Volledig scherm
De amateurs hebben het gewonnen van de beroeps rond de strijd om de visrechten in de Loowaard. Archieffoto © Hengelsport de grote karper

Beroepsvissers moeten weg uit De Loowaard

ARNHEM – Wat begon met een poging van beroepsvissers om via kort geding sportvissers weg te krijgen uit de Loowaard, eindigde vrijdag in een overwinning voor de hengelaars.

De rechter in Arnhem oordeelde dat hengelsportvereniging De Graskarper uit Duiven het recht heeft in de dertig hectare grote plas te vissen en niet de beroepsvissers, omdat het visrecht aan De Graskarper is verhuurd.

Beroepsvisser Komen jr en sr uit Terwolde en Deventer vissen sinds 2011 in de Neder-Rijn. Ze stelden dat zij op basis van een oud zakelijk visrecht als enige mogen vissen in de plas waar vissen uit de wijde omgeving komen overwinteren. Hun recht om de rivier te bevissen strekt zich volgens hen uit naar de plekken waar het rivierwater komt. De Loowaard staat in open verbinding met de rivier.

Ze spanden in november een kort geding aan. De sportvissers zouden de plas leegvissen.

Toen bleek dat de zaak ingewikkeld lag, wilden ze de zaak intrekken. De sportvissers kwamen daarop met de eis dat de beroepsvissers weggaan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers