Zwarte koffie is het op een na vervuilendste drankje dat we drinken, maar je kunt de schade beperken
Zwarte koffie is het op een na meest vervuilende drankje. Op de eerste plaats? Zijn romige broertje: de cappuccino. Kortom, koffie heeft een grote impact op het milieu. Als consument is het soms moeilijk te bepalen hoe je milieubewust koffie kan drinken. De experts noemen vier belangrijke dingen om op te letten.
Beperk je melk
Dat de cappuccino vervuilender is dan een kop zwarte koffie is niet verrassend. Volgens Milieu Centraal staat de klimaatbelasting van een kop koffie verkeerd gelijk aan veertien kopjes espresso. Wil je op het klimaat letten, dan kan je beter geen of weinig melk in de koffie doen. Een ander alternatief zijn de minder milieubelastende plantaardige melksoorten.
Kies je koffiebonen met zorg
Om ervoor te zorgen dat de bonen op milieuvriendelijke wijze verbouwd zijn, kan je volgens Mariska Joustra van Milieu Centraal het beste kijken naar de keurmerken op de verpakking. ,,Kies voor koffie met keurmerken zoals die van UTZ en de Rainforest Alliance, deze leggen de nadruk op het milieu.”
Kijk of jouw koffiepads te recyclen zijn
Het verpakkingsmateriaal maakt ook deel uit van de ecologische voetafdruk. Koffiepads hebben een grote stap gemaakt in milieuvriendelijkheid. Waar voorheen koffiepads niet bij het groente-, fruit en tuinafval (gft-afval) mocht, is dit sinds begin dit jaar wel toegestaan.
Joustra legt het uit: ,,Veel koffiepads waren niet composteerbaar doordat deze gemaakt werden met lijm die niet afgebroken kan worden. Inmiddels zijn 97 procent van alle koffiepads composteerbaar en dus mogen ze vanaf nu bij het gft-afval.”
Volgens berekeningen zou dit per jaar tot 88 miljoen kilo waardevol compostafval op kunnen leveren.
Een herbruikbare cup, een cup die je zelf opnieuw kan vullen, is ook een goede oplossing
Wel of geen koffiecups
Hoe zit dat dan met koffiecups? De koffie-industrie lijkt in te zetten op biologisch afbreekbare cups. ,,Er is recentelijk een voorstel vanuit de EU gedaan om aluminium cups te verbieden omdat deze zeer belastend zijn voor het milieu”, licht Michiel Roscam Abbing van de Plastic Soup Foundation toe. ,,Koffieproducenten proberen op deze ontwikkeling vooruit te lopen door afbreekbare cups te produceren.” Zo kondigde Nespresso onlangs aan een nieuwe biologisch afbreekbare koffiecup op de markt te brengen.
Vreemd is wel dat deze geen voordeel lijken te hebben op de gebruikelijke aluminium koffiecups. Volgens Erik van Houten, marketingdirecteur van Nespresso Nederland, zijn de nieuwe cups bedoeld als keuzemogelijkheid maar niet per se een betere keuze voor het milieu. ,,Onze onderzoeken tonen aan dat het milieueffect van een koffie gezet met een papieren Nespresso-capsule vergelijkbaar is met een gerecyclede aluminium Nespresso-capsule.”
Abbing noemt het mijden van cups een betere keuze voor het milieu: ,,Het gebruik van bijvoorbeeld een papieren filter is uit milieuoogpunt beter dan een cup.” Wat als je dan toch een cup wilt gebruiken? ,,Een herbruikbare cup, een cup die je zelf opnieuw kan vullen, is ook een goede oplossing. Dit staat wel haaks op het gemak dat de consument graag wil hebben bij het gebruiken van koffiecups. Kies je voor de aluminiumvariant, dan is het belangrijk gebruik te maken van het recycleprogramma”, aldus Joustra.
Zet je koffie op maat
Van alle drank die we weggooien is maar liefst 60 procent koffie en thee. Het voordeel van koffiecups en -pads is dat ze verspilling voorkomen, want elk bakje wordt op maat gezet. ,,Veel mensen gaan terug naar de bonenautomaat omdat ze denken dat dat beter is voor het milieu, terwijl dat niet per se zo is”, zegt Frank Wilde, directeur van CoffeeB. Uit onderzoek blijkt dat een geportioneerd koffiesysteem tot wel 30 procent minder CO2 uit kan stoten dan een bonenautomaat. ,,Waar een bonenautomaat tot wel 10 gram koffie per kopje gebruikt is dat bij geportioneerde koffie rond de 6 gram. Door het gebruik van meer koffie is een bonenautomaat slechter voor het milieu.”
Volgens Joustra kiest de consument graag voor het gemak van geportioneerde koffie. ,,Maar een langzame manier van koffie drinken is vaak beter voor het milieu. Denk aan koffie zetten met een cafetière of aan filterkoffie.” Hierbij is het dan belangrijk om de hoeveelheid koffie die je gebruikt te beperken en niet meer koffie te zetten dan je opdrinkt.
Hoeveel koffie en zwarte thee kun je drinken als je in verwachting bent? Ouders van Nu geeft hier advies voor de hoeveelheid cafeïne voor zwangeren.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Wat Eten We Vandaag: Courgettelasagne met gedroogde ham
Voor wie weinig tijd heeft om te koken is deze makkelijke courgettelasagne met gedroogde ham een idee. Qua voorbereiding vraagt het tien minuten van je tijd, daarna neemt de oven het werk van je over. Bovendien bevat deze smaakvolle lasagne geen pasta maar courgette. Dus: een koolhydraatarme maaltijd. -
Wat Eten We Vandaag: Crèmebrûléetaart
Wie houdt er nou niet van een crème brûlée als dessert? Kenmerkend is de zachte, romige binnenkant en de knapperige gekarameliseerde suikerlaag. Ditmaal maken we er taart van. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Koken & Eten
Het populairste brood is meteen ook het gezondste
De bakkerssector vindt dat volkorenbrood wel wat extra aandacht verdient. Daarom wijzen bakkers in de ‘Week van het brood’ op de gunstige eigenschappen ervan. Waar moet je op letten bij het kopen - of zelf maken - van een brood?
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
-
-
Schrappen reclame met ‘woke’ chocolaatjes M&M’s blijkt mediastunt
Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M’s blijven te zien. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame, na ophef die in de VS was ontstaan over het uiterlijk van een aantal figuurtjes. Dat zou ‘woke’ zijn. Het schrappen van de reclame blijkt een mediastunt in aanloop naar de Super Bowl, de finale van het American footballseizoen. -
PREMIUM
Eenzame ouderen blij met maaltijd van voedsel dat supermarkt weggooit: ‘Ken geen beter restaurant’
Supermarkten gooien iedere dag een hoop eten weg. En veel mensen zijn eenzaam. Twee problemen die op het oog niets met elkaar te maken hebben. Toch worden ze in Woerden tegelijkertijd opgelost.