Frietenbakkers niet schuldig aan overgewicht, zeggen ze zelf: ‘90 procent van calorieën komt uit supermarkt’
ProFri, de vakvereniging voor frituurders, zegt het probleem van overgewicht in ons land in te willen dammen. Maar daarbij wijzen ze vooral naar de supermarkten, die zouden in de ogen van frietbakkers te veel ‘goedkope snacks’ aan jongeren aanbieden.
,,Met ons zeer geringe aandeel in de totale voeding (circa 0,5 procent) is de typisch Nederlandse frituurbranche op geen enkele wijze de veroorzaker van overgewicht”, zegt ProFri-voorman Frans van Rooij.
De snackbarvakvereniging wil samen met andere belangenclubs op het gebied van voeding en gezondheid een werkgroep vormen om overgewicht in ons land in te dammen. Dit voorstel deed ProFri tijdens een overleg dat maandag op het ministerie van volksgezondheid (VWS) is gevoerd. Ze zien zichzelf niet als veroorzaker maar willen wel meedenken over oplossingen.
Frituurbranche ziet zichzelf niet als veroorzaker maar wil wel meedenken over oplossingen
Een werkgroep moet concrete acties bedenken die bijdragen aan aanpak van overgewicht in ons land, aldus ProFri. ,,Het voornemen om een wet te maken die expliciet fastfoodzaken verbiedt, is buiten iedere proportie.” De verenging stelt dat juist andere sectoren voor het overgrote deel verantwoordelijk zijn voor de consumptie van ongezond voedsel door de jeugd. De vakvereniging wijst erop dat de relatie tussen overgewicht onder jeugd en fastfoodzaken laag is. Ze schrijft in een pleitnotitie onder meer dat 90 procent van de kilocalorieën die de schoolgaande jeugd eet, niet uit snackbars komt, maar uit de supermarkt.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de belangenbehartiger van de supermarkten vindt dat er volop mogelijkheden in de supermarkt zijn om gezonde producten te kopen. ,,Alle producten die in de Schijf van Vijf staan, zijn beschikbaar. Ook werken supermarkten er hard aan om producten gezonder te maken zonder dat de klant het merkt,” aldus Marc Wever van CBL. Hij doet ProFi de suggestie om zich aan te sluiten bij de bestaande overleggen die er zijn over dit onderwerp.
Bovendien: ,,Supermarkten wachten met smart op de introductie van Nutriscore, waardoor de klant in een oogopslag de voedingswaarde van een product kan zien met een stoplicht van groen tot rood en de letters A tot en met E. Dit gaat klanten goed helpen een gezondere keuze te maken.”
Frans van Rooij van ProFi zegt dat de prijs een cruciale rol speelt: ,,Prijs is de grootste drijver om keuzes te maken en horeca is in de regel 300 procent duurder dan de supermarkt: Twee frikandelbroodjes voor 1 euro, energydrinks voor 0,25 eurocent zijn aanbiedingen gericht op scholieren. In de meeste fastfoodzaken is het omzetaandeel van schoolgaande jeugd minder dan 3 procent. Trouwens, frietzaken behoren al ruim een eeuw bij de Nederlandse eetfolklore en bekleden in veel buurten een belangrijke sociale functie.”
Twee frikandelbroodjes voor 1 euro, energydrinks voor 0,25 eurocent zijn aanbiedingen van supermarkten gericht op scholieren
,
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMgeld & geluk4
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM1
Een gezellig geheel dat gewoon zo is gegroeid en ook nog een bord prima eetcafé-eten: het is een verademing
Mej. Janssen is wat je noemt een authentieke zaak. Niet het zoveelste concept waarbij het interieur belangrijker lijkt dan al het andere, maar een tof eetcafé waar het uitermate gezellig is.Arnhem -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM4
Wel of geen jaarcontract? ‘Overwegen waard als je nu boven het plafond zit en zekerheid wilt voor de winter’
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM11
Restaurants met kerst overvol: ‘We zijn helemaal volgeboekt en gaan lekker knallen’
De restaurants die open zijn met kerst, hebben niet te klagen over reserveringen. Goedkoop is anders, maar ondanks de hoge prijzen zijn gasten blij dat ze weer uit eten kunnen gaan met kerst. Een deel van de zaken blijft echter dicht.
-
PREMIUMover de tong2
Markt 5 huist op plein in Achterhoeks dorp, maar gaat voor wereldse kaart
Het geluid van startende motoren. Veel opgewonden gelach en harde muziek. En uit de tap Grolsch. We zijn op het centrale plein in Lichtenvoorde, een dorp in de Achterhoek, bij Markt 5. -
-
-
PREMIUMvideo1
Nijmeegse topchef Emile van der Staak maakt van kastanjes het nieuwe ‘bruine goud’
BERG EN DAL/ NIJMEGEN - Kunnen tamme kastanjes het nieuwe ‘bruine goud’ in de keuken worden? De Nijmeegse topkok Emile van der Staak denkt van wel. -
PREMIUMover de tong
Ouderwets gezellig een hapje eten na een lange winterslaap bij Goed Proeven
Ik heb de stoelen niet geteld, maar er kunnen heel wat mensen eten in het oude postkantoor in de wijk Klarendal in Arnhem. En dat gebeurt dan ook. Ik stap op vrijdagavond een vol restaurant Goed Proeven binnen.