Volledig scherm
Interieur van de bibliotheek in Zevenaar. © DG

Bieb leent tienduizenden boeken minder uit

ZEVENAAR/WESTERVOORT - In 2017 leenden de bibliotheken in de gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort en Rijnwaarden ruim 31.000 boeken, dvd's en luisterboeken minder uit ten opzichte van 2016. Ook in Montferland daalde het aantal uitleningen.

In 2016 leenden de Liemerse bibliotheken samen ruim 470.000 boeken, dvd's en luisterboeken uit. Vorig jaar waren dat er in totaal ruim 439.000. In Montferland - met bibliotheken in Didam en 's-Heerenberg - daalde het aantal uitleningen van 237.000 in 2016 naar 226.000 vorig jaar. 

De bibliotheek in Doesburg, onderdeel van Bibliotheek West Achterhoek, kon donderdag niet aangeven of het aantal uitleningen in 2017 is gedaald ten opzichte van 2016.

Minder leden

De fysieke collectie van de bieb wordt kleiner. Bovendien telt de bibliotheek steeds minder leden. Alleen in de gemeente Zevenaar nam het aantal jeugdleden vorig jaar iets toe, van 4.811 in 2016 naar 4.865 in 2017. Het aantal volwassen leden daalde in deze gemeente van 2.410 naar 2.278. Het lidmaatschap van de bieb voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is gratis.

Bieb op school

Steeds meer Liemerse basisscholen doen mee aan Bieb op school, een uitleenservice waarbij scholen tegen betaling de beschikking krijgen over een tijdelijke boekencollectie op school. Bieb op school begon vier jaar geleden met zes Liemerse basisscholen. Inmiddels maken twintig scholen gebruik van de Bieb op school. In Montferland komen alle basisscholen klassikaal naar de bieb om boeken te lenen. 57 procent van het aantal uitleningen is aan de jeugd.

Digitaal

Hoewel de fysieke collectie van de Liemerse bibliotheken afneemt, is volgens Bert Frölich, directeur van Kunstwerk! de Liemers, alles te vinden op de zes Liemerse locaties (inclusief Lobith, Pannerden en Giesbeek). ,,Digitaal is veel mogelijk. Ook is alles te reserveren. De functie van de bibliotheek is veel breder dan het uitlenen van boeken’’, benadrukt Frölich. ,,De bieb wordt steeds meer een ontmoetingspunt.’’ 

Inspiratieplein

Om die reden is de inrichting van de bibliotheken de afgelopen twee jaar ingrijpend veranderd. De vestiging in Westervoort was in 2017 enkele maanden gesloten en werd feestelijk heropend. De vestiging in Zevenaar krijgt als eerste een zogenoemd inspiratieplein. Daarmee richt de bieb zich specifiek op jongeren. 

(tekst loopt door onder foto)

Volledig scherm
Entree van de bibliotheek in Zevenaar. © DG

Er komt onder meer een 3D-printer, virtual reality en de mogelijkheid om filmopnames te maken. ,,Verschillende technologische toepassingen’’, vat Jeanne Wijgerde van de bibliotheek in Zevenaar samen. ,,Het gaat om een proef, in de aanloop naar de opening van de nieuwe bibliotheek in Hal12.’’

Naar verwachting kan Hal12 in 2019 worden geopend. De voormalige fabriekshal van de Turmac moet dan zijn omgevormd tot het culturele hart van de Liemers. Behalve de bibliotheek verhuizen onder meer ook het Liemers Museum, de Volksuniversiteit en Filmhuis Zevenaar naar de nieuwe evenementenhal.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers