ā
Vers gesneden ham gaat in een plastic zakje met normale lucht. ,,Tussen die twee zit een groot verschil, want het versproduct is ongeveer vijf dagen houdbaar en het andere product vaak wel 25 dagen.ā
De houdbaarheidsdatum geldt zolang de verpakking ongeopend is, stelt Zwietering. ,,Na opening kun je de ham nog drie tot vijf dagen eten. Die houdbaarheid is aan de veilige kant als je koelkast echt op 4 graden staat en de ham op de onderste plank ligt. Bij het advies gaat men uit van 8 of 9 graden, dus als je je ham netjes op 4 graden bewaart wordt de houdbaarheid een stuk langer. Als je een zwakkere gezondheid hebt, moet je juist meer oppassen en nauwkeuriger zijn met het bewaaradvies.ā
,,Maak je koelkast eens per twee maanden goed schoon door alles eruit te halen, ook de plankjes, lades en bakjesā, tipt Van Dijk. ,,Tussentijds is het voldoende om er af en toe een doekje doorheen te halen om de plankjes af te nemen. Vieze oppervlakken, bijvoorbeeld door een lekkend melkpak, maak je bij voorkeur direct schoon. Plan het schoonmaken op een moment vlak voordat je de wekelijkse boodschappen doet, dan is-ie op zān leegst.ā
Bekijk hier onze video's over koken & eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Voedingscentrum waarschuwt voor rauwe melk: āGa niet eerst een ommetje makenā
Een bezoekje brengen aan de boer in plaats van de supermarkt. Een toenemend aantal mensen kiezen ervoor om hun melk zo vers mogelijk te halen. Soms om de smaak, soms om gezondheidsredenen. Maar of rauwe melk ook echt gezonder is, is onduidelijk. -
Koken & Eten
Gefrituurde kip: met deze experttruc krijgt je kip een superknapperig korstje
Vanwege grote populariteit heeft de gefrituurde kip in de Verenigde Staten een speciale feestdag gekregen: National Fried Chicken Day. Ieder jaar op 6 juli wordt dit lekkere stukje kip gevierd. Met deze tips krijg je de kip heel knapperig. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, Belgiƫ, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
Wat Eten We Vandaag: Vijgensalade met feta en frambozen
Wat een feestje om naar te kijken: deze vijgensalade is niet alleen een lust voor het oog, maar ook erg lekker. De aardse smaak van de vijg in combinatie met de zachte feta en het frisse van de framboos is een heerlijke traktatie. Kortom: de perfecte lichte maaltijd voor een mooie zomerdag. -
PREMIUM5
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar mƩƩr willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.āā
-
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
Video
Waarom je het best verschillende tassen mee kunt nemen naar de supermarkt
De supermarkt is vaak het eerste moment waarop je in aanraking komt met het eten en drinken dat je in huis haalt. Maar waar let je op als je dit zo veilig mogelijk wil doen? Een aantal tips ter verbetering. -
Koken & Eten
Graan is straks schaars en duur: dit zijn drie alternatieven voor je deeg
De broodprijzen gaan waarschijnlijk flink stijgen door de oorlog in OekraĆÆne. Dit land en Rusland zijn twee van de 'graanschurenā van de wereld. Welke alternatieven zijn er voor graan? Twee experts geven suggesties voor broodvervangers.